FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed


Напредак после деценија непријатељства. Лидери САД Доналд Трамп и Северне Kореје Kим Џонг Ун срдачно су се руковали, разговарали, осмехивали се један другом и, што је најважније, потписали споразум.

Након више разговора америчког председника Доналда Трампа и севернокорејског лидера Kим Џонг Уна у Сингапуру, како у друштву саветника тако и у „четири ока“ и уз присуство само преводилаца, свечано је потписан споразум између САД и Северне Kореје. Иако детаљи споразума нису познати, према речима америчког председника, тај „историјски“ документ имаће за резултат уклањање комплетног нуклеарног наоружања са Kорејског полуострва. Амерички председник је заузврат Северној Kореји дао „сигурносне гаранције“.

Денуклеаризација би требало да „веома брзо почне“, најавио је Трамп. О детаљима споразума изјавио је само да је „опсежан“. Он није крио задовољство сусретом након којег ће „читав свет видети промене“. „Било је боље него што је било ко очекивао“, рекао је Трамп. Амерички председник такође оцењује да је састанак донео „велики напредак“ и он га је оценио као „заиста веома позитиван“. Оптимиста је и Kим који је изјавио да састанак у Сингапуру представља „увод у мир“ и да ће „свет видети велике промене“.

Сингапоре Суммит Доналд Трумп Kим Јонг Ун Унтерзеицхнунг
Ипак, и даље је нејасно да ли је сусрет Трампа и Kима заиста први корак ка нуклеарном разоружавању на корејском полуострву. У сваком случају, самит има огромну, симболичку вредност за Северну Kореју, јер показује да та изолована земља може да разговара са суперсилом САД на равноправним позицијама.

Историјски, први самит лидера двеју земаља очекивао се с великим надама: 65 година након завршетка корејског рата и 70 година од оснивања Северне Kореје, две стране траже решење за мир. Спор око нуклеарног односно ракетног програма Северне Kореје један је од најопаснијих сукоба на свету.

DW

*****

Ким и Трамп потписали историјски документ 

Амерички председник Доналд Трамп и севернокорејски лидер Ким Џонг УН потписали су заједнички документ.

Историјски састанак у Сингапуру: Трамп и Ким потписују тајанствени документ
Севернокорејски лидер је изјавио на церемонији потписивања да је састанак који је одржан у Сингапуру био „историјски“.

„Одлучили смо да оставимо прошлост иза себе потпусујући историјски документ“, рекао је он.

Председник Трамп је изјавио да је потписао „детаљан“ документ са Северном Корејом.

„Потписали смо веома важан и довољно свеобухватан документ“, додао је председник САД.

Трамп је обећао да ће се „још много пута“ састати са Кимом, чак је изјавио да је спреман да позове севернокорејског лидера у Вашингтон.

На крају церемоније потписивања Ким и Трамп су захвалили један другоме на успешном самиту.

Бела кућа је навела да је „тет-а-тет“ састанак Трампа и Кима трајао 38 минута.

Трамп је најавио, после радног ручка који је имао са севернокорејским вођом, да њих двојица иду на „потписивање“.

Ројтерс наводи да је циљ ових историјских разговора проналажење начина за окончање нуклеарног одмеравања снага на Корејском полуострву.

Наводи се да, уколико њихов самит успе, то би могло да донесе трајну промену безбедносном окружењу североисточне Азије, као у случају посете некадашњег председника САД Ричарда Никсона Кини 1972, која је довела до трансформације Кине.

Ево шта су потписали Ким и Трамп 

Председник САД Доналд Трамп и севернокорејски вођа Ким Џонг-ун потписали су, на крају историјског самита у Сингапуру, заједнички документ у којем се обавезују на рад "ка потпуној денуклеаризацији Корејског полуострва".

АП преноси да се у документу наводи да ће двојица лидера удружити напоре "на изградњи трајног и стабилног мировног режима" на Корејском полуострву.
Наводи се да Бела кућа још није званично објавила текст документа, али су га новинари фотографисали на церемонији потписивања.

АП наводи да се у документу налазе четири широко дефинисане обавезе и да у тексту пише да се стране "обавезују да ће успоставити нове односе САД-Демократска Народна Република Кореја у складу са жељом народа две земље за миром и просперитетом".

У документу се наводи и да ће се Трамп и Ким обавезати на враћање посмртних остатака ратних заробљеника и несталих у ратним акцијама.

Трамп је након потписивања рекао да процес денуклеаризације Северне Кореје почиње "веома, веома брзо", а Ким се опростио од америчког председника и отишао из Сингапура, претходно поручивши да ће "свет видети велику промену".

За "Си-Ен-Ен" је неименовани амерички званичник претходно навео да се ради о "споразуму којим се потврђује напредак у разговорима и обећање да се настави истим темпом".

Трамп је посла потписивања упитан да ли је Ким пристао на денуклеаризацију.

"Ми започињемо овај процес брзо, веома, веома брзо. Апсолутно", поручио је амерички председник.

Трамп је навео да њих двојица "потписују веома важан документ, прилично свеобухватан документ" и најавио да ће "подробно" о томе причати ускоро на конференцији за медије.

Ким је рекао да жели да искаже захвалност Трампу што је до њиховог састанка дошло.

"Имали смо историјски састанак и одлучили да прошлост оставимо иза себе и потписујемо историјски документ", поручио је Ким уз помоћ преводиоца.

Након потписивања Трамп је казао да је развио "веома посебну везу" са Кимом, на шта су га новинари питали да ће позвати севернокорејског вођу у Белу кућу.

"Апсолутно, хоћу", рекао је Трамп.

На новинарско питање шта је научио од Кима, Трамп је одговорио да је научио да је он "веома талентован човек".

"Такође сам научио да он веома воли своју земљу", казао је амерички председник.

Њих двојица су се, стојећи испред застава САД и Северне Кореје, на месту где су започели самит, руковали последњи пут и поздравили, а Трамп је навео да ће се њих двојица поново састати у будућности.

Састанком и руковањем јутрос на острву Сентоса у Сингапуру, амерички председник Доналд Трамп и севернокорејски лидер Ким Џонг-ун исписали су нову страницу историје.

Бела кућа је навела да је "тет-а-тет" састанак Трампа и Кима трајао 38 минута, а "Би-Би-Си" оцењује да је то прилично кратко, уколико се у обзир узме време које је потребно за превођење.

Трамп је најавио, после радног ручка који је имао са севернокорејским вођом, да њих двојица иду на "потписивање", а неименовани амерички званичник објаснио је за "Си-Ен-Ен" да се ради о "споразуму којим се потврђује напредак у разговорима и обећање да се настави истим темпом".

"Пуно напретка — стварно веома позитивно. Мислим да је боље него што је ико могао да очекује. Све у свему, веома добро. Идемо на потписивање", рекао је Трамп без изношења детаља док је штетао са Кимом.

Америчка телевизија наводи да никакви званични догађаји нису сада планирани све до Трамповог обраћања новинарима заказаног за 16 часова по локалном, односно 10 часова пре подне по централноевропском времену.

Према информацијама Шангајске медијске групе, 35-годишњи Ким је на место састанка стигао седам минута пре 71-годишњег Трампа, како би, како се оцењује, показао поштовање према старијем.

Ројтерс наводи да је циљ ових историјских разговора проналажење начина за окончање нуклеарног одмеравања снага на Корејском полуострву.

Наводи се да, уколико њихов самит успе, то би могло да донесе трајну промену безбедносном окружењу североисточне Азије, као у случају посете некадашњег председника САД Ричарда Никсона Кини 1972, која је довела до трансформације Кине.

Пре састанка Трамп је, седећи са Кимом пред новинарима, најавио "изузетан успех самита", док је севернокорејски вођа казао да су "дошли ту да превазиђу" препреке.

"Мислим да цели свет ово гледа. Многи људи у свету мислиће да је ово сцена из фантастичних… филмова научне фантастике", казао је Ким.

Спутњик

**************

Иако Доналд Трамп и Kим Џонг Ун нису одмах објавили што стоји у декларацију која је потписана, она је подељена присутним новинарима. Декларација садржи четири кључне тачке, преноси  Index.hr.

1. САД и Северна Kореја посвећени су успостављању нових односа између две земаље у складу са жељама народа обе државе за миром и просперитетом.

2. САД и Северна Kореја ће заједно радити на изградњи дуготрајног и стабилног режима мира на Kорејском полуострву.

3. У складу с декларацијом из Панмуњома која је потписана 24. априла, Северна Kореја се обвезује да ће радити на потпуној денуклеаризацији Kорејског полуострва.

4. САД и Северна Kореја обавезују се на повратак ратних заробљеника и оних који су нестали у борбама, што укључује повратак оних који су већ идентификовани у својим земљама.

B92