FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed


Бранко Влаховић

Председник Русије Владимир Путин у среду је напокон пред радницима фабрике аутомобила ГАЗ у Нижњем Новгороду изјавио да ће учествовати на председничким изборима у марту 2018.

Није нимало случајно што је Путин о својој одлуци прво информисао раднике. За њега највише гласа управо сиромашнији део грађана, радници, пензионери и млађи људи, као и војска и полиција. Највећу опозицију Путин има међу најбогатијим слојем друштва, онима који су стекли капитал у периоду Јељцинове владавине.

Само пар сати раније на скупу "Добровољци Русије", на који су дошли млади волонтери из разних крајева Русије, Путину је било постављено питање хоће ли се кандидовати а он је узвратио противпитањем. "А, да ли бисте ви то желели?".

На овације из велике московске спортске дворане он је одговорио да ће то имати у виду кад буде одлучивао хоће ли ићи још једном на изборе за првог човека у Кремљу.

Путин има највиши рејтинг досада и могло се очекивати да ће се кандидовати још једном за председника. Осим тога, ниједан од потенцијалних супарника не може да га угрози тако да ће победити у првом кругу који би требало да се одржи 18. марта.

Сада је само питање хоће ли га предложити партија Јединствена Русија на чијем је челу сада премијер Дмитриј Медведев или ће се Путин самостално кандидовати. У било којој варијанти Путин ће бити фаворит. Партија Јединствена Русија се заправо шлепа на Путиновом великом ауторитету. Њу иначе многи зову "партијом чиновника".

Путин је одлуку да се кандидује назвао веома одговорном јер се мора поправити живот грађана, а Русија мора још више да ојача, да буде боље заштићена и наравно усмерена ка бољој будућности. А то се по Путину може остварити само уз подршку грађана Русије.

Касније је Путин рекао радницима фабрике аутомобила ГАЗ да Русију нико не може зауставити у њеном развоју.

До избора је остало још неколико месеци па се тек могу очекивати Путинови програмски говори као и идеје како он види да у следећем мандати побољша стандард грађана и подигне Русију.

ЧЕТВРТА КАНДИДАТУРА

Путинова кандидатура ће бити четврта у његовој политичкој каријери, преноси РТ.

Дужност председника обављао је од 2000. до 2008. године у два мандата, премијер је био од 2008. до 2012, када је почео трећи председнички мандат. Он је на месту председника наследио Бориса Јељцина.

Новости