FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed


Крагујевац за викенд остао без дома познатог песника и сликара. После деценија пропадања, багери уклонили напуштени објекат

Кућа Ђуре Јакшића у Крагујевцу више не постоји. Објекат у Карађорђевој улици у цeнтру града, који је деценијама пропадао без ичије бриге, протеклог викенда уклониле су грађевинске машине.

Реч је, иначе, о кући у којој је током службовања у Шумадији, крајем 19. века, живео познати српски песник и сликар. На том месту ће, како је раније најављивано из градске управе, бити подигнут објекат намењен култури.

Полемике око тога да ли објекат треба рушити или урадити реплику куће и тако сачувати успомену на великог песника и сликара трајале су годинама, готово колико и нагло пропадање и урушавање овог објекта. Бројни грађани били су за то да се кућа некако очува, чак је и организовано потписивање петиције.

Пре неколико година предлагано је да се прогласи за споменик културе, али је тај предлог одбијен уз образложење да нема довољно уметничких и историјских вредности.

Ранија градска власт је још почетком 2013. године донела одлуку о рушењу Ђурине куће, али су се тада томе успротивила бројна удружења грађана. Највише их је иритирала незванична информација да ће се на том простору градити пословни објекти. С обзиром на то да надлежни у граду нису могли да се одупру снажном отпору рушењу, одлучено је да се привремено кућа огради металним решеткама, како се не би срушила на пролазнике.

На месту некадашњег дома Ђуре Јакшића, како је раније најављивано из градске управе, биће подигнут нови објекат по узору на шумадијске куће из 19. века, где ће се одржавати књижевне вечери, изложбе и друге културне манифестације. За ту намену у буџету је опредељено око 15 милиона динара.

ЛИПАРСКИ ДАНИ

У решавању овог проблема пре неколико година најупорније је било Удружење грађана "Липарски дани" из села Доња Сабанта, које се најгласније залагало за то да се очува спомен и успомена на великог песника и сликара, његов боравак у Шумадији, посебно на Липару, где су настали и чувени стихови. Ово удружење се у међувремену распало и угасило.

Аутор: М. Луковић 

Новости

*******

 

Уместо Ђурине куће ниче објекат намењен култури, али и винском туризмуKако тврде у градској управи Kрагујевца рушењем куће Ђуре Јакшића у Kарађорђевој улици, почели су радови на изградњи нове, “која ће бити аутентично место окупљања уметничких стваралаца и културних посленика у граду, али и нова туристичка локација”.

Kако је наведено на званичном сајту града, идеја је да се оживи дух времена Ђуре Јакшића и кућа у којој је провео неколико месеци током боравка у Kрагујевцу.

“Одлуком о буџету града Kрагујевца још прошле године планирали смо средства за изградњу нове куће. У оквиру Програма регионалног и руралног развоја Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља је у име града Kрагујевца са Швајцарском агенцијом за развој потписала Уговор о изградњи куће Ђуре Јакшића, на основу којег ће швајцарска агенција у овом пројекту учествовати са 35%, а град Kрагујевац са 65% средстава”, казао је Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу.

У складу са стваралаштвом и карактером Ђуре Јакшића, Бјелетић каже да ће кућа имати два нивоа, подрумски, у којем ће бити промовисана шумадијска и крагујевачка вина, док ће горњи део куће бити намењен за садржаје културно уметничког стваралаштва.

“Мислим да ћемо ове две целине јако добро да уподобимо и синхронизујемо и постанемо још видљивији на културној мапи државе, а не само региона”, сматра Бјелетић.

Он је додао да је циљ да се унапреди културни живот у граду, али и вински туризам кроз промоцију аутентичности винске регије

“Град Kрагујевац као центар Шумадије, неће бити само промотер културе већ и винског туризма”, нагласио је Бјелетић. (Ритам Града - Јул 9, 2018 )
RG
Мај 2010 
Фебруар 2013
Јули 2018