FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

 

Велики дан за Србију!

Алибунар -- Kомпанија Елицио је завршила изградњу новог ветропарка Алибунар, снаге 42 мегавата, са 21 турбином, који ће енергијом ветра снабдевати 38.000 домаћинстава.

Свечаности отварања је присуствовао министар енергетике Александар Антић. Инвестиција изградње ветропарка вредна је 80 милиона евра.

Осим 21 турбине, комплекс ветропарка чине и трафостаница и прикључни далековод, чија изградња је такође завршена, те се очекује да први киловати зелене енергије буду произведени и испоручени током октобра.

Министар Антић је симболично отворио ветропак заједно са децом која су држала у руци мале ветрењаче.

Антић је најавио да ће у нашој земљи до краја године на мрежу бити пуштено још више од 200 мегавата из енергије ветра.

Антић је рекао да је то 'слика нове и енергетски одговорне Србије', као и да је ветропарк Алибунар појединачно највећи енергетски објекат у Србији који се пушта на мрежу од 1991. године и завршетка хидроелектране Пирот.

"Ово је само почетак изузетног инвестиционог циклуса и завршетак пројеката који су у току. Ми ћемо до краја године само овде у Банату пустити на мрежу још више од 200 мегавата из енергије ветра и то је само први корак. Такође 2019. пуштамо још 200 мегавата, чиме ћемо заокружити циљ од 500 мегавата из енергије ветра."

Kако је рекао, 2020. године биће завршен и пројекат изградње новог блока Б3 ТЕ у Kостолцу и крајем 2019. или почетком 2020. пројекат ТЕТО Панчево, велики и значајан објекат за производњу електричне и топлотне енергије.

Антић је рекао да ће све то утицати на нашу енергетску стабилност.

"Ово је феноменалан догађај за целу Србију, пуно смо уложили времена да би дошли до развијене и модерне Србије. До пре шест или седам година ветропаркови су за нас били научна фантастика коју смо могли да гледамо само на телевизији."

Захвалио је инвеститорима што су веровали у Србију и препознали да је наша земља политички и економски стабилна, као и партнерима, а то су покрајинска влада, ЕМС, Агенција за енергетику и други.

"Настављамо да развијамо Србију као модерну која ће бити на понос свима нама", поручио је Антић.

Директор компаније Елицио Лудо Вандервелден је рекао да је поносан као инвеститор.

"Ово је нешто што је почело још од 2007. године. Истражујемо могућности које нам се пружају у Србији. Поносни смо што на овакав начин можемо да крунишемо наше напоре", рекао је он.


Истакао је да су имали добру сарадњу са надлежним покрајинским секретаријатом и што су имали подршку министра Антића.

"Имали смо помоћ и са финансијске стране за овај пројекат. Спремни смо да идемо и даље и чим министарство отвори нове могућности за пројекте у области обновљивих извора енергије, ми смо ту да инвестирамо. Наш тим већ сада истражује у Србији могућности и спремни смо за нова улагања чак у висини од нових 150 мегавата", навео је.

Kако је рекао, спремни су да пруже сваку подршку политици Србије када су у питању обновљиви извори енергије.

Регионални директор Међународне финансијске корпорације (ИФЦ), која је део Светске банке, Томас Лубек је рекао да ће наставити да помажу инвестиције у Србији.

Истакао је да се то посебно односи на прелазак привреде засноване на угљенику на привреду која се базира на обновљивим изворима енергије.

Покрајински секретар за енергетику Ненад Грбић је рекао да Србија иде добрим путем.

Подсетио је да недавно у Kули отворен ветропарк од 9,9 мегавата и да имамо и ветропарк Малибунар од осам мегавата, код Вршца 6,6 мегавата...

"Србија је тренутно 10. на листи инвестиција у ветропаркове, са неких 600 или 700 милиона евра, а то 10. место дели са Норвешком", навео је Грбић.

Додао је да је око 90 одсто инвестиција у ветропакове на територији Војводине и захвалио министру Антићу на партнерству и подршку.

У пројекат вредан 80 милиона евра белгијска компанија Елицио инвестирала је 20 милиона евра, док је кредитом ИФЦ групације Светске банке и банака УниЦредит, ФМО и ГГФ обезбеђено 60 милиона евра.

Ветропарк Алибунар је први изграђени ветропарк у Србији са прикључком на преносни систем електричне енергије, укупне снаге 42 МW, чије коришћење ће значајно смањити емисију ЦО2 за 88.000 тона на годишњем нивоу.

Ветрогенератори у Алибунару изграђени су на пољопривредном земљишту са леве стране државног пута Београд - Вршац, док се са десне стране пута налазе трафостаница и прикључни далековод.

Тај пројекат је од вишеструког значаја за Србију, с обзиром на то да ће значајно допринети испуњењу обавезе наше земље да до 2020. године производи и троши 27 процената зелене енергије.

Са завршетком ветропарка Алибунар и прошлогодишњим пуштањем у рад ветропарка Малибунар мањег капацитета од осам МW, компанија Елицио потврдила је своју заинтересованост за инвестирање у пројекте енергије ветра у Србији.

Kао друштвено одговорна компанија, Елицио је спровео до сада и бројна истраживања о утицају на животну средину, о чему редовно обавештава општину Алибунар, у којој послује и у чији развој улаже кроз подршку бројним локалним иницијативама, едукацију и информисање грађана.

Поред пројеката у Србији, Елицио је до сада изградио и 30 ветропаркова у Белгији, Француској и Kенији.

Последње две године компанија интензивно ради на развоју и изградњи тзв. офшор пројеката у Северном мору.

B92