FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

                                    

Србија је добила још један ултиматум и то од америчког амбасадора Мајкла Кирбија, који је гле, сасвим случајно, испоручио ултиматум Србију у дан кад је и Аустроугарска испоручила Србији ултиматум пре сто година. Случајно? Не верујем у случајности кад долазе из такве земље као што су САД а не верујем ни у некакав лапсус који је као направио Мајкл Кирби. Да ли је код овог амбасадора, склоног лапсусима, била ономад госпођа Кори Удовички, потпредседница владе Србије и шта је она тамо радила и о чему је она разговарала са мистер лапсусом, то би Србија волела да зна. А такође би Србија волела да зна да ли је господин лапсус гувернер Србије, те му је дотична госпођа отишла на поклоњење и реферисање?

Ултимативно, из ЕУ и САД Србија треба да одлучи између самоубиства и преживљавања. Прете нам из ЕУ да ће нам укинути „инвестиције”. Какве то инвестиције стижу из ЕУ, од њих су Србији стизале само штете, од њих су нам стизале санкције и бомбе. Сад се од нас тражи да уведемо санкције Русији и то лицемерно траже од нас јер знају да Србија има одличне трговинске уговоре са Русијом, знају да Србија само од изградње „Јужног тока” може да заради 350 милиона евра годишње и да не би могла да преживи уколико би јој се повећала цена гаса због нарушених односа са Русијом. [1] Наравно, све то разумеју, али санкције Русији пре свега!

Из ЕУ и ММФ нам стижу захтеви да се смање плате и пензије, да се повећају порези, да се повећа цена струје; то нам госпођа Кори Удовички веома озбиљно најављује, јер ће нам се, уколико се не десе реформе, десити грчки сценарио. Узгред, нико не помиње какве се реформе спремају Србији. Под реформама се ваљда подразумева повећање производње, раст запослености, повећање плата и пензија, а ови сад ударају у сва звона чак и поменута госпођа, како ће реформе да боле. Они су наводно добили од народа овлашћење на изборима да раде све ово што раде, па чак и да реформе буду веома болне. Да ли наши врли економски стручњаци желе и Србију да уназаде слушајући ММФ, као што је уназађена Грчка?

У најновијим вестима стоји да је Међународни монетарни фонд (ММФ) признао још једну грешку из серије неадекватних мера наметнутих Грчкој у процесу извлачења из кризе. У последњем извештају ММФ признаје да су драстичне мере штедње и смањење примања били контрапродуктивни и резултирали „трагичним социјалним импликацијама”[2]. Да ли нам то саветује госпођа потпредседница Кори Удовички, коју смањење плата неће дотаћи, али ће зато Србија да посрће под њиховим болним реформама. У земљи Србији неће бити напретка све док не постану дефицитарна занимања инжењера различитих струка. Ти кадрови, школовани на нашим државним факултетима су стручни и способни да покрену производњу и повећају запосленост. На тим реформама би српска влада требала да ради.

Од нас САД и ЕУ траже да „уведемо санкције Русији”! Какве санкције може мала и нејака Србија да уведе Русији! Можда да престане да извози своје воће и пољопривредне производе у Русију или да забрани прелет њихових авиона преко наше земље? Наравно, ЕУ све ово зна али цинично и садистички тера Србију на овај корак а Србија на свом „безалтернативном путу за ЕУ” само губи. Србија никад неће ући у ЕУ због једног закона који је донела, такође на притисак из ЕУ. То је Закон о реадмисији који је ступио на снагу 1. јануара 2008. Према том Закону који је диктиран из ЕУ, Србија је дужна да прими све етничке групе (азиланте) које су непожељне у Европи, па чак и оне које нису са наших простора. Србија се обавезала да, на захтев било које чланице ЕУ, прихвати и преузме сваког свог држављанина који не испуњава законске и друге услове за улазак или боравак на територији те европске земље. Ово је предвиђено законом о потврђивању Споразума између Републике Србије и Европске уније о реадмисији. Према овом пропису Србија има обавезу да прихвати супружнике и малолетну децу оваквих грађана, такође и ванбрачну децу, без обзира на њихово место рођења и држављанство – осим када имају независно право боравка у држави која то захтева. Пре враћања спорних грађана из западне Европе, надлежна тела Србије и државе чланице унапред ће се писаним путем договорити о датуму трансфера, месту уласка и о евентуалној пратњи. Колики је број таквих грађана стигао у Србију, држава крије, или, с обзиром на пословичну аљкавост државних службеника – нема евиденцију. Такође, Споразум [3] обавезује да ће Србија прихватити, на захтев чланице ЕУ, било ког држављанина треће земље или грађанина без држављанства који не испуњава услове за улазак, боравак и настањење на територији државе која упућује молбу, а уколико је доказано да поседује важећу визу или дозволу боравка у Србији. [4]

Дакле, сви они грађани који су непожељни у цивилизованим државама ЕУ, и ако се потврди на неки начин да су дошли из Србије (или не, слободна је процена), мораће Србија да их прими, да им да документа уколико их немају, малолетној деци која немају доказ о месту и години рођења врши се процена година старости, а датум рођења се усваја да је први јануар процењене године. Непотребно је да кажем да су етничке групе које су непожељне у Европи, углавном Роми. И замислите сад ситуацију да се Србија (која је проглашена за сигурну земљу боравка таквих лица и азиланата) прими у ЕУ, па се сви азиланти и неподобни грађани који су протерани из „демократских“ земаља ЕУ, упуте поново ка „европском рају“, али овог пута слободно, без бојазни од депортације. Због овог Закона Србија никад неће бити примљена у ЕУ, али ће је ЕУ експлоатисати и приморавати да изгласа све њихове, за Србију често погубне законе. Па тако и ових дана стижу притисци са свих страна из ЕУ и САД да се и Србија прикључи санкцијама Русији и да децидирано каже како подржава целовитост Украјине чак и Крима у њој. ( Кад је била у питању целовитост Србије, познато је како су реаговала ЕУ и САД 2008!) . Таква одлука о санкцијама би била равна пуцању у властиту ногу. Надам се да у Србији још увек има памети и да ће успети да се одупру овим нељудским захтевима из богате Европе због које је Србија и дошла у ово стање. Сетимо се њихових санкција нама, сетимо се њиховог бомбардовања нас, сетимо се преко 3 хиљаде наших мртвих због тога, сетимо се насилног одузимања 15% српске територије и непоштовања српских граница, сетимо се њиховог еклатантног узурпирања територијалне целовитости наше земље, сетимо се уцена са белим шенгеном, који и сада помињу као могућност. Србија од ЕУ није уствари ништа добро видела, стално јој машу неким штаповима и шаргарепама као да у Србији живе нецивилизовани урођеници па их треба стално млатнути по глави да се покрену. И како су пред Први светски рат, коме је ево сто година од почетка, говорили српски генерали, „Срби, не бојте се, добро бити неће“ и Пашић „Спаса нам нема али пропаасти нећемо“, па тако нек се наша влада и одреди. Србија је мала земља да би могла Русији да уведе санкције, јер од Русије уствари живи српска посустала пољопривреда, али баш зато што је то штетно за Србију и што то боли српски народ, ЕУ на томе инсистира. Њиховом цинизму и непријатељству према Србији заиста нема граница.

За www.koreni.rs

др Мирјана Анђелковић Лукић

_______________________

1. http://fakti.org/serbian-point/eu-trazi-od-vucica-da-do-prvog-septembra-okrene-ledja-rusiji-i-uvede-joj-sankcije
2. http://www.politika.rs/rubrike/Svet/MMF-pogresio-u-Grckoj.lt.html

3. http://www.fpn.bg.ac.rs/wp-content/uploads/2010/05/34-Prof.-dr-Drenka-Vukovi%C4%87-Readmisija-i-upravljanje-migracijama.pdf

4. http://www.politika.rs/rubrike/Politika/t44375.sr.html