FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Србија, у овом тренутку, није спремна на признање косовске независности нити на орочавање тог процеса у наредних годину и по до две дана, како се то предлаже у извештају Института за студије људских права америчког Универзитета Колумбија, оцењује за Данас Иво Висковић, професор Факултета политичких наука.

Он је у изјави за наш лист рекао да је предлог Дејвида Филипса, директора Програма за изградњу мира и права тог Института, који је аутор Извештаја, да се процес признавања орочи на тако кратко време јако тешко оствари. (види http://srpskaakcija.com/2014-04-12-22-33-52/4912-n-u-u-b-z-prizn-v-nj-s-v С.А.)

„Не може се очекивати да Србија призна Косово у тако кратком времену. За тако нешто је неопходно много више времена, како они који то буду радили не буду кажњени за такав чин“, истиче Иво Висковић за Данас.

Упитан како оцењује наводе Филипса о томе да би то био део „сценарија у којем сви побеђују“, а према којем би признање косовске независности довело до нормализације свих билатералних питања и интеграције и Србије и Косова у евроатлантске институције, саговорник нашег листа истиче да се у прозападним круговима процењује да Србија у начелу схвата косовску реалност.

„То, међутим, није сасвим тачно. Не схвата се, наиме, да је овде значајан део јавности и политичке елите искрено неспреман да компензује признање Косова за улазак у ЕУ. Истраживања јавног мњења то увелико показују. И није ту само реч о некима који профитирају од таквог става већ о искреним уверењима“, напомиње Иво Висковић за Данас.

Професор Факултета политичких наука и бивши дипломата каже чак да постоји потреба за неком другом врстом компензације.

„Ту мислим на компензацију територијом, да се Србији да север Косова, рецимо. На то је јавно мњење спремно, а на признање Косова уласком у ЕУ, тешко. Да нагласим, говорим о утисцима о актуелном тренутку, а не неком у даљој будућности“, закључује саговорник нашег листа.

У Извештају о спровођењу дијалога Косово-Србија, чији је аутор Дејвид Филипс, директор Програма за изградњу мира и права Института за студије људских права америчког Универзитета Колумбија предлаже се да се јасно дефинишу теме преговора и постави рок од највише две године, као и ефикасније посредовање међународне заједнице, и ангажовање угледних међународних преговарача.

„Предлажемо рок од 18 месеци уз могућност продужетка тог рока на још шест месеци али не више од тога. ЕУ би требало да постави специјалног изасланика за медијацију. Федерика Могерини и даље може да игра церемонијалну улогу, али потребан је искусни преговарач да преузме водећу улогу. Препоручујемо да Волфганг Шојбле буде та особа. Такође препоручујемо да САД именују специјалног изасланика за дијалог, а верујемо да Кондолиза Рајс, која има искуства на Балкану и врло је уважена - може да ефикасно ради у тиму са Шојблеом да се окончају ти преговори“, казао је Филипс за Глас Америке.

Он је истакао и да ако Србија жели да уђе у ЕУ, поглавље 35 је кристално јасно.

„Београд неће начинити напредак ка чланству у ЕУ док не призна Косово, што је основа за нормализацију. Косово и Србија треба да преговарају с Бриселом у погледу чланства у ЕУ и две земље треба да уђу у ЕУ заједно, у исто време. Председник Србије Александар Вучић позвао је Србе да се суоче са реалношћу и позабаве косовском ситуацијом. Наравно да је тешко преговарати о признавању Косова од стране Србије али се то мора догодити, једини пут напред је да Србија призна Косово, то је кључно за напредак“, истакао је Дејвид Филипс.

Говорећи о разлозима за јаче ангажовање САД и ЕУ у процесу нормализације односа Србије и Косова, Филипс је рекао да је Русија тренутно успоставила нову линију фронта у хладном рату са Западом, као и да се она налази на Западном Балкану.

„Према неким наводима, успоставила је обавештајну базу у Нишу и пребацује софистицирано оружје у Србију. САД желе да ојачају партнерство са земљама Западног Балкана, укључујући Косово, као и са Србијом. Ако САД имају стратешке интересе у том делу света, могу да изврше свој утицај кроз снажнију улогу у дијалогу Косово-Србија. Само уз амерички ангажман, тај ће процес кренути напред“, закључио је директор Програма за изградњу мира и права на Колумбија Универзитету.

Аутор С. Чонградин

Danas