FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

ЛУГАНСКА РЕПУБЛИКА ОБЈАВИЛА И ДА СУ ЊЕНЕ СНАГЕ ПОТОМ СРУШИЛЕ УКРАЈИНСКИ АВИОН КОЈИ ЈЕ РАКЕТИРАО BOEING-777

                

    ЛУГАНСКА Народна Република  саопштила је вечерас да је малезијски путнички авион Boeing-777 ракетом оборио украјински војни авион Су-25.

         „Очевидци који су стицајем околности посматрали лет тог авиона - видели су и напад украјинског војног авиона. Посведочили су да се малезијски авион одмах распао на два дела и пао на територију Доњецке републике. Одмах после напада, украјински авион је био оборен и пао је на територију Луганске републике недалеко од Красног Луча. У току је потрага за обореним украјинским авионом” - наглашава се у званичном саопштењу из Луганска.

         Трагедија малезијског авиона многе је већ подсетила на оно што се 2001. године догодило над Црним морем када је једна украјинска јединица ПВО ракетом С-200 оборила руски путнички авион Ту-154 који је летео на релацији Тел Авив - Новосибирск. Тада је погинуло 66 путника (већина је била - грађани Израела) и 12 чланова посаде.

         Украјинска телевизија ТСН објавила је да је међу путницима обореног авиона било девет грађана Велике Британије и 23 Американца.

             

    Руски војни експерт - главни уредник часописа „Национална одбрана” Игор Коротченко - оценио је да су малезијски авион грешком оборили „неквалификовани припадници украјинске армије”.

          „Имајући у виду да Украјина на исток пребацује додатне снаге и средства противваздушне одбране, која су данас стављена у повишену борбену готовост, очито је да је за време провере „борбених режима” зенитно-ракетних система „Бук” - због ниске квалификације персонала - дошло до  случајног лансирања ракете што је и довело до обарања малезијског авиона” - нагласио је Коротченко.

         Он је подсетио да су устаници претходних дана саопштили да су заробили неколико украјинских система „Бук”, али је подвукао да су украјинске власти одмах потом изјавиле да су ти системи неисправни јер су их украјински војници намерно онеспособили пре него што су напустили гарнизон у коме су се чувале.

         Коротченко још истиче да руковање системима „Бук” тражи стручњаке каквих међу устаницима нема.

         Украјински председник Петар Порошенко огласио се вечерас поново и изјавио да се не ради ни о каквом „инциденту”, већ о терористичком акту.

         Малезијска компанија је објавила да је везу са авионом изгубила у ваздушном простору Украјине и да су остаци авиона пали недалеко од града Сњежноје у Доњецкој области.

         Врх Доњецке републике објавио је ноћас да је портпарол украјинског Савета за националну безбедност и одбрану - пола сата пре него што је објављено да је дошло до трагедије малезијског Боинга - изјавио да су се „сепаратисти” на истоку Украјине домогли ракетних система којима могу обарати авионе на веома великим висинама.

fakti.org