FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

МОСКВА - Забрана или ограничење увоза пољопривредних и прехрамбених производа које је руска влада увела земљама Европске уније, САД, Канади, Аустралији и Норвешкој, по мишљењу многих аналитичара и владиних експерата, имаће утицаја не толико на продају, колико на цене на европским тржишту.

Русија је прошле године увезла хране у вредности 43 милијарде долара, подсетио је Ројтерс. Она је највећи купац европског воћа и поврћа. Према подацима Европске комисије, Русија је у 2011. купила 28 одсто воћа и 21,5 одсто поврћа извезеног из Европске уније.

Прошле године Русија је била рангирана као други највећи увозник живине из САД (после Мексика). Амерички произвођачи и извозници пилетине, затечени одлуком Москве о забрани увоза, рачунају ипак на "брзо успостављање" нормалне трговине са Русијом, преноси Итар тас.
"Представници наше инустрије сматрају да поштена и праведна трговина, нарочито у области прехране, никада не треба да се користи као монета за политичка поткусуривања. Рачунамо да ће америчка влада решити то питање и успоставити нормалне трговинске односе са Русијом што пре", саопштили су амерички Национални савет произвођача живине и Савет за извоз живинског меса и јаја.

Констатовано је и да је са развојем сопствене производње живине Русија постала мање значајно извозно тржиште за САД. Сада је удео Руске Федерације у укупном обиму америчког извоза тих производа само око седам одсто, наводи се у документу и подсећа да је средином 1990-их година достизао 40 одсто.
"Због тога не очекујемо да ће забрана Русије на увоз живине из САД имати озбиљнији утицај на нашу индустрију", уверени су аутори документа.

Према њиховом мишљењу, озбиљнијем притиску ће бити изложени руски потрошачи, који ће морати више да плате нарочито за месо и живину, пренео је Итар тас.

Забрана или ограничење руског увоза пољопривредних производа имаће озбиљне последице за данску прехрамбену индустрију, рекао је извршни директор Савета за пољопривреду и храну Данске Сјорен Гаде.

Савет ће блиско сарађивати са данским властима у вези са наредним корацима, додао је он.

Према подацима данског Националног института за статистику, прошле године је у Русију било отпремљено робе за 11,8 милијарди круна (2,14 милијарди долара), што је 1,9 одсто укупног извоза земље. Извоз пољопривредног сектора је био вредан 4,9 милијарди круна (891 милион долара) или 41 одсто укупног извоза у Русију.

У Грчкој страхују од озбиљних проблема због испорука воћа и поврћа у Русију, као и због недостатка резервних делова за руско оружје у грчкој армији, јавили су локални медији.

Забрана извоза воћа и поврћа имаће директан утицај на грчку привреду и због тога је у среду увече одржана ванредна седница
министарства пољопривреде уз учешће представника министарства спољних послова.

Грчка је покренула преговоре са Русијом да се ограничи утицај санкција, објавио је Блумберг, позивајући се на званичну изјаву министра спољних послова Грчке и вицепремијера Евангелоса Венизелоса.

Према његовим речима, Атина тражи начин да заштити пољопривреду земље, да очува пријатељске односе са свим земљама, а да истовремено испуни своје обавезе према ЕУ.

Преседник Федерације пољопривреде и хортикултуре Холандије Алберт Јан Маат је рекао да ће забрана Русије на увоз прехрамбених производа негативно одразити на економију краљевства, пренео је Итар тас.

Холандија је други највећи извозник пољопривредних производа у свету, а Русије је њен важан партнер, подсетио је Маат.
Могући ефекти не могу се подценити. Забрана ће имати утицај не толико на продају, колико на цене на европским тржишту.

Водећи белгијски лист Суар је објавио да губици Белгије због забране увоза прехране у Русију могу достићи око пола милијарде евра.

Према писању овог листа, укупан обим извоза белгијских прозвода, пре свега воћа, у 2013. години је износио 490 милиона евра.
"Ове године род је рекордни, а ако Русија затвори своје тржиште, то ће бити катастрофа за цео сектор", рекао је раније директор Центра за воћарство Валоније Оливије Варније.

Илнар Салакхиев