FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

 

(Фото Танјуг)

 

O продаји смедеревске Железаре се тренутно преговара са пет озбиљних компанија и ми ћемо платити свакоме ко је оспособи за нормалан рад, изјавио је данас премијер Александар Вучић након разговора с члановима клуба Привредник, којем је присуствовао и министар привреде Душан Вујовић.

Додајући да га је срамота кад прочита шта се све по новинама пише о тој теми Вучић је нагласио: „Не само да нећемо да добијемо ни долар, него ћемо дати огроман новац ономе ко то жели да узме”.

Према његовим речима та компанија држави производи губитак од 102 милиона евра годишње.

„Железара не постоји, она само прави минус. Ми бога молимо да некоме платимо ако треба, колико хоћете, и годишњи и двогодишњи губитак, само да то једном преузме и да у будућности то више немамо као губитак”, рекао је Вучић.

Констатујући да су разговори с привредницима његова обавеза премијер је навео да су данас на реду биле различите теме, али и решења која нуди влада.

„Дотакли смо се и пољопривреде, ратарства и сточарства и проблема са свињском кугом. Ситуација је тешка, али ствари ће се мењати на боље. Почећемо ствари да померамо са мртве тачке”, навео је премијер.

Упитан да ли је дошло до неке промене у вези с прибојским ФАП-ом, Вучих је одговорио: Какве црне промене. Још нисмо успели да отерамо инвеститоре. Надам се да ће да остану овде а још никаквог уговора нема. Чим га буде било добићете га и хвалићемо се колико смо морали да издвојимо јер је то за опстанак Прибоја и радника у Прибоју”.

Вучић је упутио критике онима који стално тврде да нешто треба спасавати, а кад им се понуди да то они учине и да им чак дрзтзава помогне субвенцијама, одговор је обавезно: „Нека, хвала”.

„Ево узмите мало железнице и оно где имамо велике проблеме па покажите ту да сте способни”, поручио је премијер и додао да чека одговор.

О новом закону о раду се данас није претерано разговарало, рекао је премијер констатујући да се већина привредника који су присуствовали састанку заложила за доношње тог закона.

Вучић је поновио да је суштина да себе морамо да променимо, зато што код нас неко стално замишља да смо ми много важни и много богати и само треба да покупимо неке паре.

„Ја бих био најсрећнији да за један долар продамо железару, одмах бих отишао на одмор десет дана. Овако нећу ни један”, рекао је Вучић у разговору с новинарима након састанка у клубу Привредник.

Костић: Важно је да је премијер отворен за дијалог

БЕОГРАД – Председник клуба „Привредник” Миодраг Костић изјавио је данас да су српски привредници данас са премијером Александром Вучићем разговарали о повећању извоза у Русију и оценио да је веома важно то што је премијер отворен за дијалог и са домаћим инвеститорима.

„Било је конкретно речи око ветеринарских сертификата и проблема у преласку дела робе преко територије ЕУ, начину на који може да се омогући проток робе према Русији, и повећању извоза”, рекао је Костић новинарима после састанка у клубу „Привредник”.

Костић је рекао и да су премијера занимали пројекти чланова клуба „Привредник”, на који начин Влада може да помогне, када је реч о дозволама, сагласностима...

На састанку коме је присуствовао и министар привреде Душан Вујовић, било је речи и о отварању нових радних места.

Костић је, оцењујући да је тешко доћи до конкретних решења у току двочасовног састанка, истакао да је за привреднике веома важно да виде да је премијер отворен за дијалог и са домаћим, а не само страним инвеститорима.

Састанку који је почео око 16 часова у клубу „Привредник” поред премијера и министра привреде присуствовали су, председник МК Групе Миодраг Костић, Мирослав Мишковић, Милан Беко, Војин Лазаревић, Жељко Митровић...

 

Танјуг