FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

КИЈЕВ - Украјински председник Петро Порошенко запретио је данас да ће за сваки живот украјинских војника "екстремисти платити десетинама и стотинама њихових", да "ниједан терориста неће избећи одговорности" и да ће "сваки добити по заслузи".Порошенко је то рекао на састанку са представницима безбедносних структура, поводом употребе вишецевног ракетног бацача "Град", пренеле су украјинске агенције.

Раније данас агенције су јавиле да је приближно 30 украјинских војника погинуло код села Зеленопоље у Луганској области, када је по њима отворена ватра из вишецевног бацача.

Према речима Порошенко, сви војници који штите границу, аеродроме Доњецка и Луганска и друге градове, свакодневно ризикујући животе, су хероји у које верује читава Украјина, пренела је агенција УНИАН.
"Држава цени своје хероје и памти сваког ко је штитећи је дао највредније - живот", рекао је он, високо вреднујући активност инжењеријско-деминерских јединица, пренела је Порошенкова прес служба.

Према наводима агенције УНН, Порошенко је обећао да ће бити пронађени и уништени сви који су данас употребили "Град" против Оружаних снага Украјине.

Прес центар украјинског Штаба за спровођење антитерористичке операције саопштио је да је за протекла 24 сата у операцији погинуло 23 украјинских војника, укључујући жртве у области села Зеленопоље, а да је 93 рањено.

Позивајући се на Министарство одбране, агенција УНН наводи да је од паљбе из вишецевног ракетног бацача "Град" погинуло 19 војника.

Руској информативној агенцији (РИА) Новости у штабу самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) потврђено је да су устаници пуцали на колону украјинских снага код Зеленопоља из бацача "Град".
"Према нашим подацима, ватри је била изложена 24. моторизована бригада из Лавова. Тачан број погинулих је непознат, могуће је до две, три десетине. Колона је уништена", рекао је тој агенцији неименовани представник устаника, који наводе да се та бригада кретала дуж границе са Русијом како би опколила територију коју држе проруске снаге.

Украјинска војска је данас саопштила да су у последња 24 сата на истоку земље погинула 23 њена припадника у окршајима са проруским снагама, што, према оцени агенције АФП, прети да потпуно угаси наде Запада да би примирје могло поново да ступи на снагу.

"У последња 24 сата су током спровођења специјалних задатака у више региона у којима је у току активна фаза антитерористичких операција погинула 23 украјинска војника и припадника граничне полиције", објавио је портпарол украјинске војске Владислав Селезњов, а пренео АФП.

Он је додао да су у борбама са проруским снагама на истоку земље 93 војника задобила повреде различите тежине.
Украјинско Министарство одбране је данас објавило одвојено саопштење у којем се наводи да је 19 војника јутрос погинуло у ракетном нападу проруских снага у близини руске границе.

Број погинулих у последња 24 сата је највиши откад је украјински председник Петро Порошенко 1. јула прекинуо десетодневно примирје и поново покренуо офанзиву против проруских снага.

TAЊУГ