FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed


Бегунац са Интерполове листе Радомир Лабан, који је као члан „царинске мафије“ осуђен у Србији, на предлог „Српске листе“ изабран за судију Уставног суда „Косова“ и положио заклетву код Хашима Тачија


Косовски председник Хашим Тачи именовао је нове судије Уставног суда Косова међу којима се налази и Радомир Лабан. Ове судије су данас положиле заклетву пред Тачијем, пише КосСев.

Поред Лабана, изабране су и остале судије: Бајрам Љатифи, Сафет Хоџа, Ремзије Истрефи-Пеци и Неђми Реџепи.

Њихово именовање пратило је предложене одлуке косовске скупштине од 18. маја, односно 6. јула. Судије су узабране тајним гласањем и то тако што је Истрефи-Пеци добила 83 гласа, Радомир Лабан 71 глас, Неђми Реџепи – 66 гласова, Сафет Хоџа је добио 62 гласова и Бајрам Љатифи – 58.

Србија је у новембру прошле године од ЕУЛЕКС-а затражила да ухапси Радомира Лабана. Као члан тзв. царинске мафије, 2011, лице под именом Радомир Лабан осуђено је у српском суду због примања мита на казну затвора у трајању од шест година, с тим што му је урачунато време проведено у притвору у трајању од две године и четири месеца. Како је више медија писало, веровало се да је последњих година боравио на Косову, управо у бекству од српских власти.

Новоизабраног судију Уставног суда „Републике Косово“, Радомира Лабана, Српска листа предложила је за судију.

„Желим да кажем да ми као парламентарна група, односно као српски и политички представници овде у Скупштини желимо да предложимо данас и да подржимо кандидата који има велико правно искуство, са професионалном репутацијом у области јавног и уставног права и кандидата наравно који има високо моралне квалитете и интегритет. Дакле, то је кандидат који је готово имао највећи број гласова на расписаном конкурсу, то је господин Радомир Лабан. Дакле, позивам веће заједнице, односно посланике из редова мањинске заједнице да подрже предлог и наравно позивам све остале посланике да данас у пуном скупштинском сазиву подрже предлог да господин Радомир Лабан буде нови судија Уставног суда. Хвала пуно!“,

Овако је посланик Српске листе Славко Симић у  косовској скупштини на седници од својих колега затражио да за члана Уставног суда Косова гласају за човека који се, према досадашњим информацијама које су после неколико година поново процуреле у јавност, налази на листи ИНТЕРПОЛ-а, по захтеву Србије.

KoSSev