FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Председник Србије Александар Вучић обратио се вечарас од 20 часова јавности у згради Председништва Србије.

За почетак, изјавио је да од октобра креће нова фаза дијалога око Косова. Како каже, Косово и Метохија суштина политичке садашњости и будућности Србије.

Наставак дијалога у октобру

Председник Србије је навео и да је припремљен извештај о свему што је до сада урађено током протекле четири године када је реч о дијалогу око Косова. Он је истакао да ће наставак дијалога бити настављен уз поштовање различитог мишљења и уз учешће свих релевантних фактора.

- Вечерас сам изашао пред вас. Од октобра почиње нова фаза дијалога, неопходно је инситутционализовати га и обавити веома широке консултације. Тај дијалог би требало да буде на више нивоа, кроз концентричне кругове, озбиљан, одговоран, да имамо јасне циљеве, инклузиван и толерантан". Важне су нам све политике које се тичу Косова и Метохије, једног од кључних питања за будућност Србије - рекао је Вучић и прецизирао да, према проценама, на Косово сада живи између 110.000-120.000 Срба.

- Пре неколико месеци, позвао сам јавност наше земље да почнемо да говоримо о Косову и Метохији јер је то суштина наше политичке садашњости и будућности. У зависности од тога имаћемо мање или више сигурну садашњост и будућност. Задовољан сам што су до сада неки изнели подршку, али и критику. Вечерас сам изашао пред вас јер јер желим да вам кажем да од октобра крећемо у нову фазу дијалога - рекао је он у ванредном обраћању јавности.
Како је рекао, питање политике није питање клевета ни увреда. Додао је и да је дошао да покаже зашто је срећан и поносан.

- Немамо ниједног погинулог у етничким сукобима. Србију никад нисам унизио, обезбедио сам да Срби на КиМ живе нешто лакше и да у ове четири године немамо ниједног погинулог у етничким сукобима - рекао је он.

- Имали смо више напада на Србе и убода ножем, али десетоструко мање него претходном периоду. Данас Срба на КиМ нема мање него пре три четири године. По први пут имамо драматичан пад броја Срба који одлазе са Косова и Метохије. Јужно од Ибра је 1: 40 Срба у корист Албанаца. Људи у Србији то треба да знају. А не, седе по кафићима у Београду или Новом Саду убрљани од пене од капућина или пива, а онда соле неком памет о КиМ. Данас се глас Србије поново чује – рекао је Вучић

- Одлука МСП је по нас била поражавајућа. Морали смо да се боримо за опстанак Срба на КиМ. Ми мислимо да се Пећка патријаршија зове зато што монахиње пале пећи и греју се. Није ми било лако да седим са Тачијем. Боље је да идемо на тешке разговоре.

Мука му је од Брисела

Председник Србије је навео и да када је дошло до измештања разговара о Косову из УН у ЕУ, да је Србија морала да “почне да се бори испочетка“.

- Успели смо тешким преговорима. Да ли ико од вас мисли да је икад било лепо кад седнем са Тачијем, Могерини, Кетрин Ештон? Никада ниједног лепог тренутка се не сећам. Већ имам Павловљев рефлекс, осетим мучнину кад зову у Брисел, знам да ништа лепо неће да се догоди - навео је он.

Српска листа није имала куд

Говорећи о одлуци Српске листе да уђе у владу Рамуша Харадинаја, он је истакао да није утицао на одлуку да ли ће они ући у владу. Како је рекао, обраћа се нацији и да би објаснио одлуке Српске листе, чији представници су изложени “сталним нападима“.

- Као председник Србије, кажем да подржавам њихов улазак у Харадинајеву владу. И то кажем чисте савети. Наиме, постојале су три опције после избора. Прву, да подрже нову владу свежих снага Аљбина Куртија и Покрета за Самоопредељење којима је циљ уједињење Косова и Албаније у Велику Албанију. Другу, да Српска листа не подржи никога. Моје питање је - а какав је то избор? Никакав. Сутра буду избори, Српска листа освоји мање, а Курти и Харадинај више. Не мислите ли да би шест до осам одсто становника, колико Срба на Косову има, могло да има већину? - прецизирао је председник.
Други избор је био, како каже, да не Срби не подрже никога и оценио да би то био "никакав избор" којим ништа не бисмо добили.

- Трећа опција је била да подрже Харадинајеву владу, који за Србију остаје ратни злочинац. Тиме нису изгубили могућност да очувају мир и своју децу. Замислите да су рекли иде се на нове изборе, шта би онда рекли кад би Албанци почели да их нападају. Да палимо џамије као 2008. због неодговорне политике - рекао је Вучић.

О властитим успесима

Он је нагласио да је ово први пут да Албанци не чине већину у Скупштини Косова.

- Први пут имамо нешто у својим рукама, од 1999. године, од 2004. године.Он је додао да је 86 земаља признало Косово док он није постао премијер, а од тада до данас само седам.Вучић је додао да је поносан на политику која штити Србе на Косову, те да ће дати све од себе да се ти људи осећају безбедно.

- Последњих дана говорено је о томе како ми немамо о чему даље да разговарамо, јер је све прописано Уставом Србије. Заклео сам се над уставом и поштоваћу Устав, али ови који критикују нису никакви борци за српске интересе, већ су борци они који народу могу да кажу истину. Када говорите о томе ко је више чинио за наш народ... Па када је Република Српска имала већу подршку? У сваком смислу. А шта је урађено за српски народ у Срној Гори? Довело је до тога да данас правимо Српску кућу у Подгорици - рекао је Вучић и додао да је то сада могуће јер је Србија постала економски драстично јача.
Он је рекао да народу можемо да помогнемо тек када имамо економски снажнију Србију.

- У коју је то земљу, једнако малу као Србија, дошао кинески и руски председник? А ја се надам да ће доћи и амерички - упитао је Вучић.

- Од овога нема бежања. Ја нећу бећати и склањати се ни пред ким. Ми морамо да размишљамо како ћемо с Косовом и око тога нам треба што шири консензус - рекао је председник.

- Од октобра ћемо кренути у дијалог. Биће га не само у парламенту, већ у различитим форумима. Спремам сам да лично одем и попричам са СПЦ и представницима свих других верских заједница, и у САНУ и на свако друго место. И никоме нећу побећи са мегдана - рекао је Вучић и поновио да Харадинај за Србију остаје ратни злочинац и да ће се и даље радити на његовом привођењу правди.

"Да изгубимо оно што морамо, а да сачувамо оно што можемо"

- Кад сте од мене чули да је неко издајник? Нисте. Свако има право да каже шта хоће. Нека говоре и то, у дијалогу треба да учествују и они који то говоре. У академији САНУ ћете имати оне који ће вас за ову или ону идеју рећи да сте издајник. Наша јавност треба да чује све аргументе, да изгубимо оно што морамо, а да сачувамо оно што можемо.

Не познаје Харадинаја лично

Одговарајући на питање новинара како реагује на оптужбе Телевизије Н1 да сарађује са злочинцем Харадинајем рекао је: “Ја никада тог Харадинаја нисам ни видео. Односно јесам, једном и то у Хагу, и то из даљине, кад сам седео сам код Војислава (Шешеља), видео сам га како се шета по ходнику".

Постоје сазнања око убиства у "Панди"

Упитан шта се дешава с разрешењем злочина у кафићу "Панда" на КиМ, Вучић је рекао: "Имамо могуће починиоце злочина, који с разликују од званичних извештаја. Ипак, ја нисам тужилац, то ћете морати да питате надлежне на тај случај. Имам увид у то шта се догодило, али не и право да о томе јавно говорим".

Неће ићи на параду поноса

Што се Параде поноса тиче, Председник је изјавио: "Не пада ми на памет да идем на параду. Нисам за то расположен. Ићи ће Ана са неколико министара, верујем Ђорђевић, Ружић и Синиша Мали, који иде сваке године. Нела Кубуровић неће. Ја идем на Вуков сабор у Тршићу и на важан састанак с представницима општина".

Надам се Трамповој посети

Председник је рекао да ће у Њујорку срести европске званичнике, али и да ће тада имати прилику и да разговара са председником Америке Доналдом Трампом.

- Надам се да ће Трамп одговорити на наш позив и доћи у Србију - рекао је Вучић.

Ана Брнабић има његову подршку

Одговарајући на питање новинара кога подржава у сукобу око закона о родној равноправности, Зорану Михајловић или Ану Брнабић, као и ко је његов премијер Брнабић или Михајловић, јасно поручио да његову подршку и сваку врсту помоћи има Ана Брнабић.

- Нисам је лако изабрао, дуго је било потребно, али сам направио добар избор. Србија има веома доброг премијера - подвукао је он. Вучић је указао да је она завршила веома важан посао за Србију, завршила је седму ревизију ММФ-а, критикујући да то није протекло запажено у јавности, јер не постоје позитивне вести у Србији.

О Карићу и ПКБ-у

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ником у Србији, па ни бизнисмену Богољубу Карићу, неће бити дозвољено да купује државну имовину мимо процедуре.
"За куповину банака и друге имовине постоје процедуре које морају да се поштују. То важи и за Карића", рекао је Вучић, када је упитан како коментарише намеру Карића да јефтино купи нека предузећа и земљиште у Србији. Истакао је да "више неће бити могућа пљачкашка приватизација" као за време претходне власти и навео да је он довео свих шест инвеститора у Ниш.

На питање о томе како коментарише изјаву Богољуба Карића да жели да буде премијер Србије, Вућић је рекао да је то "легалан и легитиман циљ".

- Срећан рад, ајд здраво - рекао је Вучић на крају обраћања.

НСПМ