FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Председник опозиционе партије Демократске странке Србије Милош Јовановић за Прави угао је потврдио да је Политички савет његове партије припремио текст под називом „Апел за одбрану Косова и Метохије“, иза кога су стали и неки од челника Српске православне цркве и друге јавне личности међу којима писац Владимир Кецмановић.

Циљ онога што је наведено у тексту Апела је, по Јовановићевим речима, да се јавности стави до знања да све што актуелна власт у Србији ради води ка предаји Косова.Председник Републике Александар Вучић је у више наврата јавно помињао да Косово може добити столицу у Уједињеним нацијама,ако Србија добије нешто за узврат. То је крупан искорак и цео унутрашњи дијалог се претворио у фарсу. По плану током унутрашњег дијалога требало би да се размене погледи и позиције о различитим за Србију битним аспектима косовског питања, па све до односа спортиста у Србији према колегама са Косова. Уз дужно поштовање министру Вањи Удовичићу и спортским савезима,мислим да они немају легитимите да расправљају о питању Косова,каже Јовановић и додаје да је то питање за релевантне политичке актере.

Основна идеја Апела је замрзнути конфликт као решење за питање Косова. Идеја односно чињеница да је крајње неразумно одмрзавати конфликт у тренутку када не можете да га решите у своју корист. Постоје десетине замрзнутих конфликата у свету. Политичке заједнице не одустају од оног што сматрају да су њихови национални интереси. Погледајте само пример Израелаца и источног Јерусалима или Кипра, каже он.

Апел јесте потекао од Политичког савета ДСС-а,али он више није наш документ нити је икада био само наш. Питање Косова и Метохије превазилази све нас и тиче се целе државе и шире, српског народа као таквог. Апел од сада постоји сам за себе и моћи ће да га потпишу сви они који осећају и сматрају да то треба да ураде. Блиц је о том документу писао крајње малициозно, нарочито према Српској православној цркви, сматра Јовановић и додаје да верује да га подржавају и припадници свих странака и Двери,СРС-а,али и СНС-а.

ДСС