FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

"До краја јуна очекујемо да буде отворена велика фабрика авио-компонената у Панчеву. Извоз би био од 400 до 450 милиона евра, то ће бити велика ствар и подстрек за српску привреду. Замислите да ћемо директно продавати 'Боингу' и 'Ербасу.'"

Тадашњи први потпредседник Владе о фабрици у Панчеву. (РТС, 12.12. 2013. године)

 

Коментар истиномера

Уколико Србија са Уједињеним Арапским Емиратима спроведе планове о изградњи фабрике чипова и делова за авионе, она може постати “мало балканско чудо”, изјавио је у октобру 2013. тадашњи вицепремијер Александар Вучић.

У децембру је нагласио да се очекује да до краја јуна буде отворена велика фабрика авиокомпоненти у Панчеву, у сарадњи са компанијом “Мубадала”, додајући да су стручњаци те компаније већ обишли простор на којем би требало да буде фабрика.

Пред крај предизборне кампање тадашњи саветник вицепремијера Синиша Мали казао је да се посао са компанијом “Мубадала” приводи крају и да очекује да до краја године фабрика авио делова буде спремна.

“Већ смо завршили добар део физибилити студије, око фабрике за авио делове и ја очекујем да до краја године имамо фабрику спремну. Они ће преузети фабрику Утве која има такође слободан део земљишта где ће моћи да направе додатан производни погон – рекао је Мали.”
Блиц, 5. 3. 2014. године

Након више месеци, од најављеног пројекта још нема ништа, а у “Мубадали” истичу да “настављају да истражују прилике за сарадњу”.

“Упитан о свим овим и другим најављиваним пројектима, портпарол Мубадале за Данас само каже да „након потписивања меморандума о разумевању у октобру 2013. између Републике Србије и Мубадала Девелопмент Цомпањ, ми настављамо да истражујемо прилике за сарадњу и спроводимо студије изводљивости у различитим областима.”
Данас, 7. 7. 2014. године

Пошто до јуна фабрика није отворена Истиномер је покушао да од актера у овом послу добије одговоре. У панчевачкој фабрици “Утва”, након више безуспешних покушаја да разговарамо са генералним директором, препоручено нам је да одговоре потражимо од “оних који се питају” – предузећа Југоимпорт СДПР. Али, у Југоимпорт СДПР-у истичу да питања у вези са фабриком авио делова не спадају у њихову надлежност, већ су у надлежности – фабрике „Утва“.

Питања смо послали и прес служби Владе Србије и Министарству привреде. У Влади су нам рекли да су питања прослеђена Генералном секретаријату и Мнистарству саобраћаја. Из Генералног секратаријата није било одговора, а у Министарству саобраћаја речено нам је како “нису они потписали Меморандум, већ Влада”, док су у Министарству привреде рекли да је тај посао у надлежности Владе Србије.

Једини одговор добили смо од чланице градског већа Панчева, задужене за привреду, предузетништво и инвестиције Јелене Батинић која каже да очекује да ће нова законска регулатива бити подстицај да се ова најава ипак реализује.

“Као и многи инвеститори који су најавили свој долазак и улагања, тако и представници Мубадале помно прате тренутну ситуацију, а будући да је ово војна наменска индустрија, свака прича не сме бити празна, већ мора имати и своју суштину. Последњих месеци није било састанака у граду Панчеву, нити постоје неки рокови када ће ова инвестиција доћи у Утву.”

Зато изјаву премијера оцењујемо као неиспуњено обећање.

www.istinomer.rs