FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

 

Албер Ками

Сви се јунаци Достојевског питају о смислу живота. По томе су модерни: они се не боје смијешног. Модерни сензибилитет од класичног сензибилитета дијели то што се овај храни моралним, а онај метафизичким проблемима. У романима Достојевског питање је постављено с таквом жестином да обвезује само на крајња рјешења.

Add a comment

 

Зоран Кинђић

Факултет политичких наука, Универзитет у Београду

 

                                            ДУХОВНА ДИМЕНЗИЈА УНУТРАШЊЕГ ДИЈАЛОГА

Сажетак: Истакавши да је у решавању косовско-метохијског проблема неопходно имати у виду етичку и духовну димензију, аутор позива сваког ко намерава да се укључи у расправу о том проблему да најпре поведе унутрашњи дијалог са властитом савешћу и читавом српском историјом. Ауторефлексијом се долази до увида да је Косовски завет оно што конституише српски национални идентитет. За Србе је територија Косова и Метохије света, баш као и Јерусалим за јеврејски народ. Онај ко би да се, зарад европских ин- теграција, одрекне Косова и Метохије, није уистину Србин. Аутор подсећа да одбрана Косова и Метохије није само ускогруди српски национални интерес, него да има универзалан значај. Лазарево опредељење за Царство небеско, учињено у име свих Срба, блиско је свим правдољубивим људима света.

Add a comment

 

Момчило Суботић

Институт за политичке студије, Београд


                                        КОСОВО И МЕТОХИЈА: ПИТАЊЕ УНУТРАШЊЕГ ДИЈАЛОГА

Сажетак : Аутор у раду презентује неке од својих истраживачких резултата о КиМ у ширем аспекту српско-албанских односа, а поводом «унутрашњег дијалога» о јужној српској покрајини, који је иницирао председник Републике у циљу разрешења вековног сукоба два народа.

Add a comment