FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Русија међу три водеће земље по инвестицијама

Према подацима за 2013. годину, РФ је заузела треће место на листи лидера по приливу страних инвестиција и четврто место на листи инвеститора у иностранству, каже се у „Извештајуо глобалним инвестицијама 2014“ Конференције УН о трговини и развоју.

Према броју инвестиција у иностранству Русија је испред САД и Кине. Кључним земљама – инвеститорима, осим Русије, сматрају се САД, Јапан, Кина и Хонг Конг.

Прилив инвестиција у РФ износио је 2012. године 51 милијарду долара, а 2013.године 79 милијарди долара. РФ је 2012. године у друге земље инвестирала 49 милијарди долара, а 2013. године 95 милијарди долара.

Аутори извештаја објаснили су те податке значајним економским растом на домаћем тржишту, заједно са напретком у производњи.

 

Амерички бизнис започиње рекламну кампању против увођења нових санкција Русији

Национална асоцијација индустријалаца Масачусетса и Америчка трговачка комора противе се увођењу нових санкција Русији. Како би убедили јавност, лобисти планирају рекламну кампању у највећим медијима. Први написи појавиће се на страницама америчих листова 26. јуна. Аутори чланака ће индиректно критиковати став Барака Обаме.

О плановима две лобистичке групе известила је америчка агенција Блумберг позивајући се на информисани извор.

Према информацијама ове агенције 26. јуна у листовима The New York Times, The Wall Street Journal и The Washington Post појавиће се специјални текстови. Аутори ће бити извршни директор Националне асоцијације произвођача Масачусетса Џеј Тимонс и председник Америчке трговачке коморе Томас Донахеј. Они ће говорити о могућим последицама нових санкција на амерички бизнис и тржиште радне снаге.

У чланцима неће директно бити помињано име Барака Обаме, већ ће се говорити о „неким политичарима“, који се залажу за увођење нових санкција.

Представници агенције Блумберг тражили су од лобистичких група званични коментар. Портпарол Трговачке коморе Сали Шенон Биркел одбила је да коментарише изјаву извора агенције. Представник Националне асоцијације индустријалаца такође није одговорио на питање Блумберга.

Представник Националног савета безбедности САД Лаура Лукас Магнусон саопштила је агенцији да Бела кућа организује „честе консултације са пословним лидерима о поменутом питању од самог почетка кризе“. При томе према речима Магнус, САД више не могу да послују „онако, како је то било раније“.

Америчка трговачка комора је лобистичка група, која постоји од 1912. године. Група се бави заштитом интереса крупног америчког бизниса у Конгресу САД и органима власти. Лобисти Трговачке коморе подржавају републиканце и њихове законе, а такође у неким случајевим конзервативне демократе. Група је, између осталог била против реформи здравственог система Бараке Обаме, а подржала је законе у борби против пиратерије на интернету.

 

Авганистан наставља заједничке пројекте са Русијом


Заједнички пројекти са Русијом у испорукама делова за авганистанске хеликоптере и у обуци авганистанаских стручњака у борби са наркотрговином биће настављени без икаквих измена, без обзира на одлуку НАТО да прекине сарадњу са Русијом, изјавио је заменик министра спољних послова Авганистана Ершад Ахмади.

На конференцији за новинаре после завршетка састанка са министрима спољних послова чланица НАТО Ахмади је нагласио да односи Авганистана са Русијом „остају непоколебљиви на билатералној основи“.

Почетком априла министри спољних послова НАТО прекинули су цивилну и војну сарадњу са РФ због њеног става о Украјини и Криму. Министри су сада продужили важење те одлуке.

 

Председник САД и премијер Италије разговарали о пооштрењу санкција Русији

Председник САД, Барак Обама и италијански премијер, Матео Рензи телефонским путем су разговарали о даљем вршењу притиска на Русију због кризе у Украјини.

Такође су лидери две земље разговарали о реализацији мировног плана председника Украјине, Петра Порошенка. Обама и Рези су нагласили да је за то врло важан наставак преговора између народне милиције и кијевских власти.

Прошле суботе је Порошенко наредио прекид ватре на југоистоку Украјине у трајању од недељу дана. Он је такође представио мировни план за регулисање ситуације у земљи.

 

Савет Федерације укинуо одлуку о уласку војних снага у Украјину

Савет федерације усвојио је предлог председника Владимира Путина и укинуо одлуку о употреби оружаних снага РФ у Украјини.

Одговарајуће писмо шефа руске државе раније је стигло у горњи дом парламента. Портпарол председника Дмитриј Песков објаснио је да је то урађено у „циљу нормализације прилика и регулисања ситуације у источним регионима Украјине“. Председник Одбора СФ за одбрану Виктор Озеров сматра да чак после укидања одлуке о уласку војних снага у Украјину, Русија ће имати утицај на ситуацију. Москва задржава право на мониторинг ситауције у Украјини, на контролу испуњавања обавезе прекида ватре и очувања хуманитарних коридора.

 

Глас Русије