FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Александар Шапић, наш прослављени ватерполиста, председник општине Нови Београд и кандидат за градоначелника Београда данашњи је гост „Гериле“. Са господином Шапићем смо разговарали актуелним политичким темама, а шта нам је открио, прочитајте у наставку текста.

Када сте одлучили да се кандидујете за градоначелника и шта је пресудно утицало на такву одлуку?

Још пре новобеоградских избора сам рекао да уколико на Новом Београду направим неки резултат и ако останем председник општине да је природно да идем на виши ниво, јер временом не могу да одговорим на све захтеве новобеограђана, зато што су ми надлежности исувише мале. Ја сам међу првима најавио кандидатуру, пре више од годину дана, само што људи не воле да слушају па се изненаде.

Разлог је што су ми после 8-9 година у овом послу, поготово на Новом Београду руке поприлично везане у односу на ствари које желим и које људи очекују од мене да урадим, јер законски немам право да радим.

На шта сте највише поносни од досадашњих успеха као председник општине Нови Београд?

Поносан сам на сваку ствар коју сам урадио. То је као док сам играо ватерполо па ме питају који гол ми је најдражи, сви су. Све што сам радио, радио сам најбоље што сам могао у односу на могућности које сам имао. Задовољни људи, на то сам највише поносан. Све ствари се у суштини раде да би било задовољних људи, то јест радите да би било сврсисходно у циљу што бољег и квалитетнијег живота људи.

Који су тренутно највећи проблеми у Београду?

Пуно ствари има које могу да се ураде. Чак и да смо савршени, да смо као на пример Базел и онда би било шта да се ради. Оно што мислим би могло одмах да се уради и што мени највише смета јесте хигијена и комунални ред. За то не требају никакве велике паре, ни стране инвестиције, ни странци, ни Бугари и тако даље. За то је довољно имати добро организоване комуналне службе и мислим да је у овом моменту то прва ствар. После, све друге ствари које носи једна локална самоуправа. Исувише је град велики и велики је систем да би се на та питања одговарало са „ставити џабе уџбенике“ или „асфалтирати путеве“. То ми је сувише неозбиљно, сувише петпарачки и сувише предизборно да бих тако разговарао са грађанима. На нашем сајту www.sapic.rs ми смо ставили концепт развоја Београда и које области треба да буду приоритетне, на чему треба да се ради, а начин на који до тога доћи зависи кад постанете градоначелник и кад видете какво је стање ствари.

Да ли је могуће да уђете у пост-изборну коалицију и подржите неког другог кандидата да буде градоначелник?

Јасно сам рекао и при томе стојим и сад, та могућност не постоји. Локална политика је локална политика и у овом послу морате са свима да разговарате. Ко није спреман да разговара не треба да се бави овим послом. Рекао сам да се нећу понашати на начин на који се понашају сви, чак и у моменту када ме сви живи нападају. Ја ни дан данас нисам ниједну ружну реч изговорио нити било кога напао. У међувремену сам рекао да не постоје шансе да се договорим са Српском Напредном Странком и са Доста је било, зато што не видим начин да се договорим са људима који се понашају потпуно супротно ономе у шта ја верујем и шта ја сматрам да је исправно. А то је пре свега поштовање других, иако се не слажемо не смемо да се мрзимо, да се вређамо, клевећемо итд. Докле год су то радили појединци у њихово име ја сам могао да кажем – са појединцима нећу разговарати. Када је иза тога почела да стоји организација, тог тренутка су се у потпуности искључили из сваког разговора са мном и нема ту сад велике филозофије. У парламенту морате да разговарате и као власт и као опозиција, али постоје људи који се понашају супротно мом уверењу, људском уверењу. Са њима не могу да се договорим јер са њима не могу да радим заједнички нешто.

Да ли сте очекивали овако прљаву кампању?

Јесам, надао сам се да ипак неће бити, али сам очекивао.

Ко вас је највише разочарао?

Сви су ме разочарали.

У последњих пар дана у жижу јавности су доспели напади на вас од стране Саше Радуловића и покрета „Доста је било“. Како то коментаришете и шта мислите да је нападе иницирало?

Не бих коментарисао Доста је било и Сашу Радуловића. Он је човек који је тако одлучио и који се тако понаша све време. Мало ме је извозао за ту емисију, ја отишао а он се није појавио.

Да ли можемо да очекујемо ТВ дуел са Сашом Радуловићем у преносу уживо?

И поред тога што је муљао ево већ 10 дана, и на крају се није појавио на дуелу, наставља да ме назива кукавицом и плашљивцем, па сам му јавно дао прилику да опет дођем где год он каже. Надам се само да неће завршити као прошли пут када сам му понудио да дођем на тај њихов Доста је било канал, они кажу не може код нас – мора неутрално. Они нађу Балкан инфо, закажу нам у суботу за понедељак у 19 сати. Понедељак после подне мене зову из Балкан инфо и кажу Радуловић изгледа неће доћи. Одговорио сам да ја ипак долазим. Као прво, ја уопште нисам звао Радуловића, звао сам Синишу Малог. Мени је он био тема, какав Радуловић. Радуловић ме је проглашавао лоповом, трпао у затвор, прича на врло бахат и безобразан начин. Ваљда кад уђеш у српску политику мислиш да тако треба.

Да ли сте знали и пре тог понедељка да емисија неће ићи уживо?

Наравно, Балкан инфо ништа не емитује уживо. Иначе сам ја њима понудио да дођем код њих на тај канал уживо, рекли су не може. Не знам шта раде, на крају крајева они су договорили Балкан инфо, нисам ја.

Да ли сте радили неке предизборне анкете и какав резултат очекујете?

Не, ја мислим да је код нас спин све. Да се спинује јавност, а и друго каква је атмосфера добро је да постојимо сви други осим Српске Напредне Странке на политичкој сцени.

Са ким, евентуално можете да правите пост-изборне коалиције?

Не бих то коментарисао, то су највеће манипулације. Ево, ја сам једини рекао да хоћу да будем градонаћелник. Сви други се кандидују за градоначелника, а не желе да то буду. Ја ћу разговарати са свима, осим са СНС и ДЈБ са којима не могу да се договорим зато што се тако понашају. Ако сви почну тако да се понашају према мени, ја нећу ни са ким разговарати. Ја сам једини рекао да нећу да учествујем у „пијаци“. На крају крајева, народ је тај који доноси одлуку, а не ја. Нисам до сада разговарао ни са ким. Ја једини излазим сам на ове изборе и рекао сам нема коалиције пре избора, а након њих ћу разговарати са онима који буду хтели да разговарају, ако наравно будем био у прилици. То је ваљда, нормално и људски. А наравно, да ли ћемо се договорити, то већ не знам.

Како коментаришете досадашњи ток кампање, најављивали сте да нећете имати „традиционалну“ кампању као ваши противници?

Па и немам, видите да ја не идем по пијацама, не држим телефон да се снимам кад пада киша, не стојим поред знака за јелене и говорим где ће да иде метро. Немам спотове, немам билборде.

Недавно су били напади на сајт фондације „буди хуман“. Каква је сада ситуација?

То је било пар дана, стали су напади. Ми смо подигли додатно ниво безбедности, јер нам је једном већ пао сајт због оптерећености. Мејлове су нам нападали и речено ми је да не треба да бринемо за функционисање сајта. Функционише без проблема и ти напади што су били, стали су.

Да ли сте размишљали и да ли имате можда амбиције да се кандидујете и на следећим републичким изборима?

Нисам размишљао и не могу заиста то да коментаришем. Не знам за сада ништа.

За крај, шта би сте поручили бирачима?

Нека гласају по својој савести. На крају крајева, како народ буде одлучио, тако ће бити.

Герила