FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed


Kристијан Ф. Трипе

Немачка и Француска су ипак пронашле компромис према којем ће се довршити гасовод Северни ток 2. Али зашто је у последњи трен дошло до драме између Париза и Берлина? 

Био је то политички обрт какав се збива само између држава које се срдачно не подносе. А када овако пукне између две земље које су малтене прекјуче уговорно потписале своје тобоже несаломиво пријатељство – онда мора да је то љубав. Или пропала љубав, што је, како знамо, још горе.

Већ четири године конзорцијум под вођством Газпрома гради нови гасовод кроз Балтичко море. Северни ток 2 је од почетка био трн у оку источним Европљанима из ЕУ. Но како су у конзорцијум укључене немачке фирме као и један полудржавни француски гигант, противници гасовода нису имали начина да зауставе градњу. Јер када се Немачка и Француска уортаче, онда одређују курс ЕУ.

Kад оно у четвртак – обрт! Тако вртоглав да су неки у Берлину били ошамућени. Француска влада је обзнанила да ће се успротивити Северном току 2 и то у циљној равнини. Европска унија је требало да толико пооштри критеријуме за гасовод да би он био економски сасвим неисплатив.

На крају до тога није дошло. Укратко, у последњи трен су Берлин и Париз у петак ипак направили један од оних пословичних бриселских компромиса: много речи, много драме, а све остаје по старом.

Чему онда све то? Чему претња Париза да ће променити страну и то док канцеларка Ангела Меркел води разговоре са представницима источноевропских земаља које се противе гасоводу? Али то није био једини сукоб. Још пре тога је француски председник Емануел Макрон саопштио да неће следеће седмице доћи на Минхенску конференцију о безбедности где је требало да наступи заједно са Меркел.

У Паризу дуго сазревају фрустрације јер се са немачким партнерима премало тога дешава на пољу безбедносне политике. Јер иза лепих речи Берлина не долазе дела. Немци и Французи рецимо потпишу писмо о намерама да заједно праве авионе и тенкове, али онда не могу да се сагласе о извозу тог оружја. Стратешке културе се превише разликују.

Тако је отворено тржиште спекулација о томе да ли је Макрон баш из овог разлога отказао заједничко појављивање са Меркел у Минхену премда је као званичан разлог наведено да нема времена. Верује се да француски председник више нема воље за говоранције већ хоће конкретна дела.

У недавно потписаном уговору о пријатељству у Ахену су се две стране обавезале на синхронизовану спољну и безбедносну политику, као и да ће бити на истој линији кад су у питању одлуке ЕУ.

То се у трзавицама око гасовода није десило. Ипак, и Берлин често нагиње политичком солирању без договора са партнерима у Паризу. У том читању једва избегнути фијаско Северног тока 2 изгледа другачије: као оштра повратна лопта, као израз борбе за превласт. Kо се воли, тај се туче за моћ.

DW
**********
Помпео ће тражити од Мађарске да не подржи Турски ток

 

Амерички државни секретар Мајк Помпео планира да током посете Мађарској наредне недеље одврати ту земљу од давања подршке Турском току, најавио је данас високо позиционирани званичник америчке администрације, преноси Танјуг.

Према његовим речима, Помпео ће током посете Европи од 11. до 15. фебруара обићи Будимпешту, Братиславу, Варшаву, Брисел и Рејкјавик.

„У Мађарској ћемо наставити да се залажемо за диверсификацију енергетских залиха у Централној Европи. Секратар ће позвати Мађарску да се снажније ангажује око завршетка пројекта на оствру КРК за увоз Течног природног гаса, као и гасовода БРУА, и одвратити Мађарску од давања подршке Турском току”, рекао је неименовани званичник на конференцији за новинаре у Стејт департменту.

Он је додао да ће САД изразити јасну подршку Вишеградској четворци и Иницијативи три мора као платформама за, како је рекао, умањење кинеског и руског утицаја у региону, наводи се на сајту Стејт дипармента.

Политика