FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Статус Kосова најважније питање, не постоји брзо решење

Шира интеграција, заједница слободних балканских народа и међународна конференција, не брзати са решењем и бригу водити и о људима; најважније питање је питање статуса Kосова; поделу не би дозволила међународна заједница - неки су од закључака и предлога са данашњег другог по реду округлог стола о унутрашњем дијалогу о Kосову и Метохији. Своје предлоге износили су научници са акредитованих института друштвених и хуманистичких наука у Србији. Предлоге су слушали директор Kанцеларије за Kосово и Метохију, Марко Ђурић, министар просвете Младен Шарчевић и генерални секретар председника Србије, Никола Селаковић. Задовољни су, кажу, оним што су чули. Синтетизоваћемо предлоге и проследити Председнику Србије, наводе.

Шарчевић: Успешна држава јако добро решење сваког проблема

Округли сто отворио је министар просвете, Младен Шарчевић, уз подсећање да је дијалог започет на иницијативу Председника Србије.
Шарчевић је уједно нагласио да, како је оценио, није реч о дијалогу, већ "о озбиљном и креативном изношењу ставова". 

Од научника не треба очекивати политичко решење, они ће дати многе научне истине које су јако битне за решавање оваквих ситуација, навео је, отворивши округли сто.
"Чињеница је да је успешна држава јако добро решење сваког проблема, да без успеха Србије не вреди о овоме ни причати, да је успех нешто што подиже и везује ову причу унапред," рекао је министар просвете такође.
Након излагања Шарчевића, уследили су предлози учесника скупа.

Од шире интеграције до међународне конференције

Момчило Павловић са Института за савремену историју сматра да је једно од решења шира интеграција.

"Данас се Срби и Албанци слажу само у једном, а то је да и једни и други желе у ЕУ. Зато је шира интеграција истовремено улазак у Европску унију, а онда диктирање тих европских стандарда и на прилике на овом простору," објаснио је Павловић.

По његовом мишљењу, друго могуће решење је стварање заједнице слободних балканских држава, а треће би могло да буде велика међународна конференција по унапред утврђеним принципима уз учешће великих сила и заинтересованих страна, која би истовремено узела у разматрање и српско и албанско питање на Балкану, уважавајући њихове интересе. Оцењује да су анализе које су понудили директори и научници из друштвених и хуманистичких института показале:

"Не постоји брзо решење. Историја не мирује и међународне околности често диктирају динамику односа и могу релативизовати и погоршати стање какво јесте. Историја показује да на Балкану увек може бити горе него што јесте."

Нема важнијег питања од статуса Kосова

Директор Института за политичке студије Иван Ђурић је рекао да за Србију "нема важнијег питања од статуса Kосова".

"Kако постићи склад између максималног интереса који задовољава обе стране територијални интегритет и државну целовитост Србије, и максималног интереса албанске стране?" - питао је он.
Оценио је да још нема "националног консензуса" у Србији о Kосову, истакавши да је "државни врх позивом на унутрашњи дијалог учинио велики корак" у том правцу.

Рекао је да би при Влади Србије, или њеној Kанцеларији за KиМ требало формирати "државну комисију" која би се бавила разрешењем "Гордијевог чвора" који је, како је рекао, "историја наметнула Србима и Албанцима".
Територија без људи мање вредна.

Војислав Павловић из Балканолошког института САНУ је упозорио да се поред бриге о територији, мора водити и брига о људима: "Територија без људи чини ми се мање вредна".

"Економски јака Србија, са стабилним институцијама, у међународној заједници ће моћи да се представи као поуздан саговорник у решавању косовског питања," додао је он.

Идеја о подели - странци не би дозволили

Миша Ђурковић из Института за европске студије је одбацио идеје о разграничењу или подели Kосова, истакавши да то "странци једноставно не би дозволили".

Он је рекао, позивајући се на директне контакте с представницима Албанаца на Kосову, да се албанско друштво у великој мери променило и да све више људи напушта Kосово.

"Сада, по њиховим подацима, на Kосову, заједно са Србима и осталим заједницама, има око 1,1 милион грађана," рекао је Ђурковић који се заложио за "офанзивније контакте" с представницима Албанаца.

Представници 22 института, односно више од 50 научноистраживачких радника предложили су и формирање националне комисије за израду модела решења, али и истакли потребу оснаживања српске заједнице на KиМ-у, инсистирања на имовинским и личним правима, али и оснаживање Србије пре свега на економском, а онда и на институционалном плану.

Ђурић: Понуђена решења проследићемо председнику

Понуђеним решењима и предлозима задовољни су, кажу - генерални секретар председника Србије Никола Селаковић и директор Kанцеларије за KиМ и председник Радне групе за подршку унутрашњем дијалогу, Марко Ђурић.Ђурић тврди да је округли сто показао да је дошло до "мобилизације" научних и академских потенцијала Србије са циљем да се боље сагледа, заједнички делује и ефикасније ради на проналажењу "што је могуће ширег спектра решења и ставова за један од најсложенијих проблема са којим се наша држава и наше друштво суочавају".

У првих сат и по видело се да се могу чути дијаметрално супротна гледишта по питању Kосова и Метохије, наводи, додајући:

"И мислим да смо из ове дискусије могли много тога да научимо. Свакако и са занимањем и великом пажњом наставићемо да пратимо и даље, синтетисаћемо и пописати све оно што је речено и доставити то Председнику Републике."

Селаковић: Kосово и Метохија се враћају у фокус нашег дневног али и стратешког политичког живота и деловања

Селаковић наводи да су се данас могли чути ставови и предлози и многе констатације које нису до сада могле да се чују на политичким форумима, ни у сали Народне скупштине Србије.
"Данашњи округли сто и оно што предстоји само показује колико је иницијатива председника Вучића национално одговорна, јер као што је рекао један од колега данас за округлим столом, овим се, на потпуно један другачији начин, али и државно и национално одговорнији начин, Kосово и Метохија враћају у фокус нашег дневног, али и стратешког политичког живота и деловања," закључио је.

Следећи округли сто о унутрашњем дијалогу требало би ускоро да се одржи такође, а у згради Матице Српске, у Новом Саду.

Ђурић о ЗСО: Приштина не одуговлачи одлуку самостално

Ђурић је, након округлог стола, казао и да не верује да Приштина самостално кочи формирање Заједнице српских општина.

"Шест година учествујемо у разговорима, 236 састанака. Хвала Богу допринели смо да се сачува мир, али нисам још видео ни један значајнији потез који је Приштина повукла или није повукла, а да за то није имала прећутну или експлицитну сагласност оних који их подржавају у делу међународне заједнице. То Приштину не амнестира од обавезе да спроведе оно што је договорено и та штоперица која је овде у Београду укључена - ради. Данас је 1675 дан од како дугују формирање ЗСО, ако се не варам, можда и 1676 ипак.," рекао је Ђурић.

Говорећи о Српској листи, он понавља да је она мета притиска Приштине, што, оцењује, показује пример поништавања избора у Партешу, где је кандидат Српске листе победио у првом кругу.

"Подсетићу да су представници Српске листе саслушавани, хапшени, вођени у тзв. косовску обавештајну службу, а да су Срби у Лепосавићу, њих 16-оро, отпуштени са посла само зато што су били за Српску листу и за јединство са државом Србијом и ти притисци се настављају," тврди Ђурић.

---------------------------------------------------------------

Почела са радом званична Интернет страница Радне групе за унутрашњи дијалог

На Интернет страници Председника Србије објављена је и адреса званичне Internetпрезентације Радне групе за пружање подршке вођењу унутрашњег дијалога о Kосову и Метохији.

Унутрашњи дијалог без опозиције

Представници опозиције, са друге стране, не верују да постоји искрена жеља за дијалогом и најавили су да у њему неће учествовати.

Председник Демократске странке, Драган Шутановац, оценио је недавно да је унутрашњи дијалог о Kосову и Метохији, који је покренуо председник Србије Александар Вучић "фингирање јавности" којим неко жели да "опере савест" за испуњавање само оних одредби Бриселског споразума које су у интересу Албанаца, преноси Инсајдер.

Раније је и из ДСС-а поручено да би због важности теме, као странка радо учествовали у дијалогу, али и да у оваквој форми, “када се сви питају”, неће учествовати.

Из Двери су раније навели да је "све то медијска представа и једно велико фолирање", те да је у питању "лажни дијалог, јер дијалога нема где треба да га буде".

"Ако је Влада нешто хтела да чује и да направи неки резиме, имала је времена. Сада је за то касно. Ми смо се зато окупили да урадимо све како бисмо то зауставили," поручио је такође у ранијој реакцији лидер Државотворног покрета, Слободан Самарџић.

KoSSev