FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Марио Варгас Љоса

Национализам је прогресивна идеологија само ако се посматра на кратке стазе и у одређеном контексту. То важи за случајеве када се рашири у земљама које је колонизовала империјална сила, која експлоатише и дискриминише домаће становништво, и подстиче га да брани свој језик, навике, обичаје и веровања, прожимајући га „националном свешћу”. Та врста национализма опадала је са деколонизацијом и постала ултрареакционарна идеологија која је омогућила да крвожедне вође попут Мобутуа у некадашњој белгијској колонији Конго и Мугабе у некадашњем британском Зимбабвеу довека остану на власти, опљачкају своје земље и преплаве их крвљу и лешевима.

Add a comment

 

Пре једног века совјетска власт је одбила да плати дугове из царске епохе, као и новац који је дуговала привремена влада, која је земљом управљала кратко време након што је цар абдицирао. Много година касније постсовјетска Русија је исплатила милионе долара дугова, али још увек многи људи негодују и захтевају да им се њихов новац врати. Да ли Москва планира то да уради?

Add a comment

 

Слободан Антонић

Управо то је највеће лукавство колонијалоног ума – да се колонизовани радује што ће служити колонијалном господару

Add a comment


Драгољуб Петровић 

Кад сам последњи пут говорио о приликама у српском школству, закључио сам да су његови реформатори људи мале памети и великих амбиција, да идеје које „уграђују“ у своју „модерну школу“ сабирају по светским педагошко-дидактичким сметлиштима, да је школа какву су уобличили идиотска и ако „Србима треба таква школа, могли бисмо рећи да је имају“.

Add a comment

Милош Теодоровић

Два месеца након што је Курд Џевдет Ајаз (44) из Србије изручен Турској, где одслужује петнаестогодишњу казну затвора, његов брат Ешреф Ајаз (50) каже да је решен да пред међународним институцијама покрене питање одговорности за потез који је учинило српско Министарство правде.

Add a comment