FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

 

Недовољно испраћена у медијима, али свакако тема број 1 данас у Србији је ситуација у Смедереву. И мора да буде тема број 1. Без икаквог оправдања. Раднице које су добиле отказ због штрајка су данас у фирми „Kајзен“, а сутра, ако све прође без икакве реакције може да буде свуда око нас.

Још једном ћемо поновити, а понављаћемо и сваки дан, у сваком тексту, у свакој реченици јер то је слика Вучићеве Србије – раднице су ступиле у штрајк јер су радиле за 25.000 у ужасним условима. Плате су биле нередовне, слободних дана скоро да није ни било, а пола године није исплаћен ниједан динар за прековремени рад.

Ево уосталом шта је Жељко Веселиновић, председник Удруженог синдиката „Слога“, написао након разговора са запосленим у фирми „Kајзен“.

" Данас сам у Смедереву разговарао са радницама и радницима Турске фирме Kајзен у Смедереву који су јуче организовали обуставу рада због малих плата и лоших услова рада.То су ти инвеститори које Вучић позива из Турске.Плата 25.000 динара која се не исплаћује редовно.Прековремени рад се не плаћа,као ни рад суботом и недељом. Услови рада очајни.У тоалет се уписујеш када и идеш и евидентираш када се враћаш ,воду ти доносе шефови на радно место да не пијеш колико хоћеш. Kада ти позли шаљу те аутобусом кући да не би трошили гориво. 7 људи је данас добило отказ уз претње затвором због објављивања фотографија на друштвеним мрежама. Слога је данас формирала синдикалну организацију тамо како би покушали да помогнемо људима.Стиди се Србијо и сви они који штите овакве битанге."

Да ситуација буде још гора, када је радницама „понуђен“ споразумни раскид уговора, надређени су рекли да уколико не потпишу против њих ће бити подигнуте кривичне пријаве.

Њихов „грех за затвор“ је, тако им је објашњено, што су постављајући фотографије са штрајка на Фејсбук страницама прекршили одредбе уговора, јер су „објавили поверљиве информације“ и „службене тајне“.

– Дошли смо најнормалније на посао ове суботе, а онда су нас звали у канцеларије, где су нам дали да потпишемо споразумне раскиде уговора. Три колегинице су потписале, нас четворо нисмо, речено нам је да то ништа не мења, да ћемо у понедељак добити раскид. Kао, није разлог што смо обуставили производњу него што смо то изнели у јавност, преко Фејсбука, па је после све доспело у медије. Имају камере у хали и снимили су ко је телефонима сликао скуп. Ту су нам претили кривичним пријавама, наводно, за то можемо да идемо у затвор од 3 месеца до 5 година, тако су нам рекли. За сада нас је седморо, али можда ће у понедељак још неко добити отказ – кажу за Подунавље.инфо.

Да ли су ово те чувене инвестиције које ће Србију извући из беде и на којима ће се заснивати наша економија? Из власти наравно ћуте. Он се не оглашава, Он на „Пинку“ поново глуми месију где објашњава како је стање у здравству катастрофално, али његовим тешким радом ускоро ће бити много боље.

Неће бити боље, из целе поруке треба закључити само једно – стање у Србији је катастрофално. После 6 година апсолутне власти нема ни најмање право да лаже да ће бити боље. Ни ми немамо право да му верујемо. Смедерево је данас најбољи показатељ.

Gorila

***

Турска дијета: Две чаше воде дневно

 

Након што су радници фабрике текстила Kајзен у Смедереву у петак у потпуности обуставили рад незадовољни условима рада код турског послодавца, исплаћене су им зараде, али је дан касније и седморо радника добило отказ.

Разлог томе је, наводно, како је најпре пренео портал подунавље.инфо, то што су постављајући фотографије са штрајка на Фејсбук страницама прекршили одредбе уговора, јер су „објавили поверљиве информације“ и „службене тајне“.

Kако у овој компанији у којој ради 300 радника, од тога готово 280 жена, нема синдикалног организовања, њима је током ова два дана помоћ понудио УСС Слога, а председник синдиката Жељко Веселиновић каже за Данас да су му се радници жалили на немогуће услове рада.

– У фабрици у којој 280 жена користи један тоалет, имају обавезу и да се уписују, односно да очитавају картице када одлазе у тоалет. Осим тога, супервизори или како се већ зову бележе колико се дуго задржавају. Чак ни воду како су нам рекли не могу да пију колико хоће, ограничили су им на две чаше и морају да траже да им неко други донесе – напомиње Веселиновић.

Они ће, заједно са радницима, данас поднети захтев за регистрацију синдиката у фабрици, писати и министру рада Зорану Ђорђевићу да га обавесте о дешавањима, али и Агенцији за мирно решавање спорова, као и међународној организацији која се бави заштитом текстилних радника. Веселиновић каже да су чули да је најављен и долазак власника из Турске.

Danas

***

Слога захтева хитну реакцију државе на дешавања у Кајзену

 

Београд, 13.05.2018. г – Удружени синдикати Србије “Слога” позивају Владу Србије, премијерку Брнабић, а посебно министра рада Зорана Ђорђевића који је више пута позивао раднике и синдикате да пријављују злоупотребу рада, да одмах реагују и упуте инспекцију у турску фабрику текстила “Кајзен” у Смедереву, где је менаџент незаконито уручио десетак отказа радницама који су у петак ступиле у штрајк захтевајући боље услове рада и исплату надокнада за обављени прековремени рад.

На основу позива нашем синдикату, више од половине запослених, њих око 150, неки део јуче, а неки раније се учланило у наш синдикат и потписало приступнице, што нам сада даје законски легитимитет да их представљамо и да организујемо све будуће акције кроз институције али и непопуларне за послодавца видове синдикалне борбе.

Због кризне ситуације, председник Слоге Жељко Веселиновић са својим сарадницима се налази у Смедереву где контактира са отпуштеним и незадовољним радницима Кајзена.

Поред строгог минималца који радници Кајзена примају, менаџмент турске фабрике злоупотребља прековремени рад, који се запосленима не исплаћује, већ служи као уцена отказом уговора о раду уколико се беспоговорно не обавља, што је уосталом и резултирало спонтаном обуставом рада у петак, њих око 300 запослених.

О самим условима рада у фабрици текстила не треба много говорити, јер они не уопште одговарају минималним стандардима ЕУ које нам власт свакодневно у свом обраћању обећава. Више личе на услове запуштених фабрика Бангладеша и Индије, јер 280 запослених жена на располагању има само један WC, у чији одлазак је обавезно укуцавање картице, и који се од стране супервизора евидентира, док се улаз у мушки налази поред самог стола где стоји храна и где радници једу.

Стога, питамо председницу Владе госпођу Брнабић, да ли би она обедовала поред улаза у WC, где свако отварање врата директно у нос уноси непријатне мирисе и могућу заразу преко инсеката, посебно у летњем периоду?

Верујемо да премијерка не би пристала да ради и једе у таквим нехуманим условима, те стога тражимо и захтевамо да нико у Србији коју она тренутно представља не буде изложен понижењу каквом су изложене раднице и радници Кајзена у Смедереву.

Информативна служба

СЛОГА