FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Извоз хране из Србије на руско тржиште порастао је, у првој половини 2014. године чак 68 одсто и достигао је вредност од 117 милиона долара, објавила је данас Привредна комора Србије. Очекује се до краја године вредност извоза српских прехрамбених производа у Русију од 300 милиона долара.

 

Повећање пласмана највише је изражено код свежег и прерађеног воћа и поврћа, свих врста сира, свињског и говеђег меса и месних прерађевина, сладоледа, сокова, вина и осталих алкохолних пића, али и семена сунцокрета, семенског кукуруза, садница воћа и калемова ружа.

Извоз прехрамбених производа у Русију у 2013. вредео је 184,6 милиона долара и био је за 13 одсто већи него годину раније. Велике светске компаније прехрамбеног сектора разматрају могућност инвестирања у Србији, организовања производње и коришћења модела преференцијалног пласмана производа на тржишту Русије, Белорусије и Казахстана, са којима Србија има потписане Споразуме о слободној трговини и бесцаринском извозу, указали су у ПКС.

Прехрамбени производи чине петину од укупног извоза Србије у Русију. Укупна трговинска размена Србије и Русије за шест месеци 2014. вредела је 1,64 милијарде долара и већа је за 21,6 одсто него у првој половини 2013.

Извоз из Србије износио је 486,7 милиона долара, а увоз 1,16 милијарди долара.

Танјуг