FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

 

ЦГ прави списак непожељних Срба, међу њима и Патријарх?

Црногорски лист "Дневне новине" у викенд издању пишу да званична Подгорица спрема списак особа из Србије којима ће забранити улазак у земљу.

"Биће забрањен улазак у Црну Гори свима који је блате" наслов је текста у ком се наводи да је међу тим именима и патријарх српски Иринеј.

Лист наводи да су све учесталији напади на Црну Гору који долазе из Србије. На једној страни је, како се пише, званична Србија коју представља председник Вучић, а на другој бројни појединци, медији, аналитичари, историчари и представници црквених кругова. Иако за сада нема званичних реакција из Подгорице, све се то, како наводи лист, види и бележи.

Извори тог листа даље наводе да је већ направљен списак особа којима ће у најскоријем временском периоду бити забрањен улазак у Црну Гору. На тој листи су, наводно, историчари Александар Раковић и Чедомир Антић, уредници неких таблоида али и један "познати ТВ водитељ".

Kао они који нису одолели блаћењу Црне Горе наводе се и ТВ Пинк, али и ТВ Прва због прилога о плакатима који су се појавили у Црној Гори "Никад више 1918.", као и гостовања историчара Чедомира Антића у емисји ТВ Прва.

На листи се нашао и сам патријарх СПЦ Иринеј због, како се наводи у тексту, "скандалозне изјаве да је Србима у Црној Гори лошије него што им је било под НДХ и османлијама".

Хајка која креће из Србије, како се тумачи, долази из два разлога: што се тако у Србији скреће пажња с питања решавања проблема Kосова, као и због тога што се приближава обележавање 100.годишњце Подгоричке скупштине.

B92
-------------------------------

Раковић: Конвертитски идентитет пријети, бићу им захвалан ако ми забране улазак у антидржаву

 

Историчар Александар Раковић, реаговао је на медијске наводе да ће њему, Чедомиру Антићу, као и уредницима и новинарима појединих таблоида, али и неким познатим ТВ водитељима, бити забрањен улазак У Црну Гору, истичући да уколико се то испостави као тачно, биће захвалан црногорском властима.

ЦДМ је пренио информацију, позивајући се на Викенд новине, да ће због наводних све учесталијих напада на Црну Гору, појединцима из Србије забрањен улазак у Црну Гору, те да већ постоји списак на којем је између осталих и историчар Александар Раковић.

„Уколико режим донесе одлуку да ми забрани улазак у Црну Гору, бићу им захвалан, јер ће тиме бити обогаћена моја научна биографија„, казао је Раковић за ИН4С.

Он је додао да је професор Милорад Екмечић у своју научну биографију стављао чињеницу да је затворен и мучен у логору зелених беретки у Сарајеву.

„С тим у вези, имам намјеру да га слиједим, јер ће ова репресивна мјера, уколико је буде, бити уведена да спријечи моје научно дјеловање у Црној Гори. Стога ћу, у том случају, промоције своје следеће књиге о црногорском сепаратизму, конвертитском идентитету и антидржави одржати преко видео-бима„, нагласио је Раковић.

На питање да ли су га надлажне службе обавијестиле о томе да ли му је забрањен улазак у Црну Гору, Раковић је казао да није добијао никакве информације.

„О томе да ли ми је забрањен улазак у Црну Гору сазнаћу најприје када будем улазио у Црну Гору да говорим на прослави српског уједињења 1918„, закључио је Раковић.

Према писању извора Викенд новина, поменутим лицима се на терет ставља не само „хајка“ на тековине 21. маја, него и све учесталији „напади“ на предсједника Црне Горе Мила Ђукановића.

Такође, додају да су ти напади „потпомогнути“ од стране Србије, конкретно предсједника Александра Вучића.

ИН4С