FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Српска листа прогласила је вечерас победу на локалним изборима у свим општинама са српском већином на Косову и Метохији, а председник Србије Александар Вучић честитао је им је победу.

Вучић се јавио телефоном у Изборни штаб Српске листе у Косовској Митровици и честитао им победу, а слушали су га преко спикерфона присталице и окупљени грађани.

Лидер Српске листе Горан Ракић рекао је новинарима, окупљеним испред Изборног штаба странке, да је Српска листа остварила убедљиву победу од 80 одсто у свих десет општина са српском већином на Косову и Метохији.

„Биће другог круга, али за четири године“, рекао је Ракић који је убедљиво победио и на изборима за градоначелника Косовске Митровице.

Српска листа победу на локалним изборима слави уз трубаче, ватромет и шампањац.

Према подацима ЦИК-а са 95,85 бирачких места излазност је била 43,80 од уписаних.

Одзив у северној Косовској Митровици био је 37,94 одсто, односно 8.269 од 21.797 уписаних гласача.

У општинама са већински српским становништвом највиши проценат био је у Клокоту где је изашло 61,92 одсто уписаних, док је у Партешу била 56,46, Лепосавићу 47,27, Штрпцу 55,71 одсто од уписаних.

На северу КиМ у Зубином Потоку излазност је била 47,28 одсто, а у Звечану 46,24 одсто од уписаних гласача.

У Грачаници, на централном КиМ излазност је износила 40,08, Ранилугу 55,16 и у Новом Брду 55,70 одсто — показују подаци на сајту ЦИК-а. Иначе у Приштини, где је уписано највише бирача, 188.341, изашло је 47,01 односно 76.412 бирача.

Највиша излазност била је у Мамуши, која је већински насељена Албанцима, где је изашло 65,29 одсто од уписаних, односно 2.569 од 3.935 уписаних.

Најнижи проценат изашлих на локалне изборе био је у Србици, такође са већински албанским живљем, где је од 54.970 уписаних на гласачка места изашло свега 16.072 што значи 31,66 одсто од оних који су имали право гласа.

Спутњик

-----------------------------------------------

На Kосову и Метохији одржани су локални избори, а Централна изборна комисија је објавила да је излазност била око 44 одсто. Гласало се од 07.00, до 19.00 часова, а право гласа имало је 1.890.952 грађана.

Лидер Српске листе и кандидат за градоначелника северне Kосовске Митровице Горан Ракић, према информацијама из Изборног штаба те листе, однео је победу на данашњим локалним изборима.

Ракић, како је речено, према актуелним прелиминарним резултатима убедљиво победио у трци за градоначелника северне косовске Митровице.

"Биће другог круга, али за четири године“, рекао је Ракић.

Српска листа победу на локалним изборима слави уз трубаче, ватромет и шампањац.

Победу Ракића прогласио је изборни штаб Српске листе, али и посланик те листе у косовском парламенту Игор Симић.

Симић је за РТВ Пинк рекао да је Ракић освојио 80 одсто гласова у Северној Митровици, као и да је Српска листа победила у свих десет општина са српском већином, преноси KоССев.

Председник Србије Александар Вучић честитао је им је победу.

Вучић се јавио телефоном у Изборни штаб Српске листе у Kосовској Митровици и честитао им победу, а слушали су га преко спикерфона присталице и окупљени грађани.

Полиција Kосова саопштила је да су са безбедносног аспекта данашњи избори прошли мирно и без озбиљнијих инцидената који би утицали на ток изборног процеса.

"Полиција Kосова је успешно остварила оперативни план који је имао за циљ обезбеђивање безбедности и одржавања реда, мира и јавне безбедности у земљи пре, током и после процеса избора на целој територији Kосова", каже се у саопштењу подељеном медијима.

На основу званичних обавештења евидентирани су неки случајеви који су захваљујући стручном и хитном реаговању успешно решени од стране Полиције Kосова и Државног тужилаштва и као примери се наводи да је на целој територији Kосова евидентирано неколико кривичних случајева, као и 14 мањих инцидената.

"Вреди посебно истаћи да је полиција Kосова, односно Гранична полиција данас око 12 часова на уласку у Републику Kосово на прелазу Јариње зауставила ради контроле путнички аутобус са регистарским таблицама KГ у којем су пронађена сумњива експлозивна средства и након провере је утврђено да се ради о две ручне бомбе и два електрична детонатора који су контролисано уклоњени од стране одговарајућих јединица", каже се у полицијском саопштењу.

По налогу тужиоца, у вези са овим случајем притворено је пет особа.

Одзив у северној Kосовској Митровици био је 37,94 одсто, односно 8.269 од 21.797 уписаних гласача.

У општинама са већински српским становништвом највиши проценат био је у Kлокоту где је изашло 61,92 одсто уписаних, док је у Партешу била 56,46, Лепосавићу 47,27, Штрпцу 55,71 одсто од уписаних.

На северу KиМ у Зубином Потоку излазност је била 47,28 одсто, а у Звечану 46,24 одсто од уписаних гласача.

У Грачаници, на централном KиМ излазност је износила 40,08, Ранилугу 55,16 и у Новом Брду 55,70 одсто – показују подаци на сајту ЦИK-а.

Иначе у Приштини, где је уписано највише бирача, 188.341, изашло је 47,01 односно 76.412 бирача.

Највиша излазност била је у Мамуши, која је већински насељена Албанцима, где је изашло 65,29 одсто од уписаних, односно 2.569 од 3.935 уписаних.

Најнижи проценат изашлих на локалне изборе био је у Србици, такође са већински албанским живљем, где је од 54.970 уписаних на гласачка места изашло свега 16.072 што значи 31,66 одсто од оних који су имали право гласа.

Из локалних средина су стигле информације о инцидентима и неправилностима: Хапшење, па пуштање неколицине активиста Српске листе, откривање и деактивирање ручних бомби, затварање административног прелаза Јариње и проблеми да расељени из централне Србије стигну до гласачких места.

Централна изборна комисија је навела у једном од дневних извештаја да уочени инциденти нису угрозили регуларност изборног процеса.

Предизборна кампања је трајала 30 дана, а изборе, како је најављено, прати око 32.000 домаћих и страних посматрача.

b92