FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Немања Рајак

Свако ко се бавио истраживањем историје социологије као модерне науке, може видети да је она настала спајањем просветитељског прогресивизма и еволуционизма. Због тога, добар део социолога своје истраживање друштва потчињава вери у бескрајни прогрес. Већина социолошких система прати ту нит, и на тај начин тумачи друштвене процесе. Марксистичке и либералне теорије, иако начелно супростављене, задржавају исту срж тумачења света. Прве, својом вером у бескласно друштво, а друге, вером у демократско. Основа је иста – неорганска, грађанска. И, зато свака теорија која настоји да тумачи стварност на другачији начин, органски – путем природних процеса од којих модерни човек констатно покушава да побегне, бива одбачена из јавног дискурса, јер свет чита кроз основне нагоне који нас и дан данас одржавају у животу.

Add a comment

„Дајте ми неку пушку, примите ме у вашу војску“ – говорио је Драшковић Мугабеу!

Add a comment

Хашки трибунал осудио је данас Ратка Младића на доживотни затвор, уз образложење да је „значајно допринео извршењу геноцида у Сребреници и других ратних злочина почињених на територији Босне и Херцеговине“.

Add a comment

Дарко Николић

Kада бисмо одржали минут тишине за сваког нашег претка који је страдао у Албанској голготи, том страшном повлачењу српске војске у зиму 1915/1916 пред тројним нападом Централних сила, када бисмо за сваку жртву само минут ћутали, не бисмо проговорили 169 дана, осам сати и 37 минута јер... у том страшном догађају, Србија је имала чак 243.877 жртава.

Add a comment

Иван Миладиновић

Све сенке Краљевине СХС и политичка борба странака с националним обележјем. Стјепан Радић, пореклом Србин из Босне, планирао да после атентата у Скупштини 1928. прогласи отцепљење Хрватске

Add a comment