FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

61586732 putin bandic

"Спасибо, председниче Путин", рекао градоначелник Загреба Милан Бандић након што му је руски председник прикачио на ревер сакоа Орденом дружбе (пријатељства).

Руски председник Владимир Путин је 18. јула 2018. године потписао указ о додељивању Ордена дружбе (пријатељства) загребачком градоначелнику Милану Бандићу, а данас му је орден и уручен.

Након што је из руку руског председника у Кремљу примио орден Бандић је на комбинацији руског и хрватског језика рекао:

"Поштовани председниче, хвала вам на Ордену пријатељства. На благо два наша пријатељска града, Загребу и Москви, на благо два пријатељска народа Руске Федерације и Републике Хрватске, спасибо", рекао је Бандић, преноси "Јутарњи лист".

gettyimages 1057253492 1024x1024

Осим загребачког градоначелника, указом Орденом дружбе награђени су још и потпредседник Буруднија Џозеф Буторе, заменик начелника Генералштаба белоруске војске, генерал Павел Муравејко, као и двојица вијетнамских научника Нгуен Ти Вин и Нгуен Хонг Зи.

Орден се додељује руским и иностраним држављанима за посебне заслуге у међународним односима, раду на успостављању међународног пријатељства и мира међу нацијама, као и за значајан допринос у очувању и промоцији руске културе и баштине или заједничком развоју заједничких пројеката са Русијом.

Орден се додјељује од 1994. године, да би 2012. године добио већи статус, па важи за пети по снази међу орденима у Русији.

Орден је у облику петокраке, израђен од сребра са позлатом и са рељефом глобуса у средишту опточеним црвеним рубинима.

putin 1085x650x11

Овај орден до сада су добили и председник Републике Српске Милорад Додик, српски министар спољних послова Ивица Дачић, бивши српски председник Томислав Николић и филмски редитељ Емир Кустурица.