FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Употреба кокаина у Великој Британији толико је распрострањена да је она у траговима откривена чак и у води из водовода, објавили су тамошњи медији у мају месецу, а пренео је Телеграф.рс. Током инспекције пијаће воде трагови ове дроге откривени су на четири локације у Британији, иако је ниво био низак да не утиче на здравље, то је ипак доказ да се кокаин “троши” у огромним количинама.

То можда најбоље показује податак да 4,4 одсто становника старости од 25 до 29 година редовно користи кокаин. Још један податак који је битан јесте да је та дрога јефтинија у Британији него у осталим деловима западне Европе. Медији на острву писали су о раширености употребе ове дроге и када је објављена информација да су трагови кокаина пронађени на готово свако новчаници, у парламенту и на скоро две трећине факултета на Кембриџу.  На сајту edition.cnn објављен је чланак о лабораторијском испитивању урина из градске канализационе воде, који је тестиран на лекове и резултати су поражавајући… Може се извести закључак да је већина људи у „42 велика града“ у ствари под дејством опојних дрога…

 за ФБР приредила Биљана Диковић

 

CNN - Замислите да узорак урина вашег града можете да пошаљете у лабораторију за тестирање лекова. Да ли ће проћи?

Европски истраживачи су урадили нешто слично са 42 велика града и многи од њих су пали.

Лабораторијски тестови канализационе воде за откривање хемикалија које се излучују после употребе дрога показали су висок ниво канабиса, кокаина, екстазија, мета и других амфетамина.

Резултати научника, објављени у часопису Едикшн (Addiction), читају се као топ 10 парти листа европских престоница.

Неки од њих би требало да буду изненађење за искусне путнике.

Амстердам у Холандији, на пример, где се пушење канабиса толерише – иако не законски – у за то одређеним кафићима, близу је врху листе у свакој категорији изузев мета.

Лучки град, такође оптерећен репутацијом центра „црвених фењера“ (бурдеља), освојио је друго место по нивоу екстазија у телесним излучевинама у отпадним водама – према истраживању које је предводио швајцарски Федерални институт за акватичке науке и технологије.

Што се тиче канабиса, мање познати град је Амстердам бацио на друго место.

Врх табеле градова с највише трагова траве у отпадним водама држи српски град Нови Сад, са 265 000 становника. Париз је трећи.

 

Озбиљни проблеми

 

Студија може изгледати као преглед занемарених жаришта наркоманије, али њен циљ је озбиљан: да помогне откривању опасне болести зависности и локалне „укусе“ у коришћењу одређених забрањених дрога.

Више државних органа, савета за превенцију наркоманије, универзитета и лабораторија је учествовало у истраживању.

Научници се надају да ће развити користан алат за мониторинг.

Тешко је добити прецизне податке о употреби дроге, јер се они традиционално скупљају преко упитника, наводи се у студији. Испитаници могу измислити одговоре или заборавити детаље.

Наркомани понекад не знају шта су стварно узели или да ли су мешали дроге.

Лабораторијске анализе отпадних вода имају потенцијал да брже покажуу прецизније резултате и открију ширење нових дрога на локалном тржишту.

 

У Лондону кокаин, у Прагу мет

 

Студија открива очигледне преференције за одређене дроге у појединим регионима.

Посебно висок ниво бензоилекгонина, главног метаболита кокаина, нађен је у отпадној води из Амстердама, белгијском граду Антверпену, Лондону и Цириху. Барселона у Шпанији и Базел у Швајцарској нису много заостајали.

Лондонска канализација такође показује висок ниво екстазија, али британска престоница не штрчи на листи осталих дрога.

Тамо није било мерења канабиса.

Холандија је заузела прва три на листи остатака екстазија испуштених у канализацију – према анализи – али је био много ниже на листи концентрације мета.

Та дрога изгледа преовладава у Чешкој, Словачкој и деловима Немачке.

Највећа концентрација мета је пронађена у отпадним водама Прага, али у свим осталим категоријама, чешки град је био негде на средини табеле.

Швајцарски тим је у студију укључио резултате који показују да је екстази викенд дрога у тој земљи. Његови нивои излучивања у отпадне вода током недеље су били ниски, затим скочили у петак,  били „хај“ у недељу и падали понедељком.

  http://facebookreporter.org/