FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Редакцијски коментар

Предизборно закључавање парламента Србије постало је пракса Српске напредне странке, како се ни из скупштине, где се седнице директно преносе, не би чуо глас опозиције који би могао да утиче на резултат београдских избора. Тишина у парламенту владаће највероватније до 4. марта, односно до завршетка београдских избора, упркос томе што на усвајање, по признању саме владајуће већине, чека неколико важних закона.

Први пут на најдрастичнији и незаконит начин напредњачка владајућа већина суспендовала је рад парламента прошле године, уочи председничких избора 2. априла. Тада је председница парламента Маја Гојковић, у дану када је требало да почне редовно заседање парламента, прогласила паузу до краја председничких избора, образложивши то тиме да жели да сачува достојанство скупштине, будући да је опозиција показала у шта би се претворио рад парламента током председничке кампање. Због те паузе која је трајала готово до лета и инаугурације новог председника, забележено је да је парламент имао најмање радних дана у последњих петнаестак година, али и огроман број закона по хитном поступку, због наводне журбе на путу европских интеграција Србије.

Време почетка два редовна заседања Скупштине Србије је првог радног дана у марту, односно у октобру и то је нешто што је фиксирано Уставом и законодавством. То практично значи да је Гојковићева прошле године, образложењем да се седнице одлажу због очувања достојанства парламента и „спречавања могућег циркуса опозиције“, свесно прекршила прописе. Напредњачка власт, овога пута уочи београдских избора, како сама тврди, није прекршила Устав, ни законе, јер се седнице парламента док траје ванредно заседање заказују само на захтев Владе Србије, односно на захтев 30 посланика. А таквих захтева, како тврди власт, тренутно нема.

То баш и није тачно, јер на скупштинску расправу чека око 150 закона, од чега 25 закона, како је забележено на скупштинском сајту, чији је предлагач Влада Србије. На списку су измене важних закона о БИА, чије је усвајање најављивано још за децембар прошле године као хитно, као и измене закона о војсци, полицији, одбрани, саобраћају. Ниједан од тих закона који чекају на усвајање немају никакве везе са темама у кампањи за београдске изборе, па опозиција можда с разлогом тврди да је „логика напредњачке власти укидање или потпуно обесмишљавање рада парламента, како не би имао ко да контролише рад извршне власти.

Данас