FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed


Дугогодишњи лидер Турске Реџеп Тајип Ердоган освојио је нови петогодишњи мандат након победе у првом кругу председничких избора. Шеф изборне комисије Сади Гувен изјавио је како је „председник освојио апсолутну већину важећих гласова".  Државни медији извештавају како је Ердоган освојио 54 одсто од 99 одсто избројаних гласова, док је другопласирани кандидат Мурахерм Инџе освојио 31 одсто.

Add a comment


Kако би било да се избеглице једноставно окупе у прихватилишта на вратима Европе? Прича се чак и о конкретном плану – о центру у Албанији. Ипак, у Европској унији о томе има још много нејасних ствари…

Упркос жестоким полемикама о „решењу“ које подразумева прихватне центре ван ЕУ, а што је споменуто у једном предлогу закључака предстојећег састанка на врху ЕУ, то још увек више изгледа само као покушај да се премости дубоки јаз који Европску унију дели по питању избеглица.

Add a comment

 

Норберт Мапес Нидик

Национализам и десничарска оријентација многих европских влада и странака вуку корене још из 80-их година, када је Kина показала да може постојати и капитализам без либералне демократије, објашњава Норберт Мапес-Нидик.

Add a comment

 

Немања Рајак

Тумачење града као хармоничне заједнице престаје са преображајем трговачког града у индустријски град почетком 19. века. Тада се већ назире човеков презир према “новом” граду. Перси Биш Шели, енглески песник, у својој песми “Питер Бел, Трећи” из 1819. године пореди Лондон са паклом. То је доба рађања угљаног града у којем доминирају пренасељеност и дим. Фабрике постају ново језгро настајућих метропола. Формира се другачији човек, велеградски, који показује да простор обликује свест оног ко га насељава – тиме се гаси страх од смрти и укида обавеза коју прошлост испоручује садашњости.[1]

Add a comment

 

Слободан Антонић 

Како да Србима Сарајево буде драго кад је у њему више Арапа и Турака него Срба?

Недавно су објављени налази једног регионалног истраживања. По њима, индекс лојалности сопственој држави за „Kосово“ износи 6,94, за Албанију 6,25, за Хрватску 5,57, за Македонију 5,54, за Србију 5,17, за Црну Гору 4,27, а за Босну и Херцеговину – 0,56! (1)

Add a comment