FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

 

Брисел први пут о "промени граница": "Може да одјекне..."

Европски парламент је усвојио амандман који се односи на разговоре о могућој корекцији граница.

Амандман је усвојен као део решења у оквиру дијалога Београда и Приштине, како би покушао да Бриселски дијалог "извуче" из ћорсокака у који је упао, оценила је генерална секретарка Европског покрета у Србији Сузана Грубјешић.

Грубјешићева је за Тањуг рекла да је, усвајањем поменутог амандмана, у оквиру Нацрта извештаја о напретку Србије, ЕП "оставио простор и дао шансу" да се разговори две стране наставе и да доведу до свеобухватног споразума који би био прихватљив и за једне и за друге и за међународну заједницу.

"Прича о разграничењу за ЕП свакако није завршена. Ако је Бриселски дијалог упао у ћорсокак сада на начин на који се води, прагматично је и рационално да потражите нека друга, како они воле да кажу, креативна решења", рекла је она и додала да у дијалогу не треба да постоји ниједна табу тема, па ни тема корекције граница.

Она подсећа да корекција није експлицитно поменута у усвојеном амандману, али да се то може закључити из навода извештаја који говоре о подржавању дијалога, те да сваки споразум може бити прихватљив само ако је обострано усаглашен и узима у обзир стабилност региона и међународно право.

Оцењује да, иако резолуције ЕП нису обавезујуће, формално усвајање поменутог амандмана може "ођекнути" будући да се резолуције ЕП цитирају, прате и анализирају.

"Ово сигурно неће проћи незапажено, нарочито пошто су је прихватили и известилац ЕП за Србију и известилац ЕП за Kосово", навела је она.

Додаје да је на Нацрт извештаја о напретку Србије поднето 239 амандмана, од чега је усвојено 27 компромисних.

B92

***

Европски парламент не говори о промени граница, али је ни не искључије 


Информација да је у Извештај о напретку Србије за Европски парламент уврштен амандман у којем се помиње разграничење између Kосова и Србије у јавности је дочекана уз различита тумачења, а у тој европској институцији истичу да тај амандман не даје директно мишљење о идеји могуће корекције граница као решење у дијалогу Београда и Приштине, али ни не искључује било које реšшење које испуњава јасно постављене услове.

Усвајањем амандмана који се односи на дијалог Београда и Приштине, а у циљу постизања договора о свеобухватној нормализацији односа, европски парламентарци су "примили к' знању" дискусију која се води о могућој корекцији граница и јасно назначили услове неопходне да би било које решење било прихватљиво, објашњавају за Тањуг у Бриселу.

- "Оно што смо заједно рекли јесте да узимамо на знање дискусије и да узимамо на знање дебату, али смо врло јасни да решење мора да буде међусобно договорено између две стране, да доприноси регионалној стабилности и да мора да буде у складу са међународним правом" - поручио је известилац за Србију Дејвид Мекалистер.

Извори из Европског парламента наводе да је конкретни амандман настао као предмет компромиса, и да у њему као таквом "свака реч има своју важност.

У конкретном случају, истичу, то значи да Спољнополитички одбор, а касније и цео Европски парламент ако буде потврдио Извештај крајем новембра, само "узима на знање" тренутну дебату и изјаве поводом могуће корекције граница, укључујући и размену територија, а у наставку наводи услове неопходне за прихватње "било ког договора" у дијалогу Београда и Приштине.

Чињеница је и да у Европском парламенту поједини посланици или чак политичке групације могу имати другачије мишљење од онога које је усвојено у Одбору за спољну политику или целом Парламенту.

Тако је представница Социјалдемократа Тања Фајон током дебате о поднетим амандманима на Нацрт извештаја о Србији упозорила на могућу дестабилзацију региона у случају померања граница, као дела договора Београда и Приштине.

- "Знам да је то осетљиво питање и да је циљ био да имамо исти текст за обе стране у процесу. Из искуства Словеније могу да кажем да би свако померање у границама дестабилизовало регион, и то је нешто шšто морамо да избегнемо - поручила је Фајон.

Председник парламентарног Одбора за сарадњу са Србијом Едуард Kукан каже да се и даље воде интензивни разговори око тога какав договор између Београда и Приштине би био прихватљив.


"- Имајући у виду осетљивост и важност овог питања, морамо имати опрезан приступ" - наглашава Kукан.

У Европском парламенту тренутно раде на финалној верзији текста извеšтаја о Србији који ће укључити све усвојене амандмане и који ће се наћи на дебати и гласању парламентарног заседања Европског парламента 28 и 29 новембра.

Текст би требало да се и званично објави следеће недеље, пошто прође кроз законске и лингвистичке провере.

Blic

***

 

Известилац за Србију у Европском парламенту Дејвид Мекалистер затражио је од немачке канцеларке Ангеле Меркел да прихвати решење за косовски проблем које Србија буде предложила, пише данашњи „Блиц“.

Како преноси лист, позивајући се на извор из дипломатских кругова у Берлину, Мекалистер се недавно сусрео са немачком канцеларком и изнео свој став о овом осетљивом питању.

„Он је рекао да би требало подржати договор двеју страна, односно онај предлог који Србија буде спремна да прихвати. Канцеларка је то без размишљања одбила“, наводи тај неименовани извор.

Иако би се очекивало да Ангела Меркел, као неко ко са Србијом и председником Александром Вучићем има добре односе, прва подржи причу о разграничењу или о договору двеју страна, то се није догодило, наводи лист.

„Канцеларка нема никакав проблеме са вашом земљом и државним врхом, већ је свесна да би је промена или ублажавање става довели у незавидну позицију у Немачкој“, наводи извор.

Пропаст референдума у Македонији уздрмао је Меркелову, наводи се, а она страхује и због дешавања у Републици Српској и избора за све нивое власти у БиХ који су одржани у недељу.

„Има много проблема на унутрашњем плану у Немачкој, а дешавања у вашем региону само могу да одмогну канцеларки. Уколико би она прихватила предлог с којим изађе Србија, то би у перспективи и скорој будућности значило још једну земљу-чланицу Уније, а то онда опет наилази на револт Немаца који су доминантно против проширења, јер сматрају да треба више да се питају и да им, као најмоћнијима, проширење не иде у корист“, објашњава саговорник

***


Председник Србије Александар Вучић истакао је да је увек спреман за разговоре о свим компромисним решењима и да га понуди нашем народу.

Он је истакао и да то није на видику по питању Косова и Метохије.
Одговарајући на питање новинара шта се догодило од прошлог боравка у Краљеву, када је најавио да ће представити грађанима решење за Косово, а потом, недавно, рекао да је његова политика доживела пораз, Вучић је казао да је оно што је мислио да је могло да буде решење наишло на опште противљење јавности у Србији.

„Како оних који су за целокупно независно Косово, тако и оних јунака који су довели до независног Косова, који су од једном постали велики храбри хероји, иако не иду у Косовску Митровицу, Зубин Поток, који више воле да се сликају по Њујорку и Лондону, да своју децу шаљу тамо... Не причам о онима који су отишли трбухом за хлебом, већ о оним бахатим који то раде да би тамо могли да уживају и живе много боље од свих, не наших грађана, већ и људи који живе у тим земљама“, рекао је Вучић.

Каже да је на то навикао и научио, али да му је жао и тешко због тога.

„Мислим да је моја идеја за компромисним решењем била много боља за будућност Србије. То ћете процењивати за 15 или 20 година“, нагласио је он.

Казао је да ће, ако се било шта догоди у међувремену, било када, он опет изаћи пред народ и то рећи.

„У овом тренутку немам шта бих могао да кажем. Мислим да је то фер и одговоран приступ“, рекао је он.

Вучић је констатовао да народ практично каже да цело Косово треба да остане овако, да нам требају границе на Јарињу и Брњаку.

„Ако народ тако каже, шта ћу. Не могу ја против воље народа, морате да се сагластите и поштујете вољу грађана. Али, желим да народ зампати да сам био за другачије решење, па ће се неко у народу сетити за 20 година да смо могли више и боље. Већина неће, јер људи не признају своје грешке, а туђе на рабош, мере са невероватном лакоћом“, констатовао је он.

НСПМ

***

Тачи: Европски парламенарци су схватили

 

Председник привременх косовских институција Хашим Тачи захвалио је Спољнополитичком одбору Европског парламента (ЕП), који је прихватио Извештај о напретку Приштине, а у коме је садржан и компромисни амандман о могућој опцији "корекције границе између Kосова и Србије".

- Поздрављам и захваљујем европским посланицима на изгласавању подршке визној либерализацији и коначном мировном споразуму између Kосова и Србије у Спољнополитичком одбору Евроског парламента - написао је Тачи на свом Фејсбук профилу.

Сматра да је подршка визној либерализација не само заслужена већ, како каже, и неправедно одложена.

- О коначној фази дијалога за нормализацију односа Kосова и Србије, поздрављам чињеницу да Спољнополитички одбор ЕП позива на свеобухватан и правно обавезујући споразум, који ће прихватити све стране, који ће осигурати мултетнички карактер наших земаља и неће правити границе дуж етничких линија - навео је Тачи.

Сматра да је такав приступ у Извештају који ће, како очекује, бити изгласан и на пленарној седници, "идентичан нашем приступу и аргументима за коначни споразум".

- Нацрт је доказ да су европски посланици схватили шта је најизвеснија и најреалнија опција за коначан споразум, који ће осигурати да Србија призна Kосова и чланство (Kосова) у ЕУ, НАТО и УН - навео је Тачи.

Нада се, каже, да ће наведени нацрт помоћи свима на Kосову, односно институцијама и политичким партијама, да разумеју која опција може да доведе до коначног спрозума.

- Европски парламент је једина институција која се према Kосову односи као према независној и сувереној држави. Стога гласање у том одбору је снажна подршка коначном споразуму, који ће помоћи да се превазиђе тренутно опасни статус кво који показује погоршавајуће тенденције не само за косово, него и за регион - написао је Тачи.

Blic