FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

АМЕРИЧКЕ САНКЦИЈЕ ЗБОГ УСПЕХА УСТАНИКА У ДОНБАСУ - САМО ЋЕ ПОДСТАЋИ РАЗВОЈ РУСИЈЕ

        

ПОЛИТИЧКИ коментатор Првог канала руске државне телевизије Михаил Леонтјев у својој аналитичко-информативној емисији ОДНАКО прокоментарисао је најновије америчке санкције уведене Русији.

 

         ФАКТИ у целини преносе тај коментар:

         „Ипак, здраво!

         Очигледно је да су нове санкције будаласти покушај уцењивања Русије због најновијих успеха устаника у Донбасу.

         Русију отворено оптужују што није обезбедила једнострану капитулацију добровољаца пред украјинском казненом експедицијом.

         Подсећамо да су снаге самоодбране Донбаса блокирале три бригаде, тачније од њих формиране батаљонске групе, при њиховом покушају да одрежу побуњене републике од руске границе. Неки војни посматрачи сматрају да то може изменити ток војне операције на југоистоку. 

         Понављамо да су најновије порције санкција - санкције уцена, а не санкције кажњавања. Казнене санкције - то јест декларативне претње да ће Русија бити одрезана од тржишта пласмана и дејствујућег међународног платног система - ако заиста буду уведене, означиће прелазак на хладни рат великих размера, тако да ће после тога бити касно да нас уцењују.

         Прекасно зато што више неће имати чиме. Управо због тога постоји велика сумња у могућност примене таквих санкција, премда је сама претња већ донела потпун и огроман резултат.

         БРИКС, организација пет највећих светских привреда у развоју - првобитно настала као скраћеница коју су смислили аналитичари Голдман Сакс - пред нашим очима добија контуре економске и политичке формације са реалним инструменимае и институцијама. То треба да постану управо основани Пул монетарних резерви и Нова развојна банка чији капитал заједно досеже 200 милијарди долара. 

         „Оснивање БРИКС  банке, пише Фајненшл Тајмс, представља конкуренцију институцијама као што су Светска банка и ММФ, на чијем су челу САД и Европа и демонстрацију да земље БРИКС више нису таоци институција претходног светског поретка, или било чега другог чиме управљају главне западне државе„. 

         Русија већ неко време ради на стварању алтернативног платног система који ће бити аутономан од западних финансијских институција.

         А Запад већ дуже време прети санкцијама Русији у области финансија, тржишта и економске идеологије. Али, то само значи да ће Русија прећи на друге моделе развоја и супституцију увоза.

         Суштински, ово није ништа друго него - сам развој.

         Најновији продор у институционализацији БРИКС значи познати заокрет на Исток.

         Сетите се само дугорочних уговора са Кином који су без преседана. 

         „Јапанске и јужнокорејске компаније у условима јачања Кине, морају у таквој ситуацији сматрати да су Русији партнери. Одлука Русије да успостави тешње партнерство са Кином не може да не остави трага на наше економске интересе. Компаније из Јапана и Јужне Кореје морају се супротставити кинеској експанзији у Русији” - цитира Фајненшл Тајмс јапанског дипломату. 

         Обратите пажњу, Јапан и Кореја се су се стравично уплашили руско-кинеског зближавања великих размера.

         Ствар је у томе што југоисточну Азију не можете да постројите као Европу, у којој је Немачка чувар код америчког тамничара.

         Ово значи да неће бити униполарне алијансе са Кином, чиме нас обично плаше.

         У свету ван граница Сједињених Држава и њихових директних сателита постоји тражња за Русијом. А та тражња је у значајној мери одређена нашом способношћу да водимо суверену и независну политику.

         Време је да нашим америчким партнерима кажемо „хвала” што нас на то стимулишу.

         Ипак, до виђења!

fakti.org