FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Ципрас и Заев се сложили око новог имена Македоније. Споразум двојице лидера ће бити озваничен овог викенда, највероватније у суботу, у Преспи, тврде грчки медији

Република Северна Македонија је ново име бивше југословенске републике око којег су се сложили премијери Алексис Ципрас и Зоран Заев, а споразум ће бити озваничен овог викенда, највероватније у суботу, у Преспи, тврде грчки медији.

"Договор би могао бити објављен данас", рекао је неименовани званичник владе, преноси Ројтерс.

Ципрас и Заев су сат времена разговарали телефоном јуче, те најавили да ће данас наставити разговор.

Тада ће све бити јасно. Очекује се, наиме, да након коначног договора буде објављено заједничко саопштење за грчку и македонску јавност.

"Скопско питање: један корак до уговора"; "Данас се затвара питање у Скопљу", "Данас кључни телефонски разговор"; "Северна Македонија је име око којег су се сложили премијери", само је део наслова у грчки медијима, након јучерашњег разговора Ципраса и Заева.

Грчки медији тврде да је Заев тај који је изабрао да ново име те бивше југословенске републике буе Република Северна Македонија али и на промену Устава, што, како наводе, подразумева промену идентитета.

Суштина је, кажу, да се Македонија, практично, своди на историју.

Позивајући се на изјаве неименованих званичника у грчкој влади, Заев је наводно пристао и на ново име, иначе, неканонске македонске православне цркве, која ће се убудуће звати само Охридска архиепископија.

Грчки министар спољних послова Никос Коцијас је након јучерашњег телефонског разговора двојице премијера изјавио за атинске медије да је Заев пристао на услове.

"Ако преговори заврше данас, процес ће бити окончан", рекао је Коцијас и додао да је Република Северна Македонија избор Заева од свих редлога који су били на столу током преговора уз посредовање изасланика УН Метјуа Нимица, пише македонски Курир.

"И проблем Устава је решен на иницијативу Скопља, а и Црква ће се звати Охридска архиепископија, што је историјски назив, које ова црква носи вековима", рекао је Коцијас.

Постизање договора о превазилажењу спора дугог више од 25 година биће од великог значаја за обе земље, посебно Македонију која очекује да добије датум за отварање преговора о прикључењу ЕУ и позив за прикључење НАТО. већ на предстојећем самиту у Бриселу.

Новости