FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

181009 A PS816 021B

Грчки министар одбране Панос Каменос понудио је Сједињеним Америчким Државама да отворе још три сталне војне базе у Грчкој где за сада имају само једну, поморску, у Суди, на Криту.

Каменос је то рекао прошле ноћи на састанку у Вашингтону са америчким колегом Џејмсом Матисом, преноси данас атински лист "Катимерини", али није наведено како је Матис дочекао ту понуду.

"Грчка сматра САД стратешким партнером и савезником, усудио бих се да кажем: и јединим. Грчкој је важно да САД на њеном тлу трајно распореде своје војне снаге, не само у Суди, већ и у Волосу, Лариси и Александруполису (граду недалеко од границе Турске)", рекао је Каменос.

Помињање лучког града Алекандруполиса није случајно, пише лист, јер је тај град америчка војска већ користила за промоцију својих хеликоптера у Источној Европи.

Такође у бази грчке "110. борбене ескадриле" у Лариси су трајно стациониране америчке беспилотне летелице, "дронови", "МQ9", а протеклих месеци ту су стационирани и борбени авиони "Ф-22 Раптор".

Према добро обавештеним изворима, на које се позива "Катимерини", Американци процењују корист од аеродрома у Лариси и других грчких војних, за стационирање већих авиона, попут "летећих танкера" за снабдевање горивом авиона у лету.

Двојица министара су разговарали и о припреми војне вежбе која ће се у децембру одржати на Криту и биће највећа која је приређена у Грчкој.

kamenos

На новинарско питање о томе шта је Матис рекао о могућности да САД отворе нове војне базе у Грчкој, грчки министар је рекао да би "било веома интересантно да одређене структуре дођу у Грчку" јер је "сада период нових претњи сајбер-рата, сателитских информација, а САД су развиле многа нова средства чијим би присуством у Грчкој могле да много помогну и нашој одбрамбеној политици".

Матис је потврдио блиску сарадњу САД и Грчке у одбрани и поздравио је то што се Грчка обавезала да на одбрану годишње троши два одсто бруто домаћег производа, а изразио је задовољство и због недавног споразума Грчке и САД о модернизацији грчке флоте америчпких ловачких авиона "Ф-16".

(Бета)

НСПМ