FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed


Европски парламент је са 448 гласова за и 197 против одлучио да подржи поступак против мађарске Владе због повреде европских вредности. Kрајња консеквенца би могло да буде одузимање права гласа Мађарској.

Европски парламент је одлуку донео неопходном двотрећинском већином – 448 гласова за, 197 против, 48 уздржаних – и тиме позвао Европски савет да покрене поступак против Мађарске на основу Члана 7. У крајњем случају то може водити ускраћивању права гласа Мађарској на министарским састанцима. Таква казна још никада у историји ЕУ није примењена, мада се сличан поступак већ води против Пољске.

Основа одлуке је извештај европарламентарке Зелених Јудит Саргентини из Холандије. Она је влади у Будимпешти пребацила гажење права мањина, неистомишљеника и новинара, независности правосуђа и слободе вероисповести. „Уколико се овако нешто код нас толерише, онда губимо легитимитет у ставу о људским правима и вредностима демократије“, рекла је Саргентини за DW пре гласања.

„Повреда части мађарског народа“

Немачки посланик из редова Зелених Свен Гиголд је написао да је исход гласања „велики успех у одбрани европских вредности“. „Европа је показала зубе!“, навео је он на Твитеру. Посланик немачких Демохришћана Андреас Шваб пак пише да „имамо велико поштовање за Мађарску као земљу и за мађарски народ. Поступак по Члану 7 зато није осуда унапред већ могућност да се пронађе решење.“

Влада у Будимпешти говори о „очајничком покушају политичких промигрантских група да направе процес против Мађарске“ и, како је Орбан навео, „повреди части мађарског народа“.

У уторак је, уз присуство Орбана у парламенту, посланик британских индепендиста Најџел Фараж рекао: „Хоће да вам одузму право гласа, хоће да вам одузму европске фондове, и све то јер сте имали петљу да се успротивите Џорџу Соросу.“ Фараж је позвао Орбана да се придружи „Брегзит-клубу“.

Члан 7 Европског уговора каже да сада Европски савет где су представљене државе чланице квалификованом већином од четири петине чланица може утврдити „јасну опасност тешких повреда“ европских вредности од стране једне државе чланице. Уколико та држава пак не испуни препоруке, Европски савет би једногласно морао да констатује да повреда права постоји како би се прешло на санкције.

Мали су изгледи да чланице ЕУ у овој ствари буду једногласне.

Претумбације у посланичком клубу?

Ствар би могла да доведе до претумбација у Европском парламенту где је подељен био посланички клуб Европске народне партије којем припада и Орбанова странка Фидес. Тако је посланик немачких Демохришћана Елмар Брок изјавио да је пријатељевао са Орбаном тридесет година, али да је то пријатељство пољуљано у уторак.

И шеф те посланичке групе Манфред Вебер (баварска ЦСУ) гласао је за покретање поступка што је уједно корак против његове странке чији је Орбан радо виђени гост у Минхену. Вебер је недавно тражио подршку канцеларке Ангеле Меркел да на европским изборима на пролеће буде кандидат народњака за новог шефа Европске комисије.

Уколико дође до раскида између Фидеса и осталих народних партија, то би пред изборе додатно смањило шансе традиционалних конзервативаца да опет постану најјача снага у ЕУ и поставе руководство Европске комисије. На тим изборима се очекује јачање десничарских снага.

Тако је аустријски вицеканделар Хајнц-Kристијан Штрахе из Слободарске партије на Твитеру назвао гласање у ЕП „потпуно неразумним“. „Драге воље позивам премијера Мађарске Виктора Орбана и његов Фидес у будући заједнички посланички клуб.“

DW