FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

                         

Бисери Џенифер Саки, прес-секретара Стејт департмента, увесељавају новинаре и постали су хит на друштвеним мрежамa.

 

Руски новинари у Америци ових дана су веома разочарани јер је са јавне сцене нестала Џенифер Саки, која је редовно објашњавала спољну политику Сједињених Држава. Њене изјаве о украјинској кризи постале су хит и на друштвеним мрежама. Јер одговори Џенифер Саки могу, најкраће речено, овако да се опишу: ништа не знам, али за све је крива Русија.

Прес-секретар Стејт департмента Џенифер Саки најпре се прославила кад је Викторија Нуланд у једном телефонском разговору сочно опсовала Европу. Како би је некако оправдала, Џенифер Саки је објаснила да је госпођа Нуланд, кад јој је било 23 године, осам месеци радила на руском трговачком броду и да је тамо научила да се служи псовкама.

На новинарску констатацију да је псовала на енглеском, одговор је гласио да су је руски морнари научили да „одлично употребљава одређене речи на неколико језика”.

Медији нису могли пропусте ни следећу изјаву:

„Ми желимо да Украјини буде доступна додатна количина гаса ако јој затреба. Као што знате, природни гас се транспортује гасоводом из западне Европе кроз Украјину у Русију.”

А Запад је све до сада мислио да је обрнуто, па је редовно уплаћивао огроман новац у „Гаспромову” касу.

Удаљеност Украјине и Белорусије од Америке утицала је, очигледно, и на познавање географије представнице Стејт департмента, па смо могли да чујемо и следеће:

„Ако Белорусија нападне Украјину, америчка Шеста флота одмах ће бити пребачена на обалу Белорусије.”

Нико јој није рекао да Белорусија нема море, па самим тим ни обалу.

Истини за вољу, треба је разумети – у току само једне, последње прес-конференције, у прошли четвртак, одговорила је на питања о Русији, Украјини, Кини, Тајланду, Сирији, Судану, Северној Кореји, Турској, Израелу, Палестини, Малију, Индији, Мексику, Нигерији, Вијетнаму, Индији и Египту! Шта да се ради – то су амерички државни интереси.

Зато се новинари забављају: „Ми не признајемо резултате референдума у Доњецку и Луганску. Тамо су забележене изборне вртешке, унапред попуњени гласачки листићи, гласање деце и гласање одсутних.”

Мет Ли, дописник Асошијетед преса, пита: „А шта су то изборне вртешке? Извините, никад нисам чуо за тако нешто.”

Џенифер Саки: „Морам да вам признам, ја просто читам тај текст. Не знам ни сама. Питаћу своје колеге о чему се ради.”

Мет Ли: „Поменули сте децу која су гласала. Да она то нису радила кружећи на коњићима са рингишпила?”

Џенифер Саки: „Не, Мет, мислим да нису.”

На питање Гајане Чичакјан, новинарке Телевизије Раша тудеј, да ли је случајно што су оба пута украјинске власти послале војску на исток земље одмах после посете представника САД Кијеву и да ли су они саветовали украјинске власти да то учине, Џенифер Саки одговара:

„Ја мислим да ви просто понављате речи министра иностраних послова Лаврова.”

„Добро. А шта ви кажете?”

„Прелазимо на следеће питање.”

Такође, Џенифер Саки је једном приликом као доказ присуства руске војске у Украјини новинарима показала фотографију брадатог човека која је преузета са интернета.

Том приликом Мет Ли ју је поново упитао: „Колико сте ви сигурни да су на тим фотографијама људи који имају везе са Русијом?”

Џенифер Саки: „Те фотографије су обишле све светске медије, оне су биле на ’Твитеру’ и свима су доступне. На сликама видимо да ти људи, судећи по изгледу, очигледно имају везе са Русијом.”

Мет Ли: „И ви то називате доказима?”

Џенифер Саки: „Хм.”

Други новинар: „Ви хоћете да кажете да влада САД, са свом својом обавештајном службом, сада зависи од фотографија које је неко поставио на интернет?”

Џенифер Саки: „Ово су снимци доступни свима, просудите сами.”

Добар савет – просудите сами.

А да новинаре не ухвати паника што им је ускраћен свакодневни шоу – Џенифер Саки се, према неким изворима, налази у Европи са Обамом.

Љ. Миличић