FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed


"Српска листа" могла би да одигра историјску улогу у разбијања система тзв. "Ослободилачке војске Косова" на челу са Хашимом Тачијем, који је успостављен пре 18 година, изјавила је за ФоНет српска политичарка са Косова Рада Трајковић. То би могло да се уради тако што би се направила колаиција са људима који нису били на власти све ово време на Косову, рекла је Трајковићева.

"Сви знамо да систем ОВК, који је 18 година стално на власти и који симболизује убијање, протеривање, киднаповање Срба, трговину органима, етничко чишћење, отимање имовине Србима.

Уласком у владу "Српска листа" је учврстила и на известан начин и аболирала ратну коалицију, што је за њих јако важно, да имају Србе који ето некако мисле да могу са њима таквима, одговорнима, да праве коалицију", рекла је Трајковић.

"Са друге стране ми знамо да је ова ратна коалиција направљена управо из два врло вероватна разлога, један јесте да направе снажан системски одговор на Специјални суд који ће највероватније профункционисати кроз неколико месеци и где ће се тражити изолација, изручење свих појединих лидера ОВК-а, који се углавном налазе на најпроминентнијим позицијама тенутно у Приштини.

То су Кадри Весељи, Хашим Тачи, а и Рамуш Харадинај и још они људи који су постављени у извршној власти", додала је Трајковић.

"Српска листа" је, на жалост, за све њих гласала, а они ће бити, у ствари, људи који ће морати да одговарају за систематско етничко чишћење и злочине над Србима, сматра Трајковић и додаје да је "то најстрашније за нас".

"Могли смо да направимо један историјски почетак, са разбијањем тог система тзв. Ослободилачке војске Косова који тако снажан и јак и који толико угрожавао Србе на простору Косова и Метохије 18 година", наглашава Рада Трајковић.

На питање шта су Срби на Косову и Метохији добили овом коалицијом а шта изгубили, Трајковић сматра да је "то посебно интересантно, с обзиром да ова коалиција нема споразум, тако је рекао Рамуш Харадинај, да Срби ништа нису тражили и да нису добили".

"Просто, нема уговора између Рамуша Харадинаја и "Српске листе". Да ли је то издејствовао нетранспарентно господин Тачи путујући у Брисел или директним преговорима са председником Вучићем не знам, сматра она.

То суштински говори да "Српска листа" није хтела да затеже са кандидовањем српских питања, као што су Заједница српских општина,као што је поништавање Закона о Трепчи и стратешким приватизацијама који је најпогубнији документ који је усвојен у парламенту и због које је више месеци била изашла "Српска листа" из парламента", рекла је Трајковић.

Она сматра и да се све ово дешавало "највероватније пред локалне изборе, за које се очекује да ће доминирати господина Албин Курти и његова партија".

"Ја мислим да је "Српска листа" намерно и смишљено, не инсистирајући на било чему, суштински жели да помогне да се ова ратна коалиција што боље пласира и на локалним изборима", рекла је Трајковић.

Она сматра "чудним" тај договор око коалиције Српске листе и "оних који су најодговорнији за етничко чишћење Срба".

На питање да ли је све ово могло да се деси без директног договора из Београда Трајковић каже како "Српска листа" није правила договоре са Србима својим бирачима.

"Нико од Срба са простора Косова и Метохије не би гласао за коалицију са Тачијем и Рамушом. Сви Срби би тражили да се коалиција направи са људима за које сматрају да нису одговорни за наше страдање у смислу протеривања, киднаповања, трговине органима, систематског етничког чишћења, отимања приватне имовине, отимање државне имовине Србије", сматра Трајковић.

Она је додала и да, пошто нису правили договор са својим бирачима," суштински су испунили захтеве Београда и то је толико јасно за све нас". "Ми јесмо за нераскидиве институционалне везе са Београдом. Без Београда не можемо да функционишемо, али нама је потребна транспарентност у смислу животних одлука народа, јер верујте, резултат тога јесте исељавање Срба", рекла је Трајковић и упозорила да се "Срби у последње време приметно исељавају".

"Није то више само капиларно цурење, него полазак деце у школу показује колика су наша оделење и колико су наше школе празније и то је оно најтужније".

Она сматра правдање овакве одлуке о коалицији од стране миснитра одбране Алекснадра Вулина да је свеједно са ким Срби праве коалицију " дубоко расистичко".

"Нису сви Албанци исти. Нису ни сви Срби исти. Имамо на терену Албанце са којима живимо, радимо, причамо, који су врло честити људи, а имамо и људе који су чинили страховите злочине.

И у том контексту не можемо давати изјаве као министар једне врло озбиљне државе, каква Србија јесте у региону, једна од највећих и најбројнија земља региона.

Није важно да ли је овај или онај, сви Албанци су исти и ниједан није добар", рекла је Трајковић.

"Мислим да је то нешто што представља за нас неприхватљиву изјаву која може најдиреткније да се сврста у расиситичке изјаве. Правдати коалицију са Рамушом на тај начин је увлачење Србије у још веће проблеме", рекла је Рада Трајковић за ФоНет.

НСПМ