FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Ренци: ЕУ на прекретници, постојање евра није довољно

РИМ – Италијански премијер Матео Ренци позвао је данас на измену европског приступа према политици раста и упозорио да постојање заједничке валуте није довољно за борбу против евроскептицизма и незапослености.

„Налазимо се на прекретници. Није довољно само имати заједничку валуту, председника или заједнички извор финансирања”, оценио је Ренци у обраћању италијанском парламенту, и истовремено представио приоритете председавања његове земље ЕУ, будући да Италија ту улогу преузима 1. јула, пренела је агенција Франс прес.

„Уколико Европа не промени курс неће бити ни раста, нити ће стабилност бити могућа”, поручио је Ренци, и додао да период италијанског председавања „мора бити моменат за реформе”.

Према његовим речима, евру је додељен задатак изградње Европе, али само постојање те валуте, како Ренци каже, није довољно.

 

Министри ЕУ одобрили статус кандидата Албанији

ЛУКСЕМБУРГ – Шефови дипломатије Европске уније сагласили су се данас у Луксембургу о давању Албанији статуса кандидата за чланство у ЕУ, с тим да то потврде шефови држава или влада на заседању 27. јуна у Бриселу.

Европска комисија је 4. јуна поднела Савету министара ЕУ извештај о остварним европским реформама у Албанији и препоручила да се тој земљи одобри статус кандидата за чланство.

Такав извештај је затражио Европски савет у децембру прошле године са захтевом да се утврди да ли ће Албанија у међувремену остварити додатни напредак у јачању владавине права, сузбијању корупције и организованог криминала као и ефикасних истрага и пресуда у случајевима везаним за корупцију и организовани криминал.

 

Чуркин: УН да испита извоз сирове нафте из Ирака и Сирије

ЊУЈОРК – Русија сматра да Савет безбедности УН треба да испита проблем финансирања терориста, односно да истражи незаконит извоз сирове нафте из Ирака и Сирије, од којег се финансирају терористичке организације, укључујући Исламску државу Ирак и Левант (ИСИЛ), рекао је руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин.

То је озбиљан проблем који се мора решавати, рекао је Чуркин, пренела је агенција Итар Тас с.

Чуркин је, такође, позвао Савет безбедности да предузме превентивне мере против Либије, које би укључивале санкције на превоз нафте бродовима из делова земље које контролишу терористи.

Говорећи о проблему тероризма на Блиском истоку, Чуркин је упутио оштре критике на рачун дуплих стандарда лидера великог броја земаља.

„Посебно је бизарно чути одређене земље да осуђују неке терористичке организације у Ираку, а предузимају радикално другачији став према активностима готово истих организација у Сирији”, рекао је Чуркин.

 

Агенције