FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

 

Десет америчких конгресмена из редова како републиканаца, тако и демократа, предложили су да се Украјина прогласи за војног савезника САД. Одговарајући нацрт закона позива председника Обаму да пружи Украјини помоћ у области безбедности и обавештајне делатности. 

То може да има далекосежне последице по глобални свет, изјавио је за Глас Русије популарни чешки политичар, бивши сенатор Чешке социјал-демократске партије и заменик министра правде Чешке Иржи Вивадил:

Ја се озбиљно бринем да САД нагињу војном решењу украјинског конфликта. Не тврдим да је то свеопште мишљење, али оно превладава у круговима америчких јастребова попут сенатора Мекејна. Врло опасна тенденција! Ја сам њен категорички противник. Јер реч је не само о Украјини, већ и о очувању мира у Европи, свеопштег мира. Прошле недеље писао сам о опасности да конфликт прерасте у велики рат. То може да се деси изненада, сетимо се како је пре сто година избио Први светски рат. Једном речи, нацрт закона који је предложила група конгресмена врло је узнемирујућа чињеница. Рачунам да га Обама неће подржати. Он ће, наравно, наставити курс изолације Русије, али ипак се неће решити да провоцира светски пожар. А наоружање украјинској армији може да почне да испоручује.

А Русији Запад уводи нове санкције. Да ли сматрате да је то делотворни механизам прекида ватре у Украјини?

Санкције против Русије уопште ништа не решавају! У Чешкој ова тема мало кога занима. Ево о чему пишу, на пример, данашње новине. Сви разматрају прештампавање из западних медија да у окружењу Путина постоје два табора: безбедњаци и олигарси, који се боре за утицај на њега. Путин треба да покуша да уз примену силе (али не радикалне!) примора стране на мир. Ја бих такав корак одобрио. Немогуће је гледати како гину цивили, како гађају болнице, школе. Крвопролиће мора хитно да се прекине! Уз помоћ Русије.

Како у целини оцењују у Чешкој став Русије и САД у разрешењу украјинске кризе?

У Чешкој је настала посебна ситуација. Већина медија у појединој мери је расположена антируски. А у друштвеним мрежама, на Фејсбуку, на разним порталима постепено почиње да превладава схватање руског става и истовремено расте критика демарша Вашингтона против ваше земље, његове демонстративне подршке Кијева. Поносим се чешким друштвом које за разлику од Пољске и земаља Балтика све очигледније подржава Русију, њене предлоге за прекид рата у Украјини. На данашњи дан баланс критике и подршке Русије од стране Чеха је 50:50.

Наше друштво пријатеља Русије је са вама. На митинзима испред украјинске амбасаде протествовали смо више пута против рата кијевске власти против становништва Доњецка и Луганска, против санкција. Плашим се да ће САД и ЕУ и надаље делити наше народе, почеће да се руше економске, културне и људске везе. Реакција ће, наравно, бити одбацивање и са руске стране. Зато што се не може разговарати са великом земљом са позиција силе, тим пре војне, на шта позива у суштини нацрт закона америчких сенатора.

 

Глас Русије / Гајане Ханова