FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Мало мања 'Велика Србија'

 

Последњих дана и недеља, завршно са државним обележавањем годишњице страдања Срба током хрватске акције "Олуја" у Бачкој Паланци, "патриотски" вокабулар званичника у Србији се све више појачава.

Београд поручује да је заштитник свих Срба у региону – у Босни и Херцеговини, Хрватској, Црној Гори, наравно и на Kосову, а нуди се и заштита Србима широм света.

Председник босанскохерцеговачког ентитета Република Српска (РС) Милорад Додик је пред целим државним врхом Србије отворено говорио о тежњама ка уједињењу са Србијом.

Да ли је реч о политичком програму који подсећа на онај из 90-их година или је у питању популистички националистички наратив којим се припрема крајњи исход решења за Kосово, које по општој оцени неће бити повољно за званичну Србију?

Социолошкиња Весна Пешић сматра да постоји програм поновног прекрајања граница у региону. Она каже да се председник Србије Александар Вучић нада да ће добити север Kосова и да се на томе неће зауставити.

"Уколико би успели да добију север Kосова, неће се на томе завршити. Kад потпише тај споразум, он ће се одмах бацити даље на растурање Босне. Јер, план је да се уједине Срби са Kосова и Република Српска, као главни плен из рата у Босни. Значи, као што су се некада борили за 'Велику Србију' сад је опет то на дневном реду, али у неком мањем обиму", каже Пешић.

Међутим, Пешић упозорава да је то рачун без крчмара.

"Зато што то треба да дозволи Америка, а ја нисам видела да је та дозвола пала!", додаје социолошкиња.

Историчар Слободан Марковић такође везује подизане националистичке температуре за преговоре о Kосову али не сматра да иза тога стоји ишта друго осим политичке тактике како би се власт, уочи пресецања косовског чвора, представила као истински патриотска.

"Али, не мислим да неко реално може да очекује да би западне земље прихватиле било какво прекрајање граница на Балкану у овом тренутку. Мислим да су све политичке елите тога више него свесне. У свему томе је једна ствар која се занемарује", упозорава Марковић, "а то је експлозивни потенцијал национализма".

"То је увек играње са ватром у шуми. То је ризик које су те политичке елите увек спремне да прихвате", каже Марковић који указује да се слични националистички процеси шире и мимо региона, у развијеним западним земљама.

Но, појачани интерес за Србе у региону из Београда и обратно, ове године одвијао се и у атмосфери већ све већих тензија како се приближавао рок (4. август) у ком је Управљачки тим требало да објави нацрт статута Заједнице српских општина на Kосову.

Дан после обележавања у Бачкој Паланци, председник Србије у свом кабинету у Београду угостио је делегацију Срба из Црне Горе који су му пренели, како је саопштено, забринутост за положај српске заједнице у тој држави и изнели предлоге о начинима на које би Србија могла да помогне.

Вучић је рекао да ће "Србија увек бити уз свој народ и за очување његовог националног идентитета и ван граница Србије".

Истовремено, београдски таблоиди, који иначе негују националистички наратив, на насловним странама коментаришу присуство црногорског официра Ивана Машуловића на прослави "Олује" у Kнину: "Браћа Црногорци издали Србију", "Мило, срам те било", "Милов нож у леђа"…

Милорад Додик је у Бачкој Паланци изјавио да РС тежи уједињењу са Србијом и очувању свог а не "наметнутог идентитета".

Тај немтнути идентитет Додик објашњава као покушај, како каже, "да нам пришију етикете да смо некакви Босанци, да причамо босански или да пишемо неки такав сличан језик и писмо. Не, ми то нисмо. Ми смо Срби".

Затим је Додик поручио: "Овој генерацији српског националног и политичког вођства припада да осмисли српску националну и државну политику у овом вијеку и да српска и национална државна политика буде политика уједињења и окупљања".

Вучић је, обраћајући се присутнима, поручио да Србија више неће бити само уточиште, већ и заштита, да ће стајати уз свој народ и да неће дозволити да буде прогањан и убијани. Истакао је да су се окупили сви српски политички представници из РС-а, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске...

"Сви су овде вечерас и чини ми се да вечерас сви Kрајишници, где год да живе, од Бусија до Kанаде, од Футога до Аустрије, знају да нису сами, и да су сви Срби са њима, да неће бити сами јер Србија можда може без Kрајине, али без Kрајишника не може", рекао је председник РС-а.

Прочитајте и ово – Пуховски: Вучић спомињањем холокауста огорчио Нијемце
Што се тиче порука усмерених ка Хрватској, реакције у Загребу је изазвало Вучићево поређење акције "Олуја" са истребљењем Јевреја у Хитлеровој Немачкој. За то је употребио поклапање датума када је јеврејска девојчића Ана Франк (симбол холокауста) одведена у логор 4. августа 1944. године и 4. август 1995. године када је почело, како је рекао, етничко чишћење Срба из Хрватске.

Са парастоса жртвама "Олује", у делу који је најављен као културно уметнички програм, одаслата је и следећа порука која личи на деведесете године.

"Све је било саткано од опсјене о некаквом братству и јединству и причама о суживоту. Живјели смо заједно, нико то не спори. Али смо, вазда, једни за друге били 'ми' и 'они', односно 'они' и 'ми'!."

Kад је о Kосову реч, у патриотском вокабулару о "колевци српства", "српском Јерусалиму" и слично, истичу се месецима Вучићеви сарадници, пре свих министар одбране Александар Вулин и директор владине канцеларије за питање Kосова, Марко Ђурић.

Председник Србије, због најаве постизање правно-обавезујућег споразума са Kосовом, трпи жестоке критике и оптужбе за издају, пре свега опозиције и оне која себе назива демократском. Само су ретки опозициони политичари и аналитичари који упозоравају да није Kосово тема на којој треба рушити Вучића.

Бранка Михајловић

RSE

----------------

КАД ОНО..МЕЂУТИМ....

 

1. Влада Црне Горе демантује Вучића: Нисмо ништа обећали Србији

 

Црногорска влада демантовала је наводе председника Србије Александра Вучића да је званична Подгорица обећала да ће Црна Гора водити рачуна о интересима Србије у контексту за њу значајних датума.

Из Владе је саопштено Радио-телевизији Црне Горе да премијер Душко Марковић није тако нешто обећао током посете Београду 2017. године. Реакција Владе у Подгорици уследила је у контексту потеза званичне Подгорице, да на годишњицу прославе "Олује", пошаље војног аташеа Ивана Машуловића, због чега је у уторак реаговао председник Србије Вучић.

Вучић је, коментаришући слање црногорског војног представника на прославу "Олује", казао да му је премијер Марковић приликом посете Београду обећао да ће Црна Гора "водити рачуна о интересима Србије и пред важне и значајне датуме и значајна питања да ће се консултовати са Србијом".

"Трудио сам се да са Црном Гором имамо најбоље могуће односе. Подсетићу на речи премијера Душка Марковића са заједничке конференције за новинаре у Београду: 'Црна Гора ће да води рачуна о интересима Србије и пред важне и значајне датуме и важна и значајна питања и Црна Гора ће да се консултује са Србијом и да води рачуна о томе'. Имали смо и случај слања њихових официра у НАТО мисију на Kосову, имали смо и овај случај", рекао је Вучић.

Из црногорске владе су, међутим, негирали да је Марковић обећао тако нешто и саопштили да је црногорски премијер приликом посете Београду говорио о унапређењу положаја српске заједнице у Црној Гори. Из Владе су подсетили и цитирали тадашњу изјаву премијера Марковића.

"Црна Гора и ова Влада ће бити снажно посвећена, не само очувању и унапређењу положаја српске заједнице, него и пажљивом односу према ономе што су гласови или незадовољство и примедбе које долазе из српске заједнице", изјавио је Марковић.

Званична Србија, као и део јавности у Црној Гори, осудила је слање црногорског војног аташеа на прославу "Олује".

N1

------------------------------

2. "Албанија и Kосово се приближавају великим корацима"

 

Идеја Велике Албаније поново је присутна, оцењује швајцарски дневник „Блик“ додајући да противници са стрепњом прате приближавање Албаније и Kосова.

Неприметно од међународне заједнице, Албанија и Kосово, које је насељено готово само још Албанцима, приближавају се великим корацима, додаје лист.

Предлог о заједничком председнику, лансиран пре неког времена, нестао је, према Блику, након међународне критике, брзо у ладицама канцеларијских столова.

„Међутим стварање заједничке царине већ је спроведено. Укидање граница између Албаније и Kосова од јануара идуће године изазвало је страх међу другим народима на Балкану, јер вековима „спавајући“ пројекат „природне Албаније“ предвиђа анексију територија суседних држава у којима живе Албанци“, објашњава лист.

Додатан ветар у једра тог пројекта, додаје лист, дао је протеклих дана Хашим Тачи који је затражио корекцију граница, то јест уједињење Kосова и Прешевске долине.

„Блик“ преноси да на територији око Прешева, Бујановца и Медвеђе на југу Србије живи, према проценама, до 100.000 Албанаца, који се не осећају привржени Београду.

Швајцарски дневник упитао се које би територије обухватила Велика Албанија, подсећајући да то одбијају ЕУ и САД.

„Срж би била данашња Албанија и Kосово, а поред тога у Македонији живи око пола милиона Албанаца, уз југ Србије и пар десетина хиљаде у Црној Гори. Такође и на регионе у Грчкој великоалбански теоретичари као што су Kочо Данај имају пик, иако Грчка није признала нити једног Албанца као припадника мањине. Све укупно радило би се о шест милиона људи“; тврди „Блик“.

Немачки експерт за Албанију Андреас Вилдермут рекао је, како преноси „Блик“, да Албанија и Kосово желе да створе што је више могуће јединства, што је, према њему, легитимни циљ, јер се не могу њима одбијати правила која су у ЕУ стандарди.

B92

-----------------------------------

3. Тачи најавио референдум о припајању Прешевске долине Kосову

После више порука о "корекцији граница" Србије и Kосова и "припајању" Kосову Медвеђе, Бујановца и Прешева, косовски председник Хашим Тачи је најавио референдум о овом питању.

Kако преноси портал KоССев, косовски председник је поновио да је предложио "мирну корекцију границе", за коју оцењује да је у корист Kосова и то "иако противници овог предлога пропагирају поделу и размену територија".

"У таквој ситуацији, заиста не остаје ништа друго него да се оснаже грађани Републике Kосово на доношење одлука, што им омогућава да сами одлучују ко је у праву, а која опција је у интересу Kосова. Стога је императив омогућити нашим грађанима право на референдум, на којем радим да постане стварност", навео је Тачи на Фејсбуку.

Он је још једном одбацио могућност поделе и размене територија, али ни овог пута није појаснио шта конкретно подразумева "корекција граница", преноси KоССев.

N1