FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Вашингтон - Председник САД Доналд Трамп сменио је државног секретара Рекса Тилерсона, јавља Вашингтон пост. Тилерсона је заменио шеф ЦИА Мајкл Помпео. Ту информацију је потврдио и Доналд Трамп на Твитеру и истакао да је Тилерсон обављао "фантастичан посао".

"Вашингтон пост" истиче да је то знак промена у Трамповом тиму пред почетак преговора са Северном Корејом.

Уместо Помпеа, на чело агенције ЦИА је први пут постављена жена, Ђина Хаспел, досадашња заменица директора. "Гардијан" истиче да ће она тако постати прва жена на челу ЦИА.

Тилерсон је на функцији 69. државног секретара САД био од 1. фебруара 2017. године, а прошле недеље био је у посети више земаља Африке.

Подсећамо, из Тилерсоновог тима у суботу је саопштено да се Тилерсон не осећа добро, да би он нешто касније објавио да ће обилазак неколико земаља Африке скратити за један дан.

У понедељак Тилерсон се огласио поводом случаја тровања руског шпијуна у Британији када је рекао да је за тај напад “очигледно одговорна Русија”, као и да ће то “сигурно изазвати реакције”. Међутим, раније током дана Бела кућа је одбила да упери прстом у Русију, пише ББЦ.

Осим тога, ББЦ истиче да се у последње време незванично могло чути доста спекулације о наводном сукобу између Трампа и Тилерсона, као и да је Тилерсон био “на танком леду” од почетка Трамповог мандата.

Иначе, Тилерсон је у октобру морао да одржи конференцију за медије на којој је негирао да размишља о подношењу оставке.

Медији су такође доста дуго спекулисали да је Тилерсон Трампа једном назвао “мороном”.

ББЦ подсећа и да је Трамп прошле недеље твитовао да има још неколико промена у свом кабинету које жели да направи и истичу да је сада јасно на који је потез мислио.

Једна истрага је готова: Није било "руског мешања"

Вашингтон - Обавештајни комитет Представничког дома Конгреса САД објавио да није пронашао никакав доказ сарадње између људи из Трампове кампање и Русије.

Републикански чланови комитета су јуче навели да су завршили истрагу о руском мешању у председничке изборе у САД и на једној страни објавли своје главне закључке. Њих су одмах оспорили чланови из редова демократа, који месецима тврде да се истрага води тако да се заштити републикански председник.

Међу јуче објављеним закључцима, конгресмени су одбацили наводе америчких обавештајних служби, објављене у јануару 2017, да је руски председник Владимир Путин 2016. помагао Трампу против демократске кандидаткиње Хилари Клинтон.

Републиканци су узели у обзир више руских хакерских напада на америчке политичке институције током 2015. и 2016, пре свега путем друштвених мрежа. Међутим, осудили су "мањакви одговор" демократске администрације пре избора, и навели да су истражили како су извори из Русије омогућили по Трампа изузетно негативан досије који је финансиран из кампање Хилари Клинтон.

На крају, конгресмени су навели и "проблематичне контакте високих званичника обавештајне заједнице (из времена мандата Барака Обаме) и медија".

Читав извештај има више од 150 страна и садржи више од 40 "прелиминарних закључака" и више од 25 препорука. Данас ће га коментарисати демократе, а комитет ће потом гласати о скидању ознаке тајности с извештаја, да би он могао бити објављен.

Та истрага није једина коју Конгрес води о Русији. Обавештајни комитет Сената такође води своју, независну истрагу, али у њој републиканци и демократе сарађују у циљу заједничког извештаја.

Б92