FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Бивши председник Демократске странке Бојан Пајтић оценио је да у овом тренутку опозициони савез не може да победи Александра Вучића јер нема политичке, финансијске, ни друге услове, и да се она мора прво борити за слободу па тек онда за власт. Зато би, како је рекао, саветовао опозицији да озбиљно размисли о бојкоту избора и парламента.

"Нема смисла ни учествовати на изборима, нити седети у парламенту, то се показало као контрапродуктивно. У овим околностима нема резона давати легитимитет режиму, крађа на изборима је све већа и услови за функционисање опозиције све тежи. Режим контролише цело друство, нема ту демократије, ово није борба за власт него слободу, боримо се прво за слободу, за нормалан амбијент за изборе", казао је Пајтић у Новом дану.

Он је рекао и да верује да ће се ПСГ и Саша Јанковић ипак наћи у опозиционом савезу.

Говорећи о решавању питања статуса Косова, Пајтић је рекао да се све "дешава испод жита", нетранспарентно, и да нико не зна шта договор о Косову значи, а ни парламент не учествује у решавању тог питања.

"У интересу грађана је да дође до решења, али није у интересу грађана да се све дешава тако што се суспендују све институције.. На наопак начин Вучић то чини и прави већу штету него корист", казао је.

Према његовим речима, Бриселским споразумом власт је признала међународни субјектитвитет Косова, јер је потписала гаранцију да неће оспоравати процес европских интеграција Косова, у том смислу Вучић је признао и де факто и де јуре независност Косова.

"Кад имате такву почетну позицију тешко можете очекивати велике концесије, радовао бих се кад би Срби на северу добили неку всту аутономије или могућности да сами одлучују, али то је максимум који може да се добије", сматра Пајтић.

Косово је услов свих услова да Вучић остане на власти

ЕУ Вучићу толерише и "малтретирање медија и уништавање опозиције и криминал", али тражи нешто заузврат, и видимо да је притеран у ћошак и да мора да "испоручи". Он је рекао и да је тужно што ЕУ тргује принципима.

"Да ли је она заједница вредности или интереса... изгледа да је заједница интереса. Али Вучић ће морати да испоручи нешто. Косово је услов свих услова да он остане на власти. Проблем Србије је што је води уцењен човек. Он је неко ко испоручује, да не би био испоручен. А проблем је кад имате уцењеног човека" на том месту, рекао је гост Новог дана.

Пајтић је рекао и да нема дилеме да ће референдум о Косову успети, јер ће "контролори СНС моћи да убаце два милиона листића ако желе".

"Спорно је то што је председник пребацио одговорност на грађане, а да немају могућност да дођу до елементарних информација о чему одлучују", каже Патић.

Вучић ће изаћи као победник и из те приче, додаје и каже да је истина је прва жртва овог режима и не може се очекивати да било који скандал, афера, питање изађе на видело дана.

Коментаришући Самит у Лондону, Пајтић је оценио да се слични скупови одвојају у циљу ублажавања незадовољства земаља Западног Балкана. Он је рекао и да не очекује да ће ускоро бити проширења Уније.

"Ове самите (Софија, Лондон) доживљавам као покушај ЕУ, и дуго ће нас тако држати, неограничено можда, да одржи добру комуникацију са земљама Западног Балкана без жеље да оне постану и део ЕУ", оценио је.

Сличне изјаве о питању евроинтеграција могу се чути и када је Турска у питању, а она чека 30 година у процесу проширења, додаје.

"Ми нисмо европско друштво већ предполитичко друштво, са становишта Европе смо неко ко апсолутно не припада том друштву. Немамо бољи узор и модел од ЕУ, али не морамо нужно бити формално њен члан, већ је важно да реформишемо друштво", закључио је.

Н1