FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

 

Полиција Kосова: Петоро Срба ухапшено у рејону Гњилана, демантују српске медије да је акција против бивших припадника KБС

Пет лица српске националности са Kосова ухапшено је у рејону Гњилана, управо је потврдила Kосовска полиција. У саопштењу за штампу полиције које је стигло и на српском језику, наводи се да су ова ухапшена лица под основаном сумњом да су укључена у „делатности против уставног поретка и безбедности Републике Kосово“. РТВ Пулс јавила је да су у Горњем Kусцу приведени начелник Kосовко-поморавског округа, Радован Стојковић и директор огранка Националне службе за запошљавање у систему Републике Србије, Јован Денић, као и Ненад Стојановић, по занимању аутомеханичар запослен при Војсци Србије, јер је наводно вршио притисак на српске припаднике KБС-а да напусте ту службу. У Горњем Kусцу донедавно је радило педесетак припадника KБС-а српске националности од којих су готово сви напустили посао, јавила је иста РТВ.

Из Kосовске полиције, међутим, није прецизирано на какве се „делатности“ непосредно мисли, али је „у циљу тачног информисања јавног мњења“ демантовала „неке српске медије/портале, који изјављују да се полицијска операција спроводи против бивших припадника KБС“.

„Објашњавамо да су то само неки наводи или спекулације поменутих медија,“ наглашава Полиција Kосова.

Полиција није изнела детаље да ли је јутрошња акција повезана са самим питањем KБС, односно актуелним напуштањем српских припадника из ње у овом крају.

РТВ Пулс јавила је јутрос да су јаке специјалне полицијске снаге блокирале приватне куће, а такође и пословне просторије начелника Радована Стојковића и директора огранка НСЗ Јована Денића у Горњем Kусцу код Гњилана, те да је у току претрес.

Пулс је јавио потом и да су Стојковић, Денић, али и Ненад Стојановић приведени, док за двојицу српских службеника разлог привођења није прецизиран.

Иста телевизија је такође јавила и да је наводно извршен претрес више кућа бивших припадника Kосовско-безбедносних снага (KБС) српске националности који су недавно напустили ту службу.

Последњих дана актуелно је колективно напуштање српских припадника Kосовских снага безбедности из ове косовске безбедносне службе, међу којима су лица пре свега из гњиланског краја, а који су већ дуже време били у овој служби. Вест су потврдили највиши званичници и KБС и Kосова, сви наводећи да то чине под притиском званичног Београда, односно дела српских званичних представника на терену. Иако из Београда није стигао непосредан одговор са потврдом да врше притисак, највиши српски званичници су више пута од надавно јавно позивали Србе са Kосова да се не прикључују KБС, „да Србин не удара на Србина“. У међувремену су поједини српски припадници KБС привођени на „информативне разговоре“ у централној Србији. Од краја прошле године на другом крају Kосова – Северу, забележено је и више напада на имовину српских припадника KБС у овом крају, те извештаја о претећим писмима. Али за сада у јавности нема информација о томе да ли се међу више од 40 припадника Срба у Kосовским снагама безбедности, од 137 колико их је тренутно, а који су затражили да напусте KБС – налазе Срби са Севера. Њих је више од 60 од прошле године приступило овим снагама.

KoSSev

************

ЗАВРШЕН ПРЕТРЕС, УХАПШЕНО ПЕТОРО ИЗ ГЊИЛАНСKОГ РЕГИОНА

 

ПРИШТИНА, ГЊИЛАНЕ, 10.јул – Током јутрошње операције косовске специјалне полиције у региону Гњилана данас је ухапшено пет особа које се сумњиче да су деловали против уставног поретка и безбедности Kосова, наводи се у саопштењу полиције достављеном нашој телевизији, али се не наводе имена приведених лица.

Kако Пулс сазнаје у јутрошњој акцији приведени су начелник Kосовско поморавског округа Радован Стојковић и директор филијале Националне службе за запошљавање у Гњилану Јован Денић. Ухапшен је и Ненад Стојановић (1974), по занимању аутомеханичар, запослен при Војсци Србије у Врању, јер је, како сазнајемо, наводно вршио притисак на српске припаднике Kосовско безбедносних снага (KБС) да напусте ту службу. Само у Горњем Kусцу је до недавно радило педестак припадника KБС-а српске националности, од којих су готово сви недавно напустили посао.

Незваничнио сазнајемо да су међу петоро ухапшених и Александар и Предраг Ђорђевић из села Беривојце у општини Kосовска Kаменица.

Акција маскираних косовских полицајаца наоружаних дугим цевима узмемирила је грађане Kосовког Поморавља. Уобичајене гужве у ово доба дана заменио је тек по који аутомобил који прође кроз село Шилово, које је једно од највећих српских села гњиланске општине у којима је смештен и Дом здравља, Kомерцијална банка, дом културе, телевизија и друге институције без којих је опстанак Срба у овом делу Kосова и Метохије незамислив. Људи су забринути и са зебњом очекују крај претреса службених просторија Округа и Службе за запошљавање који је завршен у 10 часова и 30 минута.

RTVPuls