FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed


Филип Родић

Када год помислимо да је Вук Драшковић дошао до краја, он опет докаже да за њега границе не постоје. Вођен снажним механизмом пројекције, код других уочава глувоћу за чињенице и слепило на реалност који су, показује се, његова главна карактеристика

Грозничаво је било у понедељак увече у дому Драшковића. Док је Даница лупала главу шта да обује за предстојећи пријем у Амбасади САД, како би могла да заједно са другим угледним званицама заигра кантри плес под вођством Његове екселенције Скота Кајла, глава куће је имала много веће проблеме - није испуњавао норму у указивању на реалност косовске независности и свеукупне српске кривице. Како с таквим грехом изаћи на очи изасланика господњег? При помисли на то облио га је хладан зној. Упркос нарастајућој паници, сетио се: "Написаћу нешто за, Данас" Избор теме није био тежак.

Предочавање "косовске реалности" је богоугодно, а и Скот ће бити задовољан још једним текстом на линији директива о оптуживању Милошевића за капитулацију и губитак Косова. Нажалост, рок је био прекратак, те Вук није имао времена за припрему и текст о "реалности" написа на брзину, из главе у којој реалности одавно нема ни у траговима. О брзини сведочи куси увод у виду вица о "малом Перици", толико недуховитог да ни верном А. Чотрићу не би успео да измами макар усиљени осмех.

У наставку се, нажалост, потрудио да буде озбиљан и да укаже на "чињенице" које би Срби паметнији од Перице требало да схвате и прихвате, за разлику од идеје о "српском Косову". Пише он тако да је "кумановском капитулацијом Косово одвојено од Србије", чиме је завршен "рат против НАТО" (као да је Србија ,99. напала најмоћнију силу на свету, а не обрнуто). Можда је бивши министар спољних послова док је писао био деконцентрисан, а можда није ни прочитао Кумановски споразум па "чињенице" измаштава. Иако у неком универзуму то може деловати као "капитулација", Кумановски споразум то није, у шта се свако може уверити пуким одласком на сајт НАТО и прегледом документа. Док капитулацију обично потписују две зараћене стране од којих је једна победничка, а друга губитничка, овде није било тако. Војнотехнички споразум, како пише и на сајту

НАТО, владе СРЈ и Србије потписале су не са Алијансом или ОВК (који су били у рату са СРЈ) него са Међународним безбедносним снагама (Кфором) с којима није било сукоба и које су обухватале и државе ван НАТО попут Русије, Шведске или Индије. Још је важније што тема овог документа уопште није, како то Вук каже, некакво "одвајање" него размештање мировних снага УН и прекид непријатељстава (између српских снага с једне и ОВК и НАТО с друге стране).

Пишући о Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, бивши министар спољних послова показује још фундаменталније непознавање чињеница. У Резолуцији смо, каже он, "означени за државу која је скривила злочине и хуманитарну катастрофу над већинским косовским Албанцима, угрозила регионални и светски мир" и додаје да је "тим случајевима међународна оружана интервенција допуштена", па је "тако Резолуцијом 1244 легализовано НАТО бомбардовање". Истина је да се у Резолуцији помиње "хуманитарна трагедија" на Косову, али се "осуђују сви чинови насиља против становништва Косова и сви терористички поступци било које стране." О "легализацији" НАТО агресије тек нема ни говора, а то не сања ни НАТО који је априла 2014. у саопштењу поводом кризе у Украјини и сам признао да она није имала допуштење УН.

У Резолуцији 1244 Драшковић види и "мапу пута" за "стицање косовске независности" и то упркос јасној "потврди привржености свих држава чланица (УН) суверенитету и територијалном интегритету СРЈ" и упркос "захтеву из претходних резолуција за значајну аутономију и знатну самоуправу за Косово", а не за независност. Вук нам је овим текстом доказао да он, за разлику од "порицатеља косовске стварности", који, како каже "знају све и не признају ништа", не зна ништа, али признаје све. Зарад кантри плеса са Скотом, он ради оно што приписује "порицатељима косовске стварности" - свесно се чини глувим на чињенице и слепим за реалност.

Новости

-----------------------------------

Да се подсетимо: 

Резолуција 1244http://www.tuzilastvorz.org.rs/upload/Regulation/Document__sr/2016-05/rezolucija_1244_cir.pdf

Војно-технички споразумhttp://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/kim/dokumenti/57-kumanovski-sporazum