FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

 

Дискусије унутар Европске уније о проширењу санкција Русији брину представнике немачке привреде. Савези се прибојавају драстичног пада немачког извоза и проблема које ће имати немачке фирме у Русији.

Одлучност према Кремљу истовремено наноси губитке домаћој привреди – то је изазов са којим су суочени шефови држава и влада ЕУ након вероватног обарања авиона на линији МХ17. Већ у четвртак на снагу би могао да ступи нови круг санкција који погађа привреду. Док Американци већ дуже времена прижељкују од ЕУ драстичније мере у опхођењу са Кремљом, привредни савези упозоравају на несагледиве последице због пооштрења санкција Русији.

Последице се већ осећају

„Свако треће радно место у Немачкој зависно је од извоза. Када се то пренесе на немачко-руску трговину, имамо број од 300.000 радних места, чији опстанак зависи од те трговине“, каже Фолкер Трајер, заменик директора Немачке привредне коморе у разговору. „Постоје бројна предузећа која су веома много инвестирала у Русији. Да ли она сада морају да плаћају цену политичког сукоба? Као представник привреде у то сумњам и ту сумњу морамо да артикулишемо“, додаје он за ДW.

Постојеће мере се у Немачкој јавности поспрдно називају санкцијицама. Јер, оне за сада само погађају појединце блиске Владимиру Путину, чији су банковни рачуни у ЕУ замрзнути, а забрањена су им и путовања. Међутим, чак и те симболичне санкције већ показују конкретне последице за немачку привреду. „У првих пет месеци ове године извоз у Русију је смањен за преко 13 одсто“, каже Трајер.

Погођена средња предузећа

С обзиром на новонасталу, неизвесну ситуацију, руске фирме ће све интензивније тражити партнере у другим деловима света. „На основу искуства Привредне коморе у иностранству, знамо да се руски пословни партнери нарочито окрећу Кини.“ Иако Кинези најчешће нису у стању да понуде исти квалитет као немачке фирме, тамо почиње нова трговинска сарадња, објашњава наш саговорник Трајер.

И немачка средња предузећа упозоравају на опасност од увођења оштријих санкцији Русији. „У привредном рату са Русијом може само да буде губитника“, упозорава Марио Оховен, председник Савеза малих и средњих предузећа. „Ембарго или сличне мере принуде против Русије погодиће пре свега многа наша средња предузећа која извозе.“

Већина од око 6.300 немачких предузећа која су активна на руском тржишту су, према речима Оховена, мала и средња. Чак 98 одсто од око 350.000 немачких извозника су средња предузећа, и свако четврто погађају економске санкције.

Политичари да објасне своје одлуке

Дакле, веома је јак притисак привреде на савезну владу да са великим опрезом доноси одлуке о проширењу санкција. Министри спољних послова ЕУ, у уторак су у Бриселу постигли споразум да Европска комисија до четвртка размотри предлоге, којим особама и фирмима би санкције требало да се пооштре.

Немачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер уочи састанка је захтевао да ЕУ уведе „оштрије санкције“. Европска унија се увек залагала за дијалог и смиривање ситуације, казао је Штајнмајер у Бриселу уочи састанка са колегама из ЕУ. „Истовремено Русија се није у довољној мери придржавала договорених обавеза. Из тога морамо да изведемо закључке“, казао је Штајнмајер не износећи више детаља.

Уколико се ЕУ једнога дана буде одлучила за проширење санкција и на друге секторе, привредници страхују од могућих одговора Руса. „У том случају би могли да будемо суочени са екстремним мерама одмазде и да упаднемо у спиралу санкција“, каже Трајер. „Политичари би тада привреди и становништву морали да објасне како и шта даље радити.“ На крају крајева, Немачка је у великој мери зависна од увоза гаса из Русије. „На то питање би такође требало одговорити.“

 

DW