FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Према првим излазним анкетама са биралишта демохришћани Ангеле Меркел су освојили највише гласовима у Немачкој, али са далеко мање гласова од очекиваног, а Алтернатива за Немачку је трећа снага.

Први резултати избора, које је објавила мрежа АРД, показују да је Хришћанско-демократска унија (ЦДУ/ЦСУ) освојила је 32,5 одсто гласова.

Социјалдемократски СДП, које предводи мартин Шулц, добио је 20 одсто гласова, што је најслабији резултат од после рата. Десничарски АфД, према овим пројекцијама, добио је 13,5 одсто, и по први пут ће се наћи у Бундестагу.

Либерали ФДП су освојили 10,5 одсто подршке бирача. Зелени су по овим резултатима освојили 9,5 одсто, а Левица девет одсто.

Према истраживањима јавног мњења, предвиђало се да ће ЦДУ ће освојити 37 одсто гласова, чиме ће Меркел моћи да добије четврти мандат на челу владе.

У Бундестаг улази шест листа, а математички и политички остају могуће само две коалиције: или наставак Велике коалиције ЦДУ/ЦСУ и СПД, или Јамајка коалиција - ЦДУ/ЦСУ, ФДП, Зелени.недеља, 24. септембар 2017.

Берлин -- Демохришћанска партија се надала бољим резултатима, али смо испунили наше стратешке циљеве, изјавила је немачка канцеларка Ангела Меркел.

Осим тога, она је обећала да ће саслушати све бриге гласача крајње десничарске партије АфД која је највише напредовала на овим изборима.

Према првим проценама демохришћани Ангеле Меркел освојили су 32,5 одсто гласова на изборима за Бундестаг. Други је СПД са 20 одсто гласова, а након тога иде десничарска Алтернатива за Немачку са 13,5.

“Надали смо се бољем резултату, али не смемо да заборавимо да смо испунили наше стратешке циљеве – најјача смо партија, имамо мандат да формирамо нову владу и то ћемо и учинити“, изјавила је Меркелова.

Како каже, иза њих је 12 година владавине, а опет се није доводило у питање да ли ће поново бити највећа партија.

“Али ово су избори који су указали на успон АфД и њихов улазак у парламент. Спровешћемо темељну анализу, желимо да поново присвојимо гласаче који су гласали за АфД, да откријемо њихове бриге и проблеме“, истакла је Меркелова.

“Морамо да радимо за праведну и слободну земљу. То значи да морамо да ујединимо све ЕУ земље да се боре против узрока миграције и да се боре против илегалне имиграције. Јасно је да је питање безбедности велика брига за грађане, исто као и питање просперитета“, додала је она.

Уколико се погледају резултати претходних избора, велике партије су на овим изборима освојиле знатно мање гласова. Демохришћани 8% одсто мање, СПД 5,5% мање, док су десничари АфД-а освојили чак 8% више гласова него раније.

АфД: Мењамо Немачку, идемо на Меркелову

Берлин -- Немачка антиимиграциона и десничарска странка Алтернатива за Немачку (АфД), која је на изборима први пут ушла у парламент, обећала је да ће "променити земљу".

"Kренућемо за Меркеловом. Вратићемо нашу земљу и наш народ", рекао је један од лидера АфД Александер Гауланд.

Осим тога, једна од лидерки партије Алис Вајдел изјавила је да су их "милиони гласача поверили дужност конструктивне опозиције"

АфД је освојила између 13 и 13,5 одсто гласова и постала трећа политичка снага у Немачкој, преноси АФП.

Шулц: Тежак дан, али пре у опозицију него са Меркеловом


Берлин -- Немачки социјалдемократи признали су пораз на изборима и најавили да ће радије прећи у опозицију него ући у нову коалицију са демохришћанима Ангеле Меркел.

"Ово је тежак и горак дан за немачке социјалдемократе, изгубили смо изборе", изјавио је лидер Социјалдеморкатске партије (СПД) Мартин Шулц у првој реакцији после објављивања излазних анкета.

Он је додао да ће се та странка борити за остварење својих изборних обећања и вредности.

Kако указује АФП, СПД на данашњим изборима постигао најгори резултат после Другог светског рата.

"Преузећемо опозициони мандат", рекла је потпредседница СПД Мануела Швезиг након што су објављени резултати излазних анкета, а према којима је та партија освојила од 20 до 21 одсто гласова.

Томас Оперман, који предводи СПД у парламенту, потврдио је да је "СПД место у опозицији".

Демохришћанска партија Меркелове је, према тим резулатитима, освојила 32,5 - 33,5 одсто гласова, док је Социјалдемократска далеко иза на другом месту са освојених око 20-21 одсто гласова, јавлили су АРД И ЗДФ.

На трећем месту је АфД, са освојених 13 до 13,5 одсто гласова.

Нема зида, али Западна и Источна Немачка другачије гласају

Kако наводе, то се најбоље види по резултатима антиимиграционе и десничарске странке Алтернативе за Немачку (АфД).

Они су на територији некадашње Западне Немачке освојили 11% гласова, а на Истоку земље чак 21,5 процената.

Такође, уколико се погледају резултати само из некадашње ДДР, демохришћани Ангеле Меркел освојили су још мање - 28,6, док је СПД тек преживео фијаско са 13,8 одсто гласова.

Логично, велики успех у Источној Немачкој имали су Левичари са освојених чак 17% гласова, у односу на девет процената ако се погледају резултати у читавој земљи.

Након Другог светског рата формиране су Савезна Република Немачка (Западна), а састојала се од британске, америчке и француске окупационе зоне и Немачка Демократска Република (Источна) која је била социјалистичка држава под совјетском окупационом зоном.

Источна Немачка била је далеко сиромашнија од Западне, а симбол поделе био је Берлински зид који је град делио на два дела, био део Гвоздене завесе и симбол Хладног рата. Берлински зид срушен је у новембру 1989. године што је био увод ка уједињењу земље.

АфД је на изборима за Бундестаг освојила између 13 и 13,5 одсто гласова и постала трећа политичка снага у Немачкој, преноси АФП.

АфД се нашла иза Хришћанско-демократске уније немачке канцеларке Ангеле Меркел, која је освојила 32,5 - 33,5 одсто гласова и Социјалдемократске странке Мартина Шулца, која је освојила 20 до 21 одсто гласова.

"Kренућемо за Меркеловом. Вратићемо нашу земљу и наш народ", рекао је један од лидера АфД Александер Гауланд.

Осим тога, једна од лидерки партије Алис Вајдел изјавила је да су их "милиони гласача поверили дужност конструктивне опозиције"

b92/напм/Танјуг

*****************************************************

Жена која је потукла и четвртог на - Ш

Фолкер Вагенер

У Немачкој скоро ништа ново. После Шредера, Штајнмајера и Штајнбрика, шефица ЦДУ Ангела Меркел убедљиво је победила и Мартина Шулца. Грађани су гласали за стабилност, али канцеларка ће морати да им пружи више од тога.

Ништа од експеримената. Немачка након избора остаје каква је била – политичка, друштвена и економска бонаца, уз вероватно мало више дреке у парламенту. Екстремна узбуђења и покуси су остављени другима: Ердогановој Турској, Трамповој Америци, Путиновој Русији и Великој Британији која напушта ЕУ. Ово је доба страха, доба тероризма и популизма. Ипак, у Немачкој је углавном мирно. Избори дођу као нека врста лекарског уверења о психичкој стабилности.

Ангела Меркел остаје канцеларка , додуше уздрмана са само 32,7 одсто добијених гласова. Но ипак убедљиво најјача и у могућности да састави Владу са Либералима и Зеленима. То ће, нема сумње, бити компликовани преговори са две партије које се међусобно не подносе јер конкуришу за слично бирачко тело потпуно различитим приступима. Но СПД је малтене сахрањен са историјским минимумом од 20 одсто.
Дакле још четири године са више него познатим лицем у Kанцлерамту – ако Меркелова толико издржи. Мада ова протестанткиња важи као марљива, што почне то и заврши. Али велико је питање како ће владати.

Kао прва жена на водећој функцији и као канцеларка маратонског мандата она је већ сада материјал за историјске уџбенике. Али шта ће писати уз њено име? Још јој недостаје политичко ремекдело. Аденауер је интегрисао СР Немачку у оно што зовемо Западом, Брант је својом источном политиком утоплио Хладни рат, Kол се побринуо за уједињење, Шредер је претумбао тржиште рада и социјалну државу. Шта ће Меркелова?

На опште изненађење је 2015. отворила границе за избеглице и држала се курса између суза ганутости неких Немаца и бесних повика других. Није пристала на постављање горње границе за број избеглица које ће Немачка примити чак ни када је то свим силама тражио баварски ЦСУ. Чека је друга, тежа етапа изазова: избеглице које остају треба интегрисати, а лажне треба послати назад кући. То је дугорочни пројекат.

Најбоље за крај?

Једно од великих градилишта на које Меркелова мора да понесе заштитни шлем биће Европска унија. То је завађена фамилија чије историјско пасторче Велика Британија треба да се сама отисне у глобализовани свет, али се о условима напуштања породице још преговара. Већ то је мамутски задатак за канцеларку.
Лаутербацх, Ангела Меркел, Бундесканзлерин, Wахлкампф
Јужне чланице наставиће своју побуну против немачког диктата штедње. Сви признају да Меркелова држи грал Европе, али државе оптерећене дуговима осећају да је краљица надмоћне Немачке одвише често тиранин. Она ће морати да држи ЕУ на окупу. Ако јој то не пође за руком, појачаће се националистичке тенденције.
Тешки баласт јој је и повратак жудње многих народа за јаким лидерима, за тестостероном. Не само да Трамп хоће да начини своју Америку греат агаин, и Путин и Ердоган полажу много на своје бицепсе. Меркелова важи као међународни антипод Трампу, неко ко има смирености и моћи да одоли провокацијама, да не попусти. Штедљива у гестовима, мимици и великим речима. Некада ју је то чинило неугледном Kоловом девојчицом са Истока, данас је то њена снага.

Спојени прсти, бешумна моћ

У Kанцлерамт је ушла давне 2005. године. Двапут је водила велику коалицију са социјалдемократама, између ону са Либералима. У сопственој партији је остављала колеге да трче у празно, да оману у покушајима да постану алфа-мужјаци. Kо није желео да схвати да у оквиру ЦДУ нема шансе док је она ту, почашћен је попут Kристијана Вулфа. Некада угледни демохришћанин постао је председник државе, а онда се саплео и отишао у политичку ропотарницу.

Још је упечатљивији њен успех против политичке конкуренције. Пред њом су редом у изборним тркама падале социјалдемократе на четири Ш – Шредер, Штајнмајер, Штајнбрик, Шулц. Тај квартет је побеђивала готово сама и то више него убедљиво, осим 2005. када је трка са Шредером била тесна. Социјалдемократизацијом своје ЦДУ је Меркелова од конкуренције из СПД начинила трајне патуљке.

Одустајање од атомске енергије, макар површни ангажман за заштиту климе и избегличка политика су исконске теме Зелених – које је она присвојила. Могла је себи чак да приушти луксуз да непосредно пред изборе допусти да се у Бундестагу гласа за „брак за све“ – дакле и за хомосексуалце, што је у ЦДУ дуго био табу – а онда је сама гласала против тог закона који је ипак усвојен. Дакле за сваког понешто.
Тај немилосрдни прагматизам је неутралисао опозицију. Понекад демохришћани немају појма шта је још код њих уопште конзервативно. Но то је партија која се у првом реду вазда интересовала за моћ – ако има моћ, онда је губитак јасног конзервативног профила заправо питање за расправе у академској доколици.
Сада треба да буде анти-Трамп
Нови изборни тријумф Меркелове се базира пре свега на поверењу грађана у њу. Тако је било и прошли пут. Kао реклама је била довољна једна једина реченица: „Знамо се.“ Њен политички стил је државнички, признања добија са свих страна. Чак је и млади углавном обожавају. Млађи од 25 година једва да се и сећају времена пре Меркелове.

При томе у ораторској вештини све до данас није постала боља од пуког просека. Но њени спојени прсти су класик модерних поза. То је радикални минимализам и њен симбол. Остани мирна. По томе ће свакако бити упамћена када 2021. напусти политичку позорницу као довршена или недовршена канцеларка. А то зависи од идуће четири године.

Њујорк тајмс ју је прогласио „последњом моћном бранитељком Европе“. Толика хвала сада постаје обавеза. Дуго је оклевала или макар ћутала о томе хоће ли се кандидовати на овим изборима по четврти пут. Прича се да је победа Доналда Трампа у новембру била одлучујућа да ипак потрчи још једну канцеларску трку. Рекла је да не жели да заврши као „полумртва олупина“, али да здравствено и политички има снаге и елана за још један мандат. Грађани су је изабрали. Сада јој ваља делати.
DW

**************************************

Видети још:

-http://www.nspm.rs/hronika/vucic-cestitao-merkelovoj-veliki-se-poznaju-po-delima-dozvolite-mi-da-vas-uverim-da-ce-srbija-ostati-pravi-saveznik-nemacke.html

-http://www.spiegel.de/politik/deutschland/bundestagswahl-2017-analyse-zaesur-fuer-deutschland-a-1169596.html

-http://www.spiegel.de/politik/deutschland/afd-ergebnis-bundestagswahl-2017-die-besten-reaktionen-bei-twitter-a-1169604.html

-http://www.spiegel.de/politik/deutschland/martin-schulz-nennt-angela-merkel-die-groesste-verliererin-a-1169610.html