FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Александар Вучић за "Политико": Србија је платила високу цену за претерани национализам

Председник Србије Александар Вучић у ауторском тексту за портал Политико* позвао је на ближу економску сарадњу држава региона, оцењујући да ће то припремити земље Западног Балкана за улазак у ЕУ. Вучић је у тексту говорио и о својим политичким заблудама из младости.

"Будућност Балкана данас изгледа много светлије него што се могло предвидети пре две деценије", пише Вучићу у тексту под називом "Западни Балкан мора разбити трговинске баријере". Додаје да су "Балкански ратови иза себе оставили 100.000 мртвих, а милионе отерали из њихових домова". 

"Политички лидери са супротстављених страна нису веровали једни другима нити су имали визију за будућност. Као млади човек у то време нисам видео шта се може добити сарадњом насупрот поделама. Сада знам да је моја земља платила високу цену за претерани национализам", навео је Вучић.

Како је додао, "заједничком вољом могу се превазићи баријере" а односи међу земљама региона су се "драматично променили у протеклих десет година".

Вучић сматра да су лидери у региону "одлучили да уче на погрешкама из прошлости", да су превазишли "горка непријатељства која су их уништила", те да сада земље Западног Балкана уједињује жеља да се прикључе ЕУ.

Чланство у ЕУ-у "није циљ само по себи", наводи Вучић и додаје да је одговорност регионалних лидера да "створе услове који ће нашим земљама донети раст и просперитет", а то се може постићи пре свега слободном трговином.

Председник Србије позива да се на Западном Балкану створи "заједничко тржиште", које би "удвостручило стране инвестиције".

"Економска интеграција ће сломити регионалне границе које нас деле од заједничког напретка, те ће учинити државне границе мање значајним", пише Вучић и подсећа да је "Западни Балкан осетио из прве руке деструктивне ефекте национализма".

Сматра да ће већа економска повезаност приближити културе и "учинити целу регију стабилнијом", али и зауставити исељавање. Стога предлаже да се иде даље од ЦЕФТА-е и створи зона слободне трговине на Западном Балкану.

"Сви ми желимо побољшати животе нашим надорима. Тај циљ можемо постићи само кроз ближу економску сарадњу", закључује Вучић у коментару на порталу Политико.

НСПМ

-----------------------------------------------------

*- https://www.politico.eu/article/aleksandar-vucic-western-balkans-eu-strategy-must-break-down-trade-barriers/