FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

 

Комесар ЕУ за енергетику Гинтер Етингер у интервјуу за немачки лист Франкфуртер Алгемајне Зонтагцајтунг изјавио је да политичко решење о изградњи гасовода Јужни ток није могуће док Русија не призна владу у Кијеву. Ипак сами учесници датог пројекта не желе да га политизују и подвлаче економске повољности.

Одавно није тајна да су енергетска питања за Запад постала кључни елемент политичких игара. Ипак један од основних закона сваке теорије игре јесте захтев ”не преиграти”. А изјаве које се чују последњих недеља у Бриселу сведоче да многи лидери ЕУ само што нису преиграли и оставиће европљане без поузданих испорука јефтиног руског гаса.

То добро схватају у земљама које се налазе у зони географске ”одговорности” гасовода Јужни ток. Министар за економију и енергетику Бугарске Драгомир Стојнев на расправама у националном парламенту подвукао је да актуелни кабинет тежи реализацији пројекта изградње гасовода Јужни ток упркос притиску опозицие. Према сведочењу министра, пројекат се реализује под условима повољним за Софију, као што је смањена кредитна стопа за изградњу у петогодишњем периоду.

У наредне три недеље ће бити скопљен споразум за изградњу гасовода Јужни ток на територији Србије са одговарајућим огранцма у Хрватску и босанску Републику Српску. А министар за питања животне средине, енергетике и промене климе Грчке Јанис Маниатис, назвавши Русију поузданим испоручиоцем природног гаса и поузданим партнером, изјавио је да би његова земља хтела да изгради деоницу гасовода Јужни ток на својој територији. У корист руских пројеката говоре такође важни фактори, као што је цена гаса и поузданост испорука — потврдио је у разговору за Глас Русије шеф руског Фонда за нацоналну енергетску безбедност Константин Симонов. Он је подсетио да свих последњих година ЕУ је рачунала на азарбејџански гас као алтернативу руском, али ова рачуница није се оправдала, пошто је реч о годишњим испорукама 10 милијарди кубних метара (Јужни ток је срачунат за 63 милијарде кубних метара).

Такав обим неће значити на европском тржишту. Шта више, чак приликом прерачуна на данашње цене гаса, руски гас све једно остаје јефтинији. Поред тога, Азарбејџан има врло компликоване односе са компанијом БР, стално одлаже очекиване рокове увођења одговарајућих налазишта. То може да буде и почетак наредне деценије.

Што значи, блокирајући сарадњу са Русијом, Европска комисија не нуди потрошачима алтернативе. Другим речима блефира. У тим условима може се очекивати покушај реанимације пројекта Набуко у неком облику, рекао је за Глас Русије председник Савеза нафтних и гасних индустријалаца Русије Генадиј Шмаљ:

Пројекат ЕУ није економско, већ политичко решење. Али Набуко нема ресурсну базу. Међутим управо то је главно питање. Наде у испоруке из Азарбејџана за сада се нису потврдиле. А други потенцијални учесник, Туркменија, већ је изградила неколико гасовода у Кину.

Без обзира на политичке шпекулације у Бриселу, Русија не намерава да одустаје од испуњавања обавеза на пројекту Јужни ток. Председник Гаспрома Алексеј Милер подвукао је да Европска комисија нема правне основе за то да обустави пројекат, и Јужни ток се реализује строго по плану.

Ипак Русија неће деловати ни на сопствену штету. Ово је директно изјавио ових дана председник Владимир Путин на сатстанку са руководством светских новинских агенција: Ако и даље будемо имали неке проблеме са Јужним током, а Брисел нам стално подмеће клипове под точкове у то пројекту, ми ћемо размотрити друге варијанте — преко земаља које нису чланице ЕУ. Једноставно ЕУ ће добити још једну транзитну земљу.

Глас Русије / Петар Искендеров