FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Жељко Цвијановић 

Да ли је могуће да Србија потпише споразум са Косовом, а да он не добије ефекат „споразума две Немачке“? Јесте!

1.
„Ово је мир за наше поколење“, рекао је октобра 1938. британски премијер Невил Чемберлен. Претходно је са Хитлером потписао Немачко-британску декларацију, по којој су се сва спорна питања између две земље решавала мирним путем. Тај споразум о ненападању са нацистима Чемберлен је скупо платио – предао је чешке Судете Хитлеру – уверен да таман толико кошта „мир, који је обезбедио Европи“. Био је уверен да је спречио понављање велике погибије британске младости из Великог рата. Али није прошло ни годину дана, а „наше поколење“ било је до гуше у рату. Тако се отеловила Черчилова оптужба Чемберлена да је Минхенским споразумом „између рата и срамоте изабрао срамоту, а добиће и рат“.

Add a comment

Никола Врзић 

Kоји је циљ унутрашњег дијалога о Kосову и Метохији на који позива председник Александар Вучић, и зашто се тај позив поклапа са најавама Хашима Тачија да ће ускоро доћи до „историјског споразума“ и „признавања реалности“?

Најискреније се надамо да је председник Србије Александар Вучић заиста онако добар шахиста каквим се представља, и да ће се на крају испоставити да потези које сада повлачи нису оно што тренутно изгледа да јесу. Јер ако јесу оно што и изгледа да јесу, углавном нам не слути на добро…

Add a comment

 

Михаило Меденица

Снага Александра Вучића је у страху народа да прогледа и види уплашеног човека који с небеских висина стреми паду, а не лету.

Уплашен и прилично усамљен, верујте, пада покушавајући читаву Србију да повуче за собом позивом на некакав срамотан унутрашњи дијалог о Kосову и Метохији, тражећи алиби за издају коју ће моћи да припише вољи народа, што му не сме проћи ако је у нама још капи крви предака коју нам ваља оставити за потомке, а не пролити за мастионицу и перо Александра Вучића, којим ће занавек ставити тачку на Србију!

Add a comment

 

Андреас Полтерман *

Из перспективе хришћанског православља, реформација је унутрашње питање запада: сукоб између протестаната и католика. Ономе ко тако мисли недостаје осећај припадања западном свету. Протестантизам је управо позив на учешће у „позападњивању“ света. Под тиме се подразумева модернизација света започета реформацијом у 16. веку, заједно са капитализмом у настанку. Тај „дух капитализма“ до данас мења свет – набоље и нагоре.

Add a comment

Поводом иницијативе председника Србије, Александра Вучића, да у Србији започне "унутрашњи дијалог" у вези статуса јужне српске покрајине, Косова и Метохије, огласио се својим саопштењем Синдикат запослених полиције у којем се тражи од српског председник да распише референдум у Србији о том питању.

Add a comment