FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Путин са Обамом разговарао о Порошенковом плану

Владимир Путин размотрио је са Бараком Обамом спровођење плана председника Петра Порошенка о изласку из кризе у Украјини, саопштила је прес-служба Кремља.

Путин је нагласио да за нормализацију прилика у југоисточним регионима приоритетан значај има реалан прекид борбених дејстава и почетак директних преговора супротстављених страна, наглашено је у саопштењу.

Путин и Обама, такође су, нагласили значај хитног решења хуманитарног питања у Украјини, укључујући помоћ погођеном становништву.

 

ЕУ не види разлог за увођење економских санкција према Русији

У земљама ЕУ данас нема озбиљне мотивације за увођење економских санкција према Русији, изјавио је министар спољних послова Луксембурга Жан Аселборн после седнице савета ЕУ на нивоу министара спољних послова.

Према његовим речима регулисању кризе не помаже стално понављање претњи санкцијама према РФ. Из мог угла, увођење санкција било би погрешно, пошто се данас налазимо у ситуацији када постоји могућност проналажења дипломатског решења кризе, између Москве и Кијева, сматра он.

 

Порошенко званично позвао руске посматраче у Украјину


Украјински председник Петар Порошенко званично је предложио руској страни да пошаље своје инспекторе на исток Укрјине, у састав посматрачке мисије ОЕБС-а, како би се уверили да украјинска страна у потпуности поштује режим прекида ватре.

Како је саопштила прес-служба украјинског председника, о томе је било речи током његовог телефонског разговора са немачким канцеларом Ангелом Меркел.

Украјински председник је 20 јуна објавио привремени прекид ватре на југоистоку Украјине. Међутим, примирје је било прекинуто готово на самом његовом почетку. Украјинска војска, према информацијама самоодбране почела је гранатирање околине Славјанска, а присталице ДНР узвратили су нападом на јединицу ПВО код Доњецка.

 

Путин стиже у посету Аустрији


Председник РФ Владимир Путин данас, 24. јуна стиже у званичну посету Аустрији. Он стиже на позив федералног председника земље Хајнца Фишера, саопштила је прес-служба Кремља.

„На дневном реду је широк број питања билатералне сарадње и актуелним међународних проблема“, стоји у саопштењу.

Путин ће разговарати и са федералним канцлером Аустрије Вернером Фајманом. Планиран је, такође, сусрет председника РФ са представницима руских и аустријских пословних кругова.

Осим тога, руски лидер ће се сусрести и са председником ОЕБС Дидије Буркхалтером. Постоје подаци да ће главна тема њихових преговора бити Украјина.

 

Извор: Гаспром предложио Србији додатна три долара на редовну цену за дугове


Неизмирене обавезе Србије за испоручени природни гас из Русије износе преко 180 милиона долара, рекао је Итар Тассу извор, упознат са динамиком плаћања.

По његовим речима укупан износ дуга, који чине доспела дуговања за период фебруар-март и период март-април ове године, износи преко 148 милиона долара. Осим тога Србија није измирила дуг за гас испоручен у периоду од 1995. до 2001. године у висини од 34,8 милиона долара, додао је извор. Други извор је потврдио износе, додајући да се питање неизмирених дугова наметнуло на министарским разговорима, одржаним 20. јуна у Москви.

Додатакли смо се питања дуговања Русији и руским компанијама, потврдио је српским медијима Александар Антић, министар рударства и енергетике.

Према информацијама једног од извора, Гаспром је Србији предложио продужетак важење схеме исплате дуга за период од 1995. до 2000. године - до краја 2014. године. Та схема, каже извор, предвиђа допунско плаћање на текућу цену гаса – додатна три долара на хиљаду кубика. „То није у супротности са међудржавним протоколом, јер целокупни дуг за период од 1995. до 2000. године треба да буде реализован до краја 2014. године, објаснио је извор.

Глас Русије