FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Александар Вучић "има одрешене руке да чини шта год жели у Србији, под условом да реши Косово", изјавио је ФоНету некадашњи амбасадор СРЈ и Србије у Лондону и Ватикану Владета Јанковић, који верује да је Србија једина земља у Европи без опозиције и напомиње да без демократије нема ни стабилности.

Као саговорник новинарке Данице Вученић у интервјуу "Квака 23" (www.kvaka23.rs), Јанковић сматра да недавни избори у Београду представљају заокруживање "апсолутне власти једног човека који о свему одлучује".

Према Јанковићевој оцени, нема аналогије између Србије и било које европске земље, укључујући и Бугарску, Македонију и Албанију, јер се свуда најмање две политичке снаге сучељавају, "само ми опозицију више немамо".

"Узевши контролу, пре свега над телевизијама и над медијима уопште, Вучић је успоставио директан контакт између себе и народа и без посредништва, јер нема представничке демократије, директно комуницира са народом", објаснио је Јанковић, који је и професор Београдског универзитета у пензији.

Он тврди да је реч о "страшним стварима", јер без медија, правосуђа и парламента, нема ни демократије, па самим тим нема ни стабилности".

Споља посматрано, Србија само делује стабилно, али изнутра она то није, указао је Јанковић, пошто у "таквој апсолутистичкој власти, која нема еквивалента, попут земаља некадашњег совјетског блока, као једина таква појава у целој Европи, није стабилна и не може бити стабилна".

Он напомиње да је додатна невоља то што "више нема опозиције, што су у опозицији покрети који не могу да замене странке са инфраструктуром и одборима по Србији, јер покрети и странке нису исто".

"Једина странка која је нешто значила, Демократска странка (ДС) је разорена, ово је њен крај. Ја то кажем са искреним жаљењем, иако сам дуго година политички био против ње", нагласио је Јанковић, који је некада и сам био члан ДС, а потом високи функционер Демократске странке Србије (ДСС).

Ђилас да се ослободи Шутановца, Живковића, а вероватно и Јанковића

Упитан у којој се мери однос власти и опозиције свео на сукоб два човека Вучића и Драгана Ђиласа, он је оценио да опозиција у прошлости није оборила Милошевића све док није "конституисала лидера, а то је био Коштуница".

"Нисмо имали шансу да га оборимо док то нисмо урадили, а далеко од тога да су сви мислили као он у оном тренутку. И Ђинђић, онако интелигентан какав је био, наговарао га је да то прихвати", подсетио је Јанковић.

Док није био успостављен "тај дуализам", док нису биле "сучељене две личности и два принципа, опозиција није имала никакву шансу", рекао је Јанковић, који сматра да "данас имате Вучића колоса и кликере около".

Ствари би се, према његовој оцени, можда могле променити "када би се појавила нека алтернатива, нека личност од формата и када би опозиција успела да се прибере, рецимо када би се од ових остатака, на темељима ДС, направила алтернатива".

"Један човек треба да их окупи и у овом тренутку мени изгледа да је Ђилас најјачи, мада о њему не мислим ништа посебно добро, али он ми делује као најјача личност која би на постојећим темељима окупила опозицију", верује Јанковић.

У том случају, како је напоменуо, Ђилас би морао да се "ослободи Шутановца, Живковића и вероватно Јанковића, који није показао да је дорастао озбиљној политици".

Уверен да су, ипак, све то "техникалије", а да је суштина далеко дубља, Јанковић се позвао на недавни случај ђака са школским ранцем, "кога је возач избацио из аутобуса на снег и хладноћу, јер није имао новац за карту, а да се нико од путника није побунио, ни понудио да помогне детету".

Поставља се питање шта нам се као народу догодило, јер ако се овако нешто догађа, предочио је Јанковић, онда је природно да имате овакву власт и неспособну опозицију да јој се супротстави.

Када је реч о Европској унији (ЕУ), Јанковић тврди да је њој "свеједно шта Вучић ради и да има одрешене руке да чини изнутра шта жели, под условом да реши Косово".

На опаснку да је то објашњење упрошћено, он је подсетио да су "добра објашњења обично проста", мада признаје да у овом случају постоји доста компликација и није све тако једноставно. "По мом дубоком уверењу и сазнању, суштина је, пре свега, да ЕУ није уопште заинтересована да нас прими", оценио је Јанковић, који мисли да "фразерима из Брисела не треба веровати на реч".

На примедбу да Србија, без притиска ЕУ, не би увела ни минимум који се огледа у успостављању независних контролних и регулаторних тела, Јанковић је указао да су "некада та тела и функционисала, а да данас не функционише ништа".

На дуже стазе ни Русија ни ЕУ не узимају Вучића за озбиљно

Поредећи однос Русије и ЕУ према Вучићу, он је уверен "да га на дуге стазе ни једни, ни други не узимају за озбиљно".

"Што се Руса тиче, мора бити да у њима кључа бес због његовог кокетирања, а истовремено и одбијања, да центру у Нишу додели дипломатски статус", рекао је Јанковић. "Тамо постоји дубоко незадовољство њиме, упркос томе што га Путин позива у госте пред изборе", оценио је Јанковић.

Он мисли да недавно руско одликовање за Ивицу Дачића "на известан начин јесте понижење за Вучића", али да је више реч о "протоколарном дриблингу, на малом простору" и да то нема посебног значаја.

Чињеница је, међутим, да Руси хоће просто да сачувају социјалисте, као партију која се гаси, јер је и њих Вучић придавио, утапајући их у СНС, због чега је за Јанковића питање и да ли ће Дачић уопште опстати као министар спољних послова.

Он истиче и да је важно имати Русију на својој страни, као моћну дипломатију, нарочито у вези са Косовом, али да то "не значи да би требало да будемо њихова колонија". "Истовремено, ви морате да задржите односе са Западом што је могуће боље, али то не значи да им морамо дати Косово да би били ту и да би нас помагали", објашњава Јанковић.

Према његовом уверењу, односе одржавају трговина, новац и капитал, који не знају за политику, идеологију и ограничења.

Поводом оцене немачког Франкфуртер алгемајне цајтунга да је између Запада и Русије у току "битка за Београд", Јанковић је подсетио да се "та битка водила и у 18. и 19. веку". Он мисли да то није ништа ново, нити сензационално, али "јесте то што Ангела Меркел недељу дана пред изборе хвали Вучића". "То вам је доказ његове употребљивости и истовремено доказ да опстаје на месту на ком је и да ће опстати све док не обави то што треба да обави, а то је Косово", закључио је Јанковић.

Н1