FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Лавров: САД подстиче руководство Украјине на конфронтације

САД више воле да подстичу украјинско руководство на конфронтације, изјавио је министар спољних послова РФ Сергеј Лавров, одговарајући на питање руских телевизијских новинара о шансама за успостављање мира у Украјини.

По мишљењу шефа руске дипломатије, када би све зависило од Русије и већине европских партнера, онда би шансе за успостављање мира у Украјини биле веће.

Осим тога Лавров је рекао да је Москва и даље спремна на консултације са Украјином, Молдавијом и Грузијом, о прилагођавању економске политике у контексту њихове асоцијације са Европском унијом.

 

Меркел: Споразум ЕУ - Кијев ступиће на снагу после преговора са РФ

Економски део споразума о асоцијацији Европске уније са Украјином неће ступити на снагу одмах после потписивања, већ тек после преговора у којима ће учествовати Русија, изјавила је у петак канцеларка Ангела Меркел.

Према њеним речима одлагање ступања на снагу економског дела споразума повезано је са потребом да се „нађе решење, којим ће страховања Русије бити уклоњена“.

Руске власти су више пута наглашавале, да у случају уласка Украјине у зону слободне трговине са ЕУ Русија треба да штити своје тржиште од поплаве европске робе без царина из Украјине.

 

Порошенко: Конфликт у Украјини се не може решити војним путем

Решење кризе на истоку Украјине војним путем није могуће, изјавио је председник Петар Порошенко. У Бриселу у разговорима са новинарима пет великих западних медија, он је објаснио своју стратегију, усмерену на стабилизацију ситуације у источним областима Украјине.

Никада нећемо повратити те регионе војним путем. Морамо да освојимо ум и срца људи, рекао је Порошенко.

У међувремену, војници добровољачког батаљона Донбас, који у украјинском конфликту делују на страни власти, објавили су на Фејсбуку захтев да се примирје у Украјини прекине и уведе ратно стање на истоку земље .

Глас Русије