FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Познати борбени бродови, носачи хеликоптера „Мистрали“, постали су прави камен спотицања у односима између Француске и САД, и напротив, основа међусобног разумевања с Русијом, с којом је савез формиран крајем XIX века. Због непознатих разлога испоставило се да је уговор за испоруку „Мистрала“ везан за догађаје у Украјини. Ситуација се заоштрила после референдума на Криму.

 

У Европи су неки заборавили на то како је Москва дала сагласност за уједињење две Немачке, без обзира на штету по сопствене интересе. Штета коју је проузроковала ова одлука данас се види голим оком: границе НАТО се неизбежно ближе Русији. Треба подсетити на то да је Организација варшавског споразума нестала одмах након што је Москва донела одлуку о подели СССР. Данас они који не желе добро Русији покушавају да забране Француској да преда „Мистрале“ руској флоти.

САД и Немачка на све начине покушавају да издејствују раскид француског уговора и због тога су спремне да пљуну на национални суверенитет. Европска комисија са своје стране негодује због тврдоглавости Француске која брани своје економске и политичке интересе. Становници града Сен-Назера у којем се праве „Мистрали“ придржавају се другачијег мишљења:

У нашем граду се производе носачи хеликоптера „Мистрал“ које је Русија наручила. Нама је потпуно очигледно да испорука „Мистрала“ Русији треба да буде извршена. Јер, било како било, ради се о уговору у вредности од преко милијарде евра. Ми не ратујемо с Русијом. За нас је она пријатељска земља! Зато уговоре треба извршавати и доводити до краја. То што разноразни Камерони и Керији врше притисак на Француску покушавајући да раскину уговор, потпуно је неприхватљиво! Француска је суверена земља. Уопште нисмо обавезни да попуштамо под америчким притиском на Европску унију. Кад Обама и Кери говоре о околностима пада BoeingMalaysianAirlines, кад Кери говори о доказима против Русије, у мени се рађа питање: да ли су то исти докази као и они који су 2003. године послужили као изговор за упад у Ирак? Нажалост, овакве манипулације су уобичајена ствар.

Слажем се с првим секретаром Социјалистичке партије: „Продаја „Мистрала“ Русији су празни спорови које воде идиоти!“ Такође треба истаћи изјаву бившег министра, представника социјалиста Жан-Пјера Шевенмана који је понашање америчког Стејт департмента у послове Француске оценио као неприхватљиво.

Овде у Сен-Назеру смо са задовољством примили 400 руских морнара. Говоримо им: „Добро дошли!“ И инсистирамо на томе да се у влади града званично прими њихова делегација у духу љубазности и љубави међу народима.

Осим тога, био сам немоћни сведок доласка у наш град око 200 активиста и провокатора који подржавају Мајдан. Појавили су се код нас како би протестовали против испоруке бродова Русији. Нека се не мешају у туђе послове! Они нису добили никакву подршку од нашег становништва које се радовало доласку руских морнара.

Одлично познајете ову средину, и сами сте радили у бродоградилишту... Дакле, да ли су сви солидарни с вашим ставом или ипак има људи који би желели да раскину уговор?

Врло је мало оних који желе да пониште уговор! Неколико политичких партија као што су „зелени“ организују демонстрације и залажу се против „Мистрала“... Али овде, у Сен-Назеру? Огромна већина људи овде подржава уговор. Понављам, Русија је пријатељска земља! Предузимачи се радују доласку ваших морнара у нашу земљу. Сад има врло мало противника испоруке.

Предаја првог „Мистрала“ је планирана за јесен... Да ли ће затим уследити други брод, као што је првобитно планирано?

Немамо никаквих објективних разлога да откажемо испоруку! Послови треба да се обављају. Услове уговора треба поштовати! За неизвршавање уговора нема никаквих основа.

Да ли вам је познато нешто о изградњи још два брода истог овог типа која треба да се одвија у Русији уз француску подршку?

Чули смо нешто о томе. То би означавало развој билатералних односа између Француске и Русије. За нас би то било просто предивно!

 

serbian.ruvr.ru